torsdag 27 september 2007

Mer skördepyssel....

....blev det idag. Nigella (Lawson) sa en gång i ett av sina trevliga program att vissa dagar var hon i stort behov av köksterapi. Så kände jag idag. Har stått och skalat och fryst in mina fina nyplockade äpplen så att de varar hela vintern.

När "gamla" bekantingen V fyllde 85 år härförleden bakade jag en äppelkaka som är jättegod och här nedan kommer receptet på den. Egentligen är den tänkt att göras med ananas men jag har ofta bytt ut ananasen mot äpple och det blir jättebra det också.

Ananas/äppelpaj

150 gr smör
1 dl socker (utesluter jag oftast, är en fråga om vad man tycker om)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Detta blandas samman till en deg och tryckes ut i en smörjd pajform (ca 24 cm diameter)

1 ägg (stort)
2 dl lättcreme fraiche eller creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop detta och blanda i 500 gr avrunnen krossad ananas eller motsvarande mängd rivet äpple. Häll fyllningen i pajformen och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 40 min.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde kanske med lite rom i.

Smaklig spis!


Så är det snart helg igen och tänk jag skall få träffa den lilla tvåmånader gamla fröken som jag stickade koftan till om ni kommer ihåg mina våndor. Får berätta mer om det sedan. Är jättenyfiken på att få se henne. Har man inga egna barn så får man ju njuta av andras.

Ha en skön fredag!

tisdag 25 september 2007

Vindruvsskörd!

Häromdagen, under helgen närmare bestämt så skördade jag mina vindruvor i växthuset. De är mogna nu och jättegoda även om de inte är så stora som de ser ut på bilden. Det är kameraljug! I varje vindruva fanns 2-3 kärnor. Jag fick ett recept på vindruvsmarmelad av väninna L och tänkte att det vore ju roligt att ha några burkar till vinter när vinrankan är en torr liten pinne. Sagt och gjort jag kärnade ur 1 kg vindruvor och jag lovar att det tog MINST 1 timme om inte mer. Tur att man hade fin musik under arbetet. Här kommer receptet om någon skulle känna sig hågad.


Vindruvsmarmelad

1 kg urkärnade vindruvor
2 citroner (ca. 300 gr)
2 st bitar kanelstång
1 kg syltsocker (om druvorna är söta kan man faktiskt ta mindre)

Skär eller mixa druvorna till mindre bitar. Skiva citronen tunnt (inga kärnor). Blanda allt i en gryta och låt koka upp och sedan koka i 5 min. Låt stå i 15 min innan det hälles på varma burkar.

Det blev verkligen jättegott. Det var faktiskt värt besväret trots allt.


Jag blev så inspirerad att jag köpte 1 kg gröna druvor (utan kärnor..tack för det) i affären och gjorde om receptet med dem och det blev lika gott. Frisk och god marmelad med smak av citron och kanel.

måndag 24 september 2007

Arild.


Idag var det ett otroligt härligt väder här nere hos oss i Skåne....var det månne den SISTA sommardagen, ja man vet ju aldrig. Termometern stod på otroliga 20 grader och vi var lediga att göra vad vi ville, vilken tur man har ibland. Vi bestämde oss för en rundtur ut i det blå. Öresundskusten är ju så vacker och vi intog medhavd fika i den lilla byn Nyhamnsläge där fina mysiga hus trängs längs den krokiga gamla vägen. Vi satt i den lilla hamnen med solen i ansiktet och det var så varmt att koftor och tröjor åkte av. Sedan gick turen vidare till Höganäs Outletförsäljning där jag fyndade en blå Marimekkoskål. De är så söta och finns i alla underbara färger man kan tänka sig. Vi körde sedan vidare till den lilla byn Arild som ligger vid Skälderviken på andra sida Kullaberg.

Det är en idyllisk liten by med gamla hus och en liten hamn. Vi tog en promenad bland de fina små husen där tyvärr en del redan stängts till för vintern.

Överallt svämmade det över av de mest otroliga hortensior i härliga hösttoner.
Nedfallna, nyfödda kastanjer kan man bara inte motstå.


Höstens sista rosor som blommar på långa rangiga stjälkar.
Här är stängt för i år. Stolen har fällts mot bordet och allt står och väntar på en kommande vår


Nere i hamnen vandrar måsen runt i det grunda vattnet och det är så stilla att hans spegelbild syns klart i vattnet. De gamla näten med sina korkflöten hänger så vackert på sjöbodsväggen.



De röda bären lyser så fint inne i buskarna.......



...... och detta härliga röda staket med nyponhäcken bakom kunde jag bara inte motstå, det var bara så läckert.
Ja, så bra hade vi det i dag, hoppas att ni också hann njuta lite av det fina höstvädret.

söndag 23 september 2007

Höstbilder!

Katsuraträdet sprakar i alla höstens färger och doftar nybakade kanelbullar eller nykokt knäck lite efter ens egen sinnestämmning.





Har knappast sett ett träd (skulle möjligtvis vara lönnen) som uppvisar en sådan skala av färger som katsuran gör. När solen skiner på det är det helt otroligt vackert.

Återbesök i äppelträdgården

Sommarljus, vita blommor som fjärilar i luften. En av trädgårdens vackraste blommor.

Silveraxet blommar med kritvita blommor mot brunröda stjälkar och blad.

Äntligen blommar även doftlilja, den har verkligen tagit tid på sig, brukar annars blomma under sommaren. Doftar underbart.

Blommor från doftpelargonen 'Chocolate Peppermint'

"Gåbortspresent" i hösttid.

Jätteverbenan

En fortfarande ganska pigg liten snigel som har sin gång på hortesiabladet.
Ha en skön höstvecka och njut av alla fina färger som kommer mer och mer.

lördag 22 september 2007

Höstdag!

Tack alla söta rara människor som läser och kommenterar i min blogg. Det är så roligt och inspirerande, speciellt när man själv känner oinspirerad. Ibland tycker man att tiden bara går så fort och att det inte händer så mycket som är värt att skriva om. Men lugn det är nog övergående. Med hjälp av era glada tillrop så kommer jag alltid tillbaka.

Vill visa en bild av mitt växthus i höstskrud och bakom det står katsuran som bara blir vackrare för varje dag.


Här är en bild på en vacker ros som jag köpte för att ge bort i födelsedagpresent till den dam som fyllde 85 år. Det är en Austin-ros och heter 'Golden Celebration' är inte det ett passande namn så säg.

Jag ville bara visa dessa bilder för att ni skall se att jag fortfarande är med er. Ha en skön och förhoppningsvis solig höstsöndag så återkommer jag med fler bilder i morgon.

söndag 16 september 2007

Storm och äppelplockning!

I går gick årets äppelplockning av stapen. Det blåste nästan full storm. Hela huset skakade och takpannorna lät som kastanjetter på taket....men solen sken så fint ändå. Tyvärr vågade jag inte ta med kameran men alla vet väl hur ett dignande vackert äppelträd ser ut. Underbara James Grieve-äpplen. Jag plockade korgen full av stora härliga äpplen bara på ett träd. Smakar bäst i världen enligt min smak. Sedan vet väl alla även hur 20 cm djup lera ser ut när man klafsar fram i tunga gummistövlar. Man fastnar nästan och det säger "smack" vid varje steg......

......men nöjda och glada kom vi hem med vår skörd. Tyvärr är dessa inte några vinteräpplen och går inte att spara färska utan jag skär den i lagom stora bitar och fryser in dem till vinterns behov av äpplekakor och annat gott.
En storm kan man bara inte låta bli att åka ut och fota, så in med fikakorgen i bilen och ner till Sundet.Man kan ju sitta och njuta av den häftiga anblicken från bilen trygga inre och en del bilder kan man ju också ta därifrån, men vill man ha riktiga stormbilder med närvarokänsla så får man vara så god och kliva ut. Med kameran i ett fast grepp i ena handen och ett stadigt tag i bilen med den andra så får man ta så många bilder man hinner.
Frisyren är inte att tänka på, men det är ändå en härlig känsla att stå ute i den kraftiga blåsten som nästan hotar att dra omkull en.

Fåglarna verkar ändå ganska oberörda av men lägg märke till att de alla står åt samma håll för jag förstår att de inte uppskattar att få vinden bakifrån.


Det var en härlig och uppfriskande utflykt att sedan bilen fick tvättas eftersom den var helt översköljd av saltvatten och att det knappt gick att se ut genom rutorna det tar man gärna för att få uppleva naturens skådespel från första parkett. Nu återstår bara att baka en äppekaka till eftermiddagsfikat och njuta av gårdagens arbete.

fredag 14 september 2007

Söderåsen!

Igår var vi äntligen lediga och snickare och målare hade dragit sin kos (nästan). Solen sken och vädret var gudomligt. Vi bestämde oss för att göra en liten tur upp på Söderåsen för att se om det fanns några tecken i naturen på att hösten nalkas. Det fanns inte många utom svampen som vi hittade, annars såg det ut som vanligt.


Inne i skogen löper gamla stenmurar som är så vackert övervuxna av mossa. Jag bara älskar dem....undrar vem som byggt dem?


Mitt uppe på åsen ligger ett litet samhälle som heter Stenestad med en vacker typiskt skånsk kyrka med trappstensgavel.



Solen silade ner genom bokarnas blad och det är nätt och jämt den når marken, men ljuset är så vackert.


En svamp hittade vi i alla fall....kan det vara någon slags sopp... eller?


Nere på andra sida åsen ligger Åstorp och där ställde en textilkonstnärinna som heter Bodil Vinke ut på Galleri Hultman. Hennes textila bilder är s.k Art-Quilts. Det är en konst baserat på textila tekniker som t.ex. sömnad, tryck, textilmålning, broderi och quiltning. Hennes bilder var färgsprakande. Riktiga humörhöjare tycker jag.

Detta vackra röda bultande hjärta gör vem som helst på gott humör.

Galleri Hultman är inrymt i ett gammalt ombyggt stall där Catarina (som driver galleriet) bl. a har sparat de gamla dryckeshoarna för att användas som ljushållare. Vacker "brukskonst".

Dessa fåglar samt den på den förra bilden är Catarinas egna alster. Hon driver en egen keramikverkstad i anslutning till galleriet.


Några höstfärger fick vi knappast se i skogen utan fick vänta tills vi kom hem och kunde titta på katsuran som börjat klä om till höstdräkt. Snart börjar hon nog dofta nybakat bröd/knäck som hon gör på hösten.

Hoppas på en skön helg för alla med uteliv och fint väder för det behöver vi innan vinterns mörker.

onsdag 12 september 2007

Lite av varje!

Idag var jag bara tvungen att klippa till vinrankan i växthuset för att ge pellisarna lite bättre livsrum och kunde samtidigt skörda lite vindruvor. De är jättegoda, men inte så stora. Man får ju äta desto fler. Vackra är de mot det höst färgade vinbladet, nästan som en gammal oljemålning.


Idag har jag även varit och tittat på rosor på Flora Linnea efter tips från Poppins som ju är en fena på rosor har jag förstått. Av dem hon föreslog föll jag för Glamis Castle och beställde raskt 3 st att förgylla min kryddträdgård med nästa år. Hoppas att det blir fint och att de hemska odjuren som härjade hos mig i våras håller sig borta.

När vi stod och diskuterade rosor med den jättetrevliga och kunniga flickan som jobbar på Flora Linnea så kom jag att tänka på en jättevacker ros som jag såg under trädgårdsrundan i våras och som jag naturligtvis inte visste vad den hette. Denna händiga kvinna ringde raskt upp den person som jag sett rosen hos och fick reda på att den heter Louis Bugnet. Var inte det fantastiskt. Den rosen står numera på min önskelista men jag kan ju inte beställa den förrrän jag vet var den skall bo i min trädgård.

När jag kom hem upptäckte jag att min "vita" solros hade slagit ut. Det har jag väntat på länge, den har stått still i växten tycker jag. Jag har värnat den mot snickare och målare som har klivit omkring i rabatterna med sina hemska stegar.....

......men nu har den öppnat sig och se så vacker den är!!



Det sista som blev gjort idag var att jag rev ner min böna som växt hela sommaren på vårt plank och se där var massor med bönor att plocka. De flesta växte inne hos grannen. Nu har jag förvällt och fryst in dem. Den gula krassen åkte också bort av bara farten för det är ju märkvärdigt vad den kan slingra sig och sno in sig överallt.
Hoppas att det blir en fin dag i morgon så vi kan åka en liten tur upp på Söderåsen för att se hur långt hösten kommit och sedan se en utställning i Åstorp av "Färgstarka lapptäcken" av textilkonstärinnan Bodil Vinke. Får ev. rapportera mer om det sedan.