måndag 30 april 2007

Valborgsbålet.


Hoppas att ni har haft möjlighet att värma näsan vid ett Valborgsbål i kväll med "Vintern rasat ut....", talet till våren och korvgrillning i vårkvällen. I morgon börjar det ljusa årstiden på riktig i och med maj månad. Då kan man kanske våga så ute, sätta ut pelargonerna och hoppas på att frosten är ett minne blott.

söndag 29 april 2007

Arbete pågår!

Nu i helgen har den flitige maken påbörjat arbetet med "kryddträdgården" som vi skall ha istället för den bortagna risbusken. Det är ett pilligt och inte helt lätt arbete att få allt rätt på den lite sluttande marken. Detta märks det nog inte så mycket när växterna kommer dit. Jag står bara längtar efter att få ordna med dessa. På tal om blommor..........

........så måste jag få visa mina "svarta" papegojtulpaner som jag köpte på Trädgårdsfesten på Sofiero i somras. Nu blommar dom och är fantastiska.


När jag slog upp vår lokala tidning Helsingborgs Dagblads trädgårdsbilaga nu i helgen så var där minsann en liten notis om bloggande och där nämndes vår kära bloggkompis Karin A med
Ute & Inne. Det var väl roligt.



Slutligen vill jag med denna bild på hemmaplockade blommor önska er alla en trevlig och inte för kall Valborg och en fin 1:a Maj!

torsdag 26 april 2007

Lökvandring på Sofiero.

I onsdags kväll blev vi Sofieros Vänner inbjudna till en specialvisning av parkens nya lökplanteringar. Spännade, vacker väder och fantastiska blommor.

En vit bänk runt ett gammalt träd tillsammans med en röd och vit blandning av tulpaner. Stiligt.


Så riktigt karamellvackert.

Överallt i parken hade planterats denna lilla helt vita orkidénarciss som heter 'Thalia' . Jättefin den tror jag att jag skall försöka hitta till hösten.

Här en liten vildtulpan. Som små solar lyser den i gräset och stänger sig på kvällen.

Det sena kvällsljuset fick tulpanerna att riktigt glöda av färg.


Tyvärr vet jag inte vad alla dessa tulpaner heter men man kan ju njuta av dem ändå.

Denna rödgulstrimmiga tulpan ser väl ut som den var hämtad ur en gammal holländsk blomstermålning.
Med i gruppen var också Shetland Sheepdogen Foxy som nog tyckte att egentligen var tulpaner ganska tråkiga.

Detta var bara ett litet smakprov på den blomsterprakt som finns i slottsparken just nu. Tyvärr blommar det väl inte så länge i år när det är så ovanligt varmt.
Hoppas bara att ni inte tröttnar på alla mina Sofierobilder, men där är så vackert under alla årstider.
Ha nu alla en skön och trevlig helg.

onsdag 25 april 2007

Välkommen ut i sommaren !

I morse när jag öppnade dörren kändes det verkligen som man gick ut i sommaren. Tänkte jag kunde gå runt huset så ni fick se lite hur trädgården runt vårt röda tegelhus från 60-talet ser ut.

Utanför dörren har vi en liten "kaffehörna" för där är det oftast lä när vinden ligger på och är helt fritt från insyn......
Under köksfönstret står en förvuxen 'Fairy' ros som jag ibland klipper lite i men för det mesta får den växa som den vill.

På väggen växer min "gammeldagsros" (som jag inte vet vad den heter men den har vackra rosa blommor. Dessa är tagna förra sommaren) och vid husfoten står ett yvigt gräs som senare får långa fina vippor.
Gången in till resten trädgården kantas av en mahonia, som blommar jättefint nu och doftar som en hel honungsburk. På andra sidan finns en förvildad brudspireahäck som stått sedan huset byggdes och som vi inte vet vad vi skall göra med.

Det är i denna delen av trädgården som mitt växthus står. Det är sprängfyllt med frösådder, och övervintrade pelargoner. Växthuset är ju inte stort så det gäller att stuva väl.......

......men nu har jag börjat ta ut en del småplanter på dagen för att vänja dem vid den hårda verkligeheten utanför växthusets trygghet.

Längs husets långsida har vi rabatter, just nu med lite lökväxter men annars med perenner och några sommarblommor om de får plats.

Här står en ny tulpan som heter 'Spring Green' . Den fanns faktiskt på Sofiero också. Där der man!
Vårärten blommar fint vid sin sten. Den är liten och ganska obetydlig, men kommer snällt varje år och är en fin liten blomma.

Här har vi en pergola runt uterummet med en kaprifol och rosor bl.a 'New Dawn'.

Det var en liten tur runt i min trädgård som den ser ut idag. Den är ca 600 m2 stor och kan verkligen hålla mig sysselsatt hela året runt.

måndag 23 april 2007

Hannu på Sofiero!

"Skogens oemotståndliga skönheter och andra romantiska inslag"


Här kommer efter stor vånda (jag tog så många bilder och har haft svårt att välja) ett antal bilder från Hannus utställning i Vinhuset på Sofiero Slott. Det fanns så mycket vackert att se och fotografera så man blev alldeles konfys. Utställningen består av tre bord med lundväxter. Vitsippor, primula, julros, nunneört och många fler. Han har på detta sätt lyft upp marken i ögonhöjd så man kan se allt vackert på nära håll.


En vit släkting till fänrikshjärta (Dicentra, tror jag) bl.a.....


......vita fyllda och ljuvliga ljusgula vitsippor. Blå vitsippor. Helt underbara.


Stort treblad, liten tvåfärgad primula.

Corydalis ljuslila nunneört.


En mörkröd julros som när solen lyser genom kronan blir ännu vackrare.
I fönstren rader med krukor med förgätmigej, violer, akleja en verklig vårdröm!

Dubbel vit kungsängslilja 'Hannu'.......


...och här upptäckaren själv.


Blå vitsippa har ni bara sett något så vackert........

....... och fler ljusgula vitsippor.

Här bland blad och torra boklöv en liten primula.


Som extra bonus fick jag min favoritbok signerad av författaren. Gissa om jag blev glad.


Jag önskar verkligen att alla ni trädgårds- och blomsterälskare hade möjlighet att se denna utställning för det var en annorlunda uppvisning av de blommor och växter som annars växer så nära marken och är små och lite anonyma men obeskrivligt vackra.

fredag 20 april 2007

Sören Ryge


Vi här nere i Skåne är lyckligt lottade eftersom vi har möjligheten att även se TV från Danmark. Jag måste erkänna att jag tittar väldigt ofta på dansk TV. Danskarna har en förmåga att göra program med hjärtat.

Jag måste i detta sammanhang berätta om min absoluta favorit. Han heter Sören Ryge (Pedersen) och gör bl.a program från sin egen trädgård.

Han gör även otroligt intressanta porträtt av fantastiska kvinnor och män, helt vanliga människor men med något spännande att berätta, och även resesprogram från bl.a Irland och Shetlandsöarna m. fl. Jag tror att det endast är dessa program som jag även sett på svensk TV. Synd. Han är alltid själv speaker och har en mjuk och behaglig röst och talar en mycket trevlig danska. Om jag har förstått saken rätt så är han från Jylland.

De program som jag älskar mest är de där han går runt och spankulerar i sin "have" med pipan i mun. Går bara runt och visar var han har sått det ena och det andra och hur han skall ha det och visar hur det blev. Det är som att få gå runt med honom i trädgården, bara han och jag. Han är lite skäggig, lite rufsig, visar sina starholkar, sina höns och sitt växthus och även sitt "okrutt". Man får sitta på hans trappan och skåda solnedgången. Det är bara så mysigt. Nu låter det nästan som jag är lite "betuttad" i honom och det kan man faktisk bli, tro mig.

Ja nu har jag riktigt utgjutit mig om denne man från Danmark, men jag kunde bara inte låta bli. Är det någon av er bloggare som också bor härnere och som inte har upptäckt honom ännu så sänds programmen på onsdagar kl 20.00 DR1



torsdag 19 april 2007

Att gå och köpa mjölk.

När jag igår upptäckte att mjölken var slut tog jag en promenad i det fina vädret för att köpa ny och då fick kameran följa med. Jag brukar inte ha den med när jag går och handlar, men dagen innan hade jag från bilen sett detta fantastiska magnoliaträd som blommar. Det är nog det största jag har sett. Helt fantastiskt, som ett rosa fluffigt moln.

När jag ändå hade kameran med mig vaknade mitt "bloggöga" till liv. Detta vackra blommande körsbärsträd växer i en trädgård intill........


......och inte långt därfrån var det helt gult av blommande forsythiabuskar.

Vid ett gammalt gult hus växer denna roliga buske och blommar med små runda vita blommor som ser ut som små klockor. Vet inte vad den heter men det vet nog någon annan, men det var en vacker färgkombination med den vita blomman och den vackra tegelväggen.

Hemma på min egen gata upptäcker jag en grannes blommande körsbärsträd. Så vackert!! Att jag aldrig lagt märke till det förut, tänk så hemmablind man blir.........


.......tala om romantiska blommor!
Vid min egen trapp blommar dessa små söta pärlhyacinter. Inte riktigt vanliga utan nästan dubbla.
Det verkar kanske tjatigt att prata om allt som blommar, men det verkar som allt kommer på en gång i år. Har aldrig tänkt på det förut. Märkligt att titta på dessa bilder där solen skiner så vackert för ute regnar och stormar det.
Ha en skön helg!