onsdag 30 maj 2007

För 25 år sedan.....

..... en vacker solig pingstafton gifte vi oss maken och jag. Det var en stor dag för oss. Det var ju ett stort löfte man gav varandra den dagen i kretsen av släkt och vänner. Jag gick och kände på den fina nya blanka ringen på mitt finger. Det kändes verkligen speciellt för oss båda.

I går var det 25 år sedan! Kan bara inte fatta vart åren har tagit vägen. Vi ordnade en fest för att fira att vi fortfarande har varandra vilket är en stor lycka.

Jag tog fram mina käraste ärvda saker som mina föräldrars matsilver, silverljusstakarna och de blåvita Rörstrandstallrikarna och dukade fint.

Blommor fanns att plocka i trädgården och dessa placerades i farmors silverskål.


Av maken fick jag denna blomster/pelargontrappa som jag har önskat mig så länge. Stor överraskning, hade inte en aning om att han ordnat detta. Gissa om jag blev glad. Festen blev trevlig och kvällen var högsommarvarm. Allt blev så lyckat, något att minnas och glädja sig åt.

I trädgården har blommorna fått en riktig knuff av regnet och värmen. Till min glädje ser jag att mina fina blå lupiner blommar. De är så vackra med sin djupblå färg.

Man måste en sådan här dag stanna upp känna glädje för det man har. Oftast glömmer man så lätt bort det i den "grå" vardagen.

fredag 25 maj 2007

Sommarmöblering i växthuset.

Nu har jag äntligen blivit färdig att sommarmöblera om i växthuset och ta ut alla tillfälliga planteringsbord och ordna det lite mysigare både för mig och pellisarna. Jag brukar lyckas med att trycka in en stol och så även i år. Använde den faktiskt häromdagen då det blåste lite kallt. Jätteskönt att ta en fika och läsa tidningen när man kom från tandläkaren.

Här står min lilla samling pelargoner och gosar sig i solen. Det är lite trångt vilket ibland märks när bladlöss drabbar någon brukar det tyvärr sprida sig om man inte har ögonen med sig och kan föra ut syndaren i tid och ge den en behandling med såpsprutan.

'Black Knight' Jättefin med nästan svarta blad och härligt cerise blomma.

'Ann Brooks Pluto' har hängt med i flera år.

Denna heter 'Salmon Orbit' och är en frösådd från i fjol. Den har verkligen laxfärgad blomma.

Årets frösådda pelargoner står här och väntar på att komma i nya krukor. Trädgårdslådan köpte jag i kompis Mias trädgårdsbutik i våras och kommer från House Doctor och är jättemysig att ha i trädgården.

Detta är min allra första pellis. Med den startade det hela. Jag köpte den som liten stickling av någon från Pelargonsällskapet för flera år sedan och visste väl inte alls vad det var och hur den skulle se ut. Den har klarat sig och är en av mina favoriter. Kaktusblommande och heter ' Mini Czech'. Lite charmigt rufsig blomma.

Slutligen vill jag visa en liten sötnos som jag trillade på hos trädgårsmästaren. Den heter canadensisk hönsebär/Dogwood. Den lär vara en skuggtålig marktäckare så den fick en plats i den rabatten tilsammans med julrosorna bl.a
Ha en skön pingsthelg. Vi skall fira att vi för 25 år sedan gifte oss maken och jag. Tänk vad tiden går fort.

onsdag 23 maj 2007

Mandelträd och vita liljor. Till vad nytta?

Detta porträtt av Linné är gjort av Alexander Roslin 1775 och jag har lånat bilden ur Karin Berglunds Linnébok


Som en liten hyllning till vår Blomsterkung på hans 300-års födelsedag vill jag visa er några bilder som jag tog på Linnéutställningen på Sofiero som heter "Mandelträd och vita liljor. Till vad nytta?"

Blommande mandelträd och äppelblom.




Denna utställning illustrerar Linnés skånska resa 1749 med fragment från den tid han levde i. Den vill ge en föreställning av hur den skånska slottsträdgården såg ut när Linné besökte den. 1700-talet var nyttans århundrade och Linné skickades ut för att hitta nyttigheter som kunde göra Sverige självförsörjande. Han lär ha varit helt betagen av Skåne.

Alla växter som finns i utställningen är sådana som Linné såg på sin resa eller som han själv hade i sin trädgård.

Labyrinten i buxbom och med snäckskal i gångarna är efter hans egna ritningar.

Utställningen på Sofiero är sammanställd av Karin Berglund och hennes dotter Jessika. Karin har också givit ut boken "Linné. Han som såg allt". En riktig "tegelsten" men otroligt intressant sådan och med massor med fantastiska bilder.

Vid vårt besök var Karin Berglund sjäv där och presenterade utställningen. Det var roligt att få träffa henne som ju skrivit så många fina böcker och som är en av mina trädgårdsfavoriter.

Min vana trogen fick jag henne att signera Linnéboken år mig. Inte dumt.

En liten korg med blyga violer i födelsedagsgåva till vår Blomsterkung Linné.

söndag 20 maj 2007

Det är bara så vackert......

....i trädgården nu. Det är så mycket som blommar så fint. Man går runt och bara njuter av det hela.

Här blommar Tolvgudablomman, både den vita och den rosa. Är den inte ett litet underverk. Den är inte stor, ca 10 cm hög och liknar en cyclamen. Den växer lite skuggigt under katsuran.

Rosenhagtornen har också börjat blomma. Det är fortfarande ett litet träd och den står där katsuran stod förut innan jag flyttade den till baksidan av huset. Blommorna är verkligen som små rosor.
Detta är som kanske Hannu skulle ha sagt "så vackert att man nästan svimmar". Tulpanen Spring Green har verkligen blommat länge. Den har varit fantastisk och nu när alliumen kommer så är kombinationen läcker.
Läcker kan man väl säga att denna pensée Rokoko är, som den finaste balklänning med vida kjolar i underbara pastellfärger.

Rhodondendronknopparna slår snart ut, men de är faktiskt vackrare som knoppar. Blomman blir mer rosa än röd och så fin som knopparna är blir den inte.

Kryddträdgården växer till. Nu väntar jag bara att nepetan runt rabatten skall hämta sig och komma igen.




fredag 18 maj 2007

Vitplister/Dauvnesle/Døvnælde

Häromkvällen tittade jag på ett program av Sören Ryge på DR1 (dansk TV för oss lyckligt lottade). Där visade han ett roligt blomsterarrangemang som jag bara inte kan låta bli att vidarebefordra till er. Det är festligt och blir så här fint.

Du plockar en bukett vitplister, tar en låg skål och en sten.........

.......sedan lägger man kvistarna runt skålen kant så att stjälkarna möts i mitten på skålen.


På med stenen och häll sedan på vatten och vänta några timmar så reser sig vitplistret upp för det vill visst alltid växa uppåt. Trolleri!


Det blir hur fint som helst, men skynda medan det finns vitplister kvar.

torsdag 17 maj 2007

IKEA favoriter!

I morse när regnet bara öste ner (bra för trädgården) satt vi kvar i sängen och läste och drack morgonkaffe hur länge som helst. Kom då att tänka på hur fint jag tycker att påslakanet som vi har i sängen just nu är. ALVINE heter det och har en vacker 1700-talskänsla. När denna tanke var född låg det nära till hands att börja se sig om och då upptäcka hur många av mina favoriter hemma som faktiskt kommer från det småländska möbelföretaget.

Våra sängbord HEMNES har en rar lantlig prägel och passar så bra till vår urgamla ommålade furusäng. Det blårandiga överdraget till mammas ommålade stol, fyndade jag också där en gång när de skulle byta färg. De finns kvar men är numera svart- och vitrandiga.

Gardinkappan har jag satt upp i år och är sydd av tyget BERIT och liknar gamla randiga bolstervar. Jag har sytt kuddar också i andra färgställningar.

Bland de senaste fynden är dessa bomullsmattor SIGNE (15:-) i många färger. Jag har använd dem till badrumsmatta och till sommaren kan man använda dem som duk på trädgårdsbordet.

När vi är inne på den "billiga" avdelningen måsta jag visa några andra favoriter. Det svarta bordet NORESUND (19:-) passar fint i hörnan i vårt matrum tillsammans med en gammal ljusstake och en kattavla från ja, just det IKEA. Börjar det bli tjatigt, men så är det faktiskt.

Nu är det ju så att det är inte alltid jag använder saker och ting till vad de är avsedda för utan hittar mina egna lösningar. Sängöverkastet INDIRA har jag upptäckt är en utmärkt duk till vårt stora matbord. Jag har skaffat det i många olika färger. Dessa är väl de senaste tror jag.

Igår när vi gjorde ett snabbt besök för att köpa batterier (går massor!!) så hittade jag denna fina trasmatta AGGER (10:- Hur är det möjligt?). Den var ljuvligt fin och kommer nog att hitta sin plats. Den ser ut som den är såpskurad på bryggan i sommarsol.


En av mina mest använda prylar är skohyllan BABORD som jag har hur många som helst av och använder till bord i och utanför växthuset. Jo vi har en som är skohylla också. Här står den med pelargoner på utanför växthuset. Jättepraktisk. På vintern tar man bara isär alltihop och stuvar undan det i garaget.

Sist men inte minst min stolthet trädgårdsgruppen TULLERÖ (inköpt på höstrea för 695:-). Ursprungligen var den brunbetsad, men är nu grönmålad och pryder sin plats på gräsmattan.

Mitt i allt IKEA inventerandet så gjorde jag en äpplekaka på äpplen från i fjol (har massor i frysen) och bjöd maken på. Kopparna är från Höganäs och är fyndade på loppis.

Tilläggas bör att jag är inte mutad av IKEA, jag tycker bara om många av deras produkter. Användbara, flexibla och prisvärda. Faktiskt något för oss svenskar att vara lite stolta över. Nu låter det som jag jobbar för dom igen, men det gör jag som sagt inte, jag bara tycker så.