fredag 31 augusti 2007

En mulen fredag.....

....med lite regn. Så fort sommaren tog slut. Sitter här vid köksbordet och är alldeles chockad av att det bara är 10 grader ute och regnet slår mot rutan. Jag som fortfarande kan känna värmen från solen för bara några dagar sedan.


På bordet framför mig har jag räddat in de sista blommorna från "Pappas ros" som gör mig så glad inombords. Den har fortfarande en svag doft kvar.


Där det ligger i skålen ser det nästan ut som vispad grädde (dansk för den är gulare). Tänk så ljuvligt vacker den är.



Vad är det som rasslar och skrapar på taket, jo det är målaren som målar gavlarna på huset. Så här mycket ser jag av honom från mitt köksbord.


Ha en skön helg, det är nog bara här som det regnar hoppas jag.

torsdag 30 augusti 2007

Bland Sofieros dahlior.

'Pink Skin'

Den första riktiga utflykten med den nya kameran gick till Sofiero för att njuta av deras fantastiska dahlior innan dessa så småningom tas upp för vinterförvaringen. Just nu blommar de överdådigt. En fin höstblomma som bara blir finare av att det blir svalare i luften ända tills den första frosten kommer och hela härligheten vissnar ner. Nu skall jag med en gång säga att jag vet tyvärr inte vad de olika sorterna heter för jag var så upptagen av fotograferande att jag glömde att titta efter. Förlåt! (Har kompletterat med namnen efter dagens återbesök bland dahliorna på Sofiero)

Vit Spindel 'White Star'

'White Perfection'

Bland alla rabatterna stod trädgårsmästarens skottkärra med en vacker last av avklippta dahlior. Tänk så skönt jobb att gå i solen och pyssla med blommorna.




Denna fina lite ovanliga dahlia ('Honka'), som en stjärna. Den skulle jag kunna tänka mig.

'Swan's Sunset'

Här råkar jag veta namnet som är 'Vulkan' för vi hade en sådan för ganska många år sedan. Lite för färgsprakande för min nuvarande smak, men den gör verkligen skäl för namnet.

Utanför Majas hus stod så här vackra "blommor".

Vi strosade runt i den vackra bokskogen och titta vad vi hittade....ett öra! Det måste vara någon som tappat det efter någon rockkonsert kan man tänka.
Sååå glad jag är för min kamera. Vi hade en verkligt skön eftermiddag i solen. Inte dumt alls.

måndag 27 augusti 2007

Nyförvärv!


Så fick jag då äntligen efter några veckors spänd väntan min nya kamera. Den är ännu ganska outforskad men skall verkligen bli spännande och roligt att lära känna. Jag tackar min gamla vän för alla fina bilder som den tagit för den har verkligen följt mig överallt. Nu får den vila sig och eventuellt göra något inhopp då och då vid behov.



Den nya kameran verkar vara ett riktigt litet "muskelknippe" och man blir helt matt när man läser instruktionsboken. Jag tänker nog börja med att bara fota med den så får vi se hur det går. "Trial and error" är det som gäller.

Här kommer några av de första bilderna med den nya kameran:


Lägerhäggen blommar om och den lilla fina vita blomman tittar yrvaket fram som om den undrar om den får komma ut i solen.


Några söta pelargonblommor står och gottar sig i växthusvärmen.

Där står också min P. gibbosum som är gulgrön och doftar bananlikör om kvällen.


På trappan står några rosa-gula krysantemum och hälsar välkommen hem.


söndag 26 augusti 2007

Färg och inspiration!



Det har varit den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero i helgen och det är ju ett av årets stora begivenheter. Vädret var på vår sida och solen sken och köplusten svallade. Man går tills fötterna värker eller plånboken blir tom vilket som nu kommer först. Så mycket roliga grejer till oss trädgårdstokiga. Allt från växter, lökar, krukor och massor av ROST. Det är tydligen den stora trenden i år. Där trodde man att man var lite originell som gillade det. Pyttsan så var det inte!


När man går runt så där är det naturligtvis alltid något som man faller för direkt som denna vackra krona att hänga upp i trädgården. Lätt att göra efter och vacker blir den.



Varje år är ett stående tema att några speciellt utvalda personer eller företag får duka var sitt bord. I år var det tidningar ur Allerkoncernen som stod för borddukningen. Detta första som är min favorit är dukat av Femina. Vackert och stilfullt. (Tillägg: Detta bord vann omröstningen hos publiken)




Här kommer det fräscha och spralliga färger i tidning Hemmets journals dukning. Riktigt roligt är det att se för en "vit" människa som jag och som kan behöva en "färgchock" ibland.


Vacker varm röd färg, fina korgstolar och röda äpplen.



Även om detta bord riktigt sprakar det av färger. Jag tar med bilden för att den är en kombination som jag själv aldrig hade kommit på, men roligt och annorlunda i alla fall. Tidningen Allt om trädgård står för detta bord.



Kring detta bord var det en jättemysig blandning av gamla föremål som bildade en fin miljö där man bara ville slå sig ner bland pelargonerna och ta upp stickningen och sitta och njuta i den fina gröna miljön. Allers hade fixat detta.




Skulle jag rösta på något av dessa dukade bord hade det legat närmast till hands att välja det vita Feminabordet, men egentligen var nog Allersbordet det hemtrevligaste så kanske hade min röst nog hamnat där ändå.

Tre trädgårdsredskap i ny snittsig utformning. Gummistövlarna!


Gräsklipparen!



Vattenkannan!

Visst är de vackra och annorlunda. Detta var några spridda bilder från den inspirationsdag som det är att besöka den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero. Det finns så mycket att se och göra för att inte tala om alla trevliga trädgårdmänniskor som vimlar omkring där.

Ha en skön vecka.

tisdag 21 augusti 2007

En aning av höst

Ja, det är knappt att man vill säga det, men det låg en aning av höst i luften idag. Vi promenerade längs stranden i Gamla Viken och det kändes tydligt. Färgerna ändras åt det bruna lite pastellfärgade hållet.

Badhytterna och bänken med en kvarglömd handduk.


Strandnejlikan och gräset tonar över i brunt.

Nu hör jag ju faktiskt till de människor som gillar hösten, med sin lugn och ro. Luften kan vara som idag varm men ändå frisk och det mjuka ljuset utan sol gör bilderna akvarellaktiga i färgen.

söndag 19 augusti 2007

Två "höjdare" i trädgården !

Den första "höjdaren" är mitt blomtorn som blommar så fint just nu. I krukan i mitten finns en söt pelargon med små rosa blommor. Runt tornet har jag sått vita luktärtor som skall klänga upp i det. Som bonus har en Blomman för dagen från i fjol uppenbarat sig och fulländat bilden.



Den andra "höjdaren" är Rosenflockeln som är alldeles otrolig. Har nog gillat regnet, men jag har varit lite oroligt när det blåst så mycket. Vi tog fram tumstocken och mätte höjden och den är 3 m hög. Det är väl inte dåligt.

Den vajar lång över pergolan som ett rosa moln.
I morse upptäckte jag en liten Nässelfjäril som hade kraschlandat på min pelargonhylla. Den är så vacker, som en tavla. Ha en skön vecka.

onsdag 15 augusti 2007

Shop stop!


Idag när jag var nere på stan en sväng tänkte jag titta in på Åhléns för jag hade sett en del fina saker i mina heminredningstidningar som kom från denna butik som har ett fint och fräscht sortiment. Hittade då denna mortel som jag var sugen på. Den var stor och rejäl och mycket bättre en den lilla som jag hade innan. Där stod den och bara väntade på mig. 250:- kostade den och var i riktig sten. Sagt och gjort jag slog till köpte och betalade. När jag fick de tredubbla påsarna i min hand kände jag vad den vägde....hur många kilo som helst. All vidare shopping var härmed inställd för dagen. Detta kallar jag för planering.

Fin är den i alla fall och jag är övertygad om att den kommer jag att använda mycket.
Dagen innan omsatte jag ett presentkort från Flora Linnea till denna fina järnkrona som jag suktat efter ända sedan julmarknaden i fjol. Den är sååå fin och kan användas till mycket...tänk mossa och äpplen till höst. Det blir nog fint.



Pengarna räckte även till dessa två höstlöv i rostig metall. Nog är de fantastiska.

Maken säger ofta "Har inte du nog med saker?" Har han rätt eller....?

måndag 13 augusti 2007

Tack......

...snälla Lotta (Lottas trädgård) som anser mig värdig denna rosa utmärkelse. Det är ju bara så roligt att fotografera allt vackert och intressant man ser och sedan skriva något efter eget huvud. Den uppskattning man sedan får genom trevliga och positiva kommentarer från alla er gör bloggandet till en verklig positiv kick tycker jag.


Skall jag då i min tur välja några bloggar som jag tycker om och läser ofta så är det inte lätt för det är så många. Men måste jag så blir det dessa:


Poppins trädgård Hon har säkert fått denna utmärkelse redan, men hennes blogg är så inspirerande med underbara bilder och fina reportage.

Samma är det väl med Karin A och hennes blogg Ute och Inne men skall jag välja några så måste hon vara med. Intressant och kunnig i trädgårdsfrågor. Underbara bilder här också.

Fröken Kattfot tittar jag också in hos ofta. En händig flicka som just nu virkar ett rutigt täcke. Hon gillar katter, trädgård och handarbete.

Till slut vill jag nämna Signes Vind som gör så vackra collage och intressanta inlägg.


Detta var fyra som jag ofta tittar till (plus alla andra som finns i min blogglista).



Som bonus skall ni få denna bild som kommer från Irland och som kan vara bra att ha om man vill se vilket väder det skall bli.

Ha en skön kväll allesammans...det lär bli en sommardag till i morgon. Mmmm!