måndag 31 december 2007

söndag 30 december 2007

Hej nu är jag här igen!!

Hoppas att ni har saknat mig....lite!? Det har varit en verkligen irriterande och långvarig förkylning med alla otrevliga ingredienser. Borta är den inte (snörvel!) heller utan den pågår även om det är lite bättre (host,host!). Under tiden har jag lästa alla era trevliga inlägg och försökt kommentera så gott det går, men inspirationen tryter när man inte mår bra. Jag har suttit i min stol med Jamie Oliver (hans kokbok..tro inget annat) i knät. Den boken är precis lika underbar som den ser ut....man bara njuter.



Under helgen har jag fått denna fina utmärkelse av två ( !!!) bloggaren Ute och Inne och Trollmor på Pepparkaksvägen. Jag tackar och niger och rodnar av stolthet och glädje när jag läser de vackra ord som skrevs om mig och min blogg. Ovan ser ni en bild på den "vackre" man som utgör symbolen för utmärkelsen och som jag härmed skickar vidare!

Om jag då skall skicka den vidare till några av mina favoriter så är det inte lätt för alla ni som finns på min länklista är favoriter som jag läser i stort sätt varje dag.....men måste jag så, dels skickar jag den tillbaka till söta rara Karin A (Ute och Inne) som är en av mina största favoriter där jag känner att vår gemensamma kärlek till trädgården är ett starkt band.

Jag skickar den även tillbaka till Trollmor (Trollmor på Pepparkaksvägen) som skriver så underbart och medryckande om Stumpatrollet och Vargen och den underbara skogen och naturen.

Sedan skickar jag den till Poppins (Poppins trädgård) som har en så vacker blogg och som delar med sig av sina göromål som vinprovningar och annat mysigt pyssel.

Clara (Claras Linneskåp) måste även få vara med. En underbar tjej med en fantasi och kreativitet som man bara njuter av, samt hennes fantastiska följeslagare Clara kanin och Woody som i varje fall gjort mig till barn på nytt!

Sist men inte minst vill jag nämna Birgitta (Fritid) som också har en härlig, fin och läsvärd blogg.... där hon idag bjuder på Växthuskaffe bara det gör att jag får "ståpäls"!

Nu kommer jag att tänka på att sedan är det ju Lotta, Marina, Humlan, Signe.....ja och så många fler som jag också tycker så mycket om och som ger mig glädje och positiv energi...Tack allesammans!!

Idag har jag i alla fall varit utanför dörren ett tag även om det var råkallt. Jag tog kameran i handen och gick ut och besökte mina pelargoner på deras vinterläger. Det var några som blommade lite försiktigt. De ligger nog i startgroparna. När jag gick där och snackade med dem kände jag mig riktigt upplivad. Kan inte undanhålla er några bilder på "telningarna". Än och annan otäck bladlus hittade jag också som genast utrotades.

Vinterblek Mårbacka

Pelargonum Tomentosum en liten ullig knopp.

Lavender Lad
Anna Brooks Pluto

Helena

Kan ni förstå att Rockdalas Pelargonkatalog bränner i fickan. Man vill bara ha ALLT!!!

Ha en skön kväll och om jag inte hinner få in ett nyårsinlägg i morgon så önskar jag er av hela mitt hjärta ett....
.....GOTT NYTT ÅR!!!

tisdag 25 december 2007

Tisdagstema: Jul!

Här nedan ser ni bilden som får visa min jul i ett nötskal. Den fina boken av Jamie Oliver som jag önskat mig får representera de fina julklapparna jag fick. Den fina lyxchokladen får stå för den goda maten och det trevliga och mysiga umgänget under julaftonskvällen. Sedan har vi då näsdukarna och halstabletterna som tyvärr också fick komma med på ett hörn, men det ordnade sig i alla fall till det bästa.


Så idag juldagen har jag vilat, läst boken ätit en bit choklad (den får ätas med andakt), snörvat och hostat lite, men haft det bra i alla fall.

Kram till alla från mig!

måndag 24 december 2007

En Riktigt God Jul...

...önskar jag er alla. Stor JulKram från Lusthuset!

fredag 21 december 2007

Inte många dagar kvar!

Jag vill bara med den här bilden på mitt tomtepar (från Tilda) som jag sydde för något år sedan önska alla en skön helg och att ni hinner med alla julbestyr utan allför mycket stress. Själv har jag väl fått ihop det mesta så det är väl lugnt på den fronten....men jag sitter däremot här och har ont i halsen. Typiskt! Håll tummarna att det går över till julafton. Ha det bra allesammans. Julkramar från ett grönt Skåne!.

tisdag 18 december 2007

Tisdagstema: Stor......


......är idag min längtan efter våren, ljuset och det spirande nya livet.

Om ni sluter ögonen kan ni höra det tidiga försiktiga fågelkvittret, den första humlans brummande. Kan ni känna den tidiga vårsolens värme vid husväggen där du sitter med första utefikat i handen. Kan du känna doften av fuktig jord färdig att så småningom ta emot de första små frösådda plantorna. Ja, just vid denna tid brukar jag alltid drabbas av den stora vårlängtan mitt bland alla jultomtar, julgranar, glitter och ljus. Snart kommer den förhoppningsvis....VÅREN!

söndag 16 december 2007

Kalle och Nissarnas vådliga äventyr!

I går var vi på en trevlig och mysig adventsfest hos våra goda vänner. Vi fick god mat och gott vin och pratade i godan ro hela kvällen. Nåväl allt roligt har sin ände så vid 1-tiden drog vi oss hemåt i en frostig och vacker vinternatt. Vi går in i huset som är ordentligt larmat och skyddat som man tror. Inkommen i hallen upptäcker vi att dörren till sängkammaren är stängd. Jag tänkte att den skjöt jag väl till när jag hämtade makens ytterrock, artig och hjälpsam hustru som man är. När han skjuter upp dörren och tänder ljuset så ser vi vad som hänt. INBROTT!! Man tror inte det är sant. Allt och då menar jag ALLT i våra garderober och nattduksbord är utrivet och ligger hullerombuller på golvet och på sängarna. Vilken röra! Inte visste jag att det fanns så mycket i skåpen. Min första tanke är..."det är inte sant!". Det är som ur en film på bio, men det var sant. Tjuven hade tagit sig in genom fönstret, brutit upp det med en kofot (klassiskt) så hela fönstret är förstört. Han hade letat igenom allt men fann väl inget som föll honom i smaken för allt är kvar inkl platt-TVn DVDn och Videon. Han kunde ju gudskelov inte fortsätta in i resten av huset p.g.a larmet. Tack för det! Polisen tillkallades och skickade två trevliga unga män som grep sig an med att säkra fingeravtryck mm som i den värsta TV-deckare. Tjuven hade varit en ordentlig tjuv i alla fall som släckt min julljusstake och försiktigt satt den på fönsterblecket. När polismannen klev i min frostiga rhodondendronbuske utanför fönstret hittade han min vita orkidé som stod prydligt placerad på marken. "Titta här ligger det Nissar!!" sade polisen "Det är mina Nissar" sade jag "hittar du inte Kalle med julklapparna?" Efter lite rotande i busken åtefanns även Kalle välbehållen men han hade tappat bort sin ena julklapp. Jag blev nästan mest glad över att han var OK för han har jag fått av min mamma och jag tycker mycket om honom.
Så småningom lyckades jag trycka in det mesta i garderoberna igen så vi kunde gå och lägga oss. Klockan hade då blivit över 4. Kalle och Nissarna återbördades hela men lite omskakade till sin fönsterkarm med tjuvens svarta fingeravtryck fortfarande kvar. Nu har ordningen emellertid återställts och handdukar, tröjor, trosor, kalsonger och allt vad man nu har har återfått sina rätta platser. Det blev en riktig julstädning.... så inget ont som inte har något gott med sig.



Som ni förstår kom julstämmningen lite av sig hos oss även om jag är mycket väl medveten om att det kunde ha varit värre, men det känns ändå som ett personligt intrång som är lite svårt att skaka av sig.

Ha en bra vecka allihop. Tack för att ni lyssnade!

fredag 14 december 2007

Luciakväll

I går kväll ordnade jag det årliga Luciakaffet för våra vänner, en tradition som jag tagit över efter min mamma som alltid bjöd på det på Luciakvällen. Det är trevlig att fixa med bakning av julens kakor, för här tycker jag att det skall vara hemmabakat. Nu har jag julkakor som räcker hela julhelgen om det kommer gäster och det är ju bra. Det är också roligt att duka och göra det vackert och stämmningsfullt. Vi har vår egen Lucia dvs vännina L som är en tapper person och som åker buss genom hela stan iförd lussenattlinne (under kappan) och ljuskronan i kassen, sedan skrider hon in och sjunger så vackert så alla står stumma av beundran. Mest livat blev det första gången hon gjorde detta och klev in i hallen med brinnande ljus i håret och ställde sig under brandvarnaren....då blev det liv i luckan må ni tro. Nu tar vi alltid ner den till Luciakvällen. Vi brukar ha tre härliga grabbar med i gänget men tyvärr var det upptagna på annat håll i år.....och man saknade dem verkligen. På bilderna kan ni se hur dukningen blev. Idén att var och en fick ett eget ljus snappade jag upp av Karin A. Det blev jättefint.

Ja nu lägrar sig lugnet och disken är borta och tänk att snart är det jul....så fort det gått. Bara en vecka kvar. Ha en skön helg och tänd det tredje ljuset på söndag. Kram till alla goa bloggkompisar som skrivit så fina kommentarer om mina kransar och mitt kök.

onsdag 12 december 2007

....and the winner is!

Nu är drörrkransomröstningen avgjord! Tack alla snälla, söta bloggare som tog sig tid att rösta. Den "krans" som fick flest positiva omdömen var faktiskt mitt hjärta, vilket naturligtvis gläder mig speciellt mycket. Vinnaren bland de "officiella" dörrkransarna blev krans nr 3 från 2005 som gjordes på hösten och som jag också tycker mycket om.

Maken fick agera Herr Fortuna och drog Fritid ur min tomatskål där jag samlat alla lottsedlarna.....så det är bara att gratulera dig! Du kommer att få en liten julklapp av mig endera dagen. GRATTIS! och TACK alla ni andra också. Vi kan kanske göra om det, för det var spännande.



Ha en skön och fin luciadag i morgon. Vi skall ha det traditionella Luciakaffet på kvällen och jag har bakat lussekatter, mjuk pepparkaka, tre sorters småkakor och mandelmusslor för vid detta tillfället duger inget annat än hembakat. Har dukat (vilket är det roligaste) och pyntat så nu är det nog färdigt för gästerna i morgon. Skall se om jag kan fota bordet i morgon när det blir ljust för det är alltid roligt att se hur jag dukade i år eftersom jag gör det varje år.

tisdag 11 december 2007

Tisdagstema: Kök

När jag såg att denna veckas tisdagstema var KÖK så blev jag så glad. Detta är mitt absoluta favoritrum i vårt hus. Där trivs jag allra bäst. Här lagar jag mat, bakar vilket jag tycker är roligt. Här sitter jag och läser, hör på musik och allt pyssel som jag företar mig gör jag i köket. Det är bara det bästa stället.

Här är mitt Sommarkök med vita gardiner och stolsöverdrag allt för att ge en luftigt och somrig känsla.

På hösten byter jag till mitt Vinterkök med lite mer färger och ett varmar och mer ombonat utseende. Jag har randiga gardiner blå överdrag till stolarna och många ljus i fönstret och på bordet. Alla måltider, utom rena "kalas" äter vi i köket. Det är stället där vi trivs.

PS. I morgon tänker jag avslöja vem som vann kransomröstningen. Ha en skön kväll.

fredag 7 december 2007

Dörrkransar!

Årets dörrkrans sitter nu på plats. Jag har gjort sådana i några år som ni förstår och det har blivit en hel liten kollektion.....och då tänkte jag att kanske vi kunde ha en liten omröstning här på bloggen. Om ni skriver en liten kommentar och säger vilken ni tycker bäst om (så tycker jag det vore roligt att höra) och sedan på måndag eller tisdag så drar jag en "vinnare" som skall få en liten egenhändigt tillverkad julklapp av mig. Så kom igen mina "damer"!!!!



Dessa 6 kransar är det "riktiga" dörrkransarna dvs. jag har gjort dem hos Birgitta i Döshult. Hjärtat här nedan är egen uppfinning. Den deltar utom tävlan, men ni får gärna rösta på den också!


Ha nu en skön och avkopplande helg. Själv skall vi om Gud vill och vädret tillåter besöka Julmarknaden på Fredriksdal, som enligt tidningen skall vara en av nordens största med sina ca 20 000 besökare under de tre dagar som den pågår.

torsdag 6 december 2007

Längtan!


Jag längtar efter ljuset
Det höga rena ljuset
rent som det kristallklara
vattnet i skogsbäcken
Genom den blå luften
kan jag se ända in i rummet där de jag älskar bor

tisdag 4 december 2007

Tisdagstema: Horisont!

Den vackraste horisonten man kan se är utsikten över Öresund. Ljuset över det stilla vattnet. den danska kusten som en smal strimma och undret som sker där hav möter himmel, det är magiskt.

söndag 2 december 2007

Advent!


Så brinner då det första adventsljuset i mörkret. Det är så högtidligt att tända det. Det brinner så stilla och vackert och man ser in i lågan och tankarna virvlar bort i ljuset. Sedan återgår man till verkligheten och glöggen, kaffet eller vad det nu är man gör när man tänder adventsljusen.

Passade på att tända några ljus i växthuset tog ut en varm filt och en kudde och satt en liten stund och "filosoferade" över de ljusa tider som kommer.

Här kommer några alster fråm Kransbindningsträffen i lördags. Detta är en strut i pil fylld med mossa och med en hyacint på toppen.

Huvudnumret är, årets upplaga av Dörrkransen. Den är ganska enkel i ädelgran och kottar och ett rött hjärta i trä (på bilden ser det röda hjärtat ut som det är rosa, men det är kameran som ljuger. Varför har den svårt att återge röda färger korrekt. Är det någon annan som har träffat på detta problem?)

Sedan gjordes två små kransar i ett material som kallades "mjuk-en". Påminner mycket om en men vissnar och barrar inte. Doftar underbart. Dessa två små kransar har jag hängt på mina glasdörrar i köket. Blev mysigt tycker jag.


Detta var det sista som jag hann göra. Det är samma pilstrut som i korgen med hyacinten fast tvärtom och då blev det en vacker gran med stam av kanel. Fiffigt!!

Ha nu en skön och bra vecka.