onsdag 28 februari 2007

Får jag rekommendera......

.....några böcker ur mina reafyndhög. Bland trädgårdsböckerna hittade jag bl a dessa två. Blombok av Karin Berglund som är en mycket kunnig och läsvärd trädgårdsmänniska. Inred ute av Reva Hallbäck en bok full av ideér om inredning i trädgården.



Rosenglädje av Nina Ewald är en absolut bäddervänlig bok med massor med vackra rosenbilder och många tips om hur man använder sina fina blommor. Kanske något för Karin A med hennes underbara rosor.


Sedan hittade jag en fin bok om Carl von Linné av Marita Jonsson (hon har också skrivit och fotograferat en annan underbar bok som heter Körsbärsgården).
Det är ju 300 år sedan Linné föddes och detta kommer man ju att fira lite överallt i landet och då kan det ju vara roligt att veta lite mer om honom. Han är ju en av Sveriges mest kända svenskar internationellt.

Några mysböcker blev det också som Afternoon Tea om engelskt tedrickande med recept på allehanda tilltugg som scones mm. och Brödglädje av Anna Braw (red) En. "annorlunda receptbok för alla som bryr sig" som det står på omslaget.
Ja, nu är det största problemet bara vilken bok jag skall läsa först, men kanske börjar jag med att prova något av brödrecepten.

tisdag 27 februari 2007

Bokrean!


Årets stora begivenhet tycker jag. Att riktigt få frossa i böcker. Det unnar jag mig den dagen. Att denna snöslaskiga dag få gå in i bokhandelns varma myller, att titta, bläddra och riktigt snusa runt. Det är underbart. Böcker har alltid varit en passion för mig. Att jag sedan har haft förmånen att arbeta i bokmiljö, gör ju saken inte sämre.
Jag hittade lite av varje, mest facklitteratur men ett par diktsamlingar halkade också ner i korgen.
Efter denna bokorgie gick maken (som jag hade släpat med mig) och jag och fikade. Bättre än julafton om ni frågar mig.

måndag 26 februari 2007

Vintergäster i trädgården.....


....nu när snön håller på att smälta bort. Jag som bor i stan är inte bortskämd med så fina gäster. Jag tycker att de är så vackra. Använde ömsom kameran och ömsom kikaren för att riktigt kunna beskåda härligheten.

Titta på denne tuffingen!!



...och plötsligt var de borta lika plötsligt som de kom. Kvar låg bara äppelskrottarna.

lördag 24 februari 2007

Här sover pellisarna


Här sover mina kära pellisar i garagets varma trygghet. Ute är det "polarvinter", tur att de har det bra därinne. Jag brukar titta på fönstret som det lyser i och längta efter sommaren när de får komma ut och blomma i trädgården och växthuset. Nu känns det långt borta så de är tur att man har bilder på dem.


Denna heter pelargon 'Gibbosum' och är faktiskt gul och doftar starkt av banan och vanilj på kvällen och natten.

Denna är väl söt, som en bukett rosor. P Millfield Rose heter skönheten.

Mr Wren är detta. Roliga blommor. Hoppas att så många som möjligt klarar sig över vintern. Det vore tråkigt annars. Ett viss frånfälle får man ju räkna med. Bara det blir lite bättre väder så får jag börja plantera om dem och det är inte gjort i en handvändning, minst en vecka tar det om det räcker. . . . . .

. . . . . och utanför ligger snön djup och vinden viner runt knutarna.
Ha en skön helg och tänk på att på tisdag den 27 februari börjar BOKREAN ! !

torsdag 22 februari 2007

Sommarfåglar

Här står mina sommarfåglar och väntar på våren. Lite ensamma och vilsna verkar de nog. Tack för alla fina och vackra vårbilder. Det behövs verkligen idag.

onsdag 21 februari 2007

Snöstorm

....är det ute. Usch och fy!! Men det är ju vinter fortfarande så man får väl stå ut med det. Köpte på impuls en bukett vita tulpaner för att ha något fint att titta på. De var bland de finaste tulpaner jag sett. Röda strimmor på kronbladen och knallgul botten på blomman. De ser nästa ut som en magnoliablommor. Fantastiskt snyggt.
Ser inte fram emot att skotta snö imorgon, men så blir det nog. Suck.

måndag 19 februari 2007

Lusthuset


…är ett litet växthus som vi byggde för några år sedan. Lyckan att ha detta lilla glashus är outsägligt stor.


Att så mycket kan leva och växa på en så relativt liten yta är fantastiskt.

Pysslet i växthuset räcker hela året från de små spirande fröplantorna och de sommarblommande pelargonerna till röda tomaterna och blå vindruvorna på sensommaren och hösten.


En skön sittplast måste jag också klämma in, det är nästan det viktigaste. Tänk att kunna sitta där en ljum sommarkväll vid levande ljus och komma trädgården riktigt nära eller varför inte en blåsig lite kylig vår- eller höstdag med en filt omkring sig och en kopp te att värma sig med.


När man sitter så nära det gröna känner man tydligt den starka energi som växterna ger ifrån sig och den känslan gör att man mår så bra.

När ytan inne i växthuset inte riktigt räcker till så breder växterna ut sig till utsidan, ut genom takfönstret och upp på taket tills hela huset är riktigt inbäddat.


Utanför dörren står mitt "vårdträd" en Katsura som är vackert rosa på våren underbar på sommaren och på hösten har den sprakande höstfärger och doftar nybakat bröd. Den ger också skön skugga.


Detta är mitt Lusthus mitt eget Paradis på jorden. Mitt livsrum. Jag skulle önska att alla hade den möjligheten att leva så nära det man älskar mest av allt dvs det som växer och gror i trädgården.


"Trädgården är längtan, väntan och lite kamp" kan det uttryckas bättre. Citat ur programmet Gunnels Gröna.

Sorg


"Jag är bara en vilsen seglare.
Låt mig söka skydd i din hamn!
Öppna Din mantel och svep också min gistna båt in i Din
rofyllda trygghet"

Citat ur Mark Levengood "Sucka mitt hjärta men brist dock ej"


Hade tänkt skriva om något mycket roligare, men vår kompis T finns inte längre bland oss. Han var för ung! Vi saknar dig.
Bilden har jag lånat från IKEA

fredag 16 februari 2007

En liten blå blomma

Uppdraget är utfört. köket är så rent det kan bli. Allt luktar såpa. Till och med maten hade ett drag av såplukt. Jag tyckte gott att jag kunde unna mig en liten blå blomma så här efteråt.

Ha en skön och trevlig helg alla rara människor därute!

onsdag 14 februari 2007

Rent hus


Nu när ljuset återkommer får man en längtan efter att städa ut vintern och ev. rester av julen i form av små pepparkakssmulor som har letat sig in i svåråtkomliga hörn. Häromdagen när solen sken så vackert och jag satte glasögonen på näsan så bara såg jag alla små krumelurer som satt och lurade i hörnen. Nej nu skall de ut. Projekt köksstädning!
Har inte gjort allt på en gång utan tar det i etapper. Började med att byta gardiner och satte upp vita gardiner som jag köpte på rea en gång i somras på IKEA. Nu blev de fina. Lade vit duk på bordet, samlade ihop ljus och blommor bl.a en ljusblå hortentia och en vacker vit lykta som jag fick av maken på Alla Hjärtans Dag. Så ljust och vackert och inspirerande det blev. Köket såg redan nystädat och rent ut bara efter detta. Men ugnen skall såptvättas och frysen frostas av och skåp och lådor tvättas och dammsugas. Sist blir det det vita klinkergolvet som får sig en omgång. Har ni sett fogarna på ett golv i ett kök på nära håll. Ja, ja man måste ju leva och det gör vi för det mesta i köket så det blir ju så då. När detta är gjort är jag förhoppningsvis nöjd och kan möta våren med tillförsikt.

Stor Kram på Alla Hjärtans Dag....


....till alla ni rara, trevliga människor som jag mött i "bloggvärlden". Ingen nämnd och ingen glömd. Ha en bra dag.
Den fina bilden har jag lånat av IKEA.

lördag 10 februari 2007

Rimfrost och kyla


Här kommer mitt bidrag till veckans tema.

Första novembersnön på rosorna som inte hunnit blomma färdigt.

Grått vinterrusk på Sofiero.

Spetsar av is på vedbodtaket.

Snart kommer våren med vitsippor och fågelsång!

fredag 9 februari 2007

"Avsides vid de blå bergen"

Avsides vid de blå bergen
lägger jag din hand
på mitt hjärta
Genom centrum leder vägen
till de djupa skogarna
där fåglarna ännu sjunger

Otto von Frisen ur "Ödets piska" 1993

Ha en skön och avkopplande helg.

torsdag 8 februari 2007

Färgerna omkring oss

En sak som fascinerar mig mycket är färger av alla slag. Speciellt färger som man hittar ute i livet, på gatan, i naturen och varhelst man nu finner dem. Denna gamla telebil kombinerad med rhodonderon i samma färg var anslående. Detta färgtema förekommer annars oftast på hösten bland träd och blad. . . .

. . . .och som här på ett pelargonblad. Pelargon 'Contrast'. . . . . . .

. . . . . vidare mot den rent gula färgen i gula citrontomater.

Den gula färgen finns också i det vackra gullregnet mot den blå försommarhimlen. . . . . .

. . . .som här återkommer i plastskålen med nypotatisen. Dessa potatisars vita färg tillsammans med gräslökens gröna . . . .

. . . . hittar man här i snödropparna små blyga blommor.


Så här kan mina tankar flyga när jag är ute och botaniserar bland olika företeelser omkring mig.
Ofta fotograferar jag för att dokumentera färger och kombinationer av färger som jag kan ha användning av i andra sammanhang eller att bara njuta av.

söndag 4 februari 2007

Gamla Viken


Underbart lördagsväder med sol. Maken och jag gjorde en härlig promenad i Gamla Viken ett av våra mesta favoritställen. En idyllisk och vacker liten by med gamla hus, smala kullerstensgänder och massor av charm.

Här finns bl. a. ett gammaldags mysigt fik som heter Conditori Öresund där det för det mesta är tjockt med folk som handlar eller vill fika.


Trots att byn inte är stor har den även en fin blomsterhandel precis intill konditoriet.

På Bygatan ligger en liten trevlig affär som heter Min Stil där denna söta korg fanns placerad utanför butiken. Vårkänsla eller hur?

Nermot hamnen går man bl. a. förbi detta hus som bara är så vackert med sin glasveranda utmot Bygatan.


Vi avslutade promenaden med fika och semla i solen med ryggen mot den varma väggen. Första fikat utomhus i år. Underbart!