söndag 30 mars 2008

Minnen !

När jag idag var ute på min dagliga promenad så hittade jag TUSSILAGO. Tänk vad länge sedan det var som jag såg dessa små fina blommor. Alla barndoms minnena rinner upp i mitt huvud som en liten bäck. Tänk när man gick på den steniga landsvägen om våren och plockade buketter av denna lilla anspråkslösa blomma eller så gjorde man som jag gjorde idag, grävde upp en liten planta och planterade den i en kruka på köksbordet där den står och lyser ett litet tag, inte så länge för den är så snabbt förgänglig denna lilla söta vårblomma.

Jag märker nu att detta inlägg artar sig till ett väldigt försenat Tisdagstema. Nåja "Bättre sent än aldrig". Vill du läsa fler minnen så hittar du dem här.

Hoppas alla får en bra vecka. Här har våren anlänt igen även om det blåst friska vindar i dag så har förhoppningsvis vintern blåst bort för nu har jag satt ut mina omskolade violer i växthuset.

fredag 28 mars 2008

Rosa fynd

Randi på bloggen Bland rosor och tistlar skrev nyligen om några fynd hon hade gjort på Rusta. Ni kan läsa om det här. I detta sammanhang kände jag mig bara tvungen att visa mitt fynd från Rusta. Tre rosiga pappkartongen för 49:-. De är verkligen fina, lite åt det söta hållet men faktiskt inte dumma alls. Ett fynd tycker jag.


Till och med insidan är fin med samma rosenmönster. Tror nog jag kan hitta någon användning för dem eller vad tror ni?

När vi nu är inne på den rosa avdelningen så hittade jag hos trädgårdsmästaren dessa underbara rosa bellis. De är verkligen karamellsöta.

Till slut får jag säga välkommen tillbaka till mina julrosor som dykt upp igen efter att snön smält bort. De verkar inte ha tagit någon skada. Idag var det + 8 grader. Det var inte dumt alls.
Tack till kära Poppins för tipset (läs här) om Tricia Guilds bok Inreda med blommor som jag nu har här i min hand och det säger jag bara att den är helt underbar.

Ha en skön helg och hoppas att våren kommer till er alla nu.

torsdag 27 mars 2008

Min blommande trädgårdsstol.

Jag berättade väl att jag letade efter en stol att blommor i. Jag fyndade en fin gammal stol på Framtid för ett tag sedan och under påskhelgen skred jag till verket och gjorde om den till
En blommande trädgårdsstol.

Jag köpte några små växter som murgröna, minipåsklilja och minipensé för att plantera i stolsitsen. Runt om bäddade jag med mossa och satte dit min lilla lykta. Jag blev riktigt nöjd mer resultatet det skall jag villigt erkänna. Längre fram finns det ju mer växter att välja bland som taklök coh olika sorters fetknopp. Den får ändra utseende efter årstiden har jag tänkt.

Än så länge står den i växthuset, men när våren kommer på riktigt då får den komma ut och jag skall leta upp en riktigt bra plats till den.

Vackert utskuret motiv är det på stolsryggen. Jag har gått ut i växthuset då och då, tänt ljuset och stått och beundrat min skapelse. Ha en skön kväll.

tisdag 25 mars 2008

Grönt

Angela på Cottage Magpie tycker vi ska lägga ut ett grönt inlägg för att fira våren och då vill jag gärna bidra med ett par bilder på en fantastisk orkidé som jag köpte häromdagen. Den har en så otroligt vacker limegrön färg. Jag blev så förälskad i den. Den bara utstrålar vår.

Angela on Cottage Mapie has suggested that we should celebrate spring with a green post.

måndag 24 mars 2008

En annorlunda Konstrunda.......

......blev det i år eftersom vädergudarna var nyckfullare än vanligt denna påskhelg. Den stora Konstrundedagen för oss dvs långfredagen regnade in i år......nästan. Det blev i alla fall en liten sväng här på hemmaplan med besök hos några lokala konstnärer vilket vi upptäckte att vi missat de andra åren.

En regnvåt utsikt från Hertzska Villan i Helsingborg en vacker pärla som jag knapp visste att den fanns.


På påskdagen sken i alla fall solen från en klarblå himmel så vi kunde ge oss ut på en liten vända men det blev mer vårtecken än konst som fastnade i kameran upptäckte jag.

Bland de konstnärer som vi besökte blev jag imponerad av Jonas Högströms fantastiska skulpturer.

Denna liggande man är både gripande och lite skrämmande.

Ute på ängen gick de bedårande söta "påska"lammen och gottade sig i solen.

En annan konstnär som jag beundrat i många år och som vi alltid tittar in hos är Karin Håkansson i Brunnby. Hon är en underfundig och humoristisk skulptör och en skicklig tecknare och målare. Här köpte jag en teckning som jag gläder mig åt att få hänga upp här hemma (dock inte den på bilden, den hade jag tyvärr inte råd med).

Hos keramikern Ann Jansson i Strandbaden så är skuggan av myrtenträdet verkligen ett vackert komplement till hennes strama keramik.

Lite snett över gatan håller Sonja Andersson till med måleri och keramik och detta gethuvudet var helt oemotståndligt. Jag var på vippen att införskaffa ett liknande men det norpades av en annan spekulant medan jag funderade och det skall man inte göra utan att hålla hårt i föremålet....men vadåå det var nog inte meningen att jag skulla ha den.

På vägen hem passerade vi hamnen i Höganäs där de gamla fiskebåtarna och bojarna är som konstverk de med .

Vår tanke var att idag annandagen göra en tur upp mot Torekov och Båstad men som synes så blev det snö på krokusarna istället..........
..........som det kan bli! Ha en bra vecka nu och hoppas att vädret kan bestämma sig för våren igen.

onsdag 19 mars 2008

Ordlös onsdag

Naturens egna påskägg!

Mer ordlös onsdag hos Nejma i Marocko

tisdag 18 mars 2008

Tisdagstema Elektriskt.....

Knepigt tema denna vecka! Det är ju så att jag föredrar antingen det underbara dagsljuset eller det levande ljuset framför "elektriskt" ljus......men egentligen vad skulle vi göra utan det?

I går under det stora snöfallet så tittar jag oroligt ut i mörkret genom fönstren för att se hur mycket det snöat och det var ju en hel del. Men för att riktigt kolla så tände jag den lilla lyktan vi har på yttertrappan och tittade ut i den snöiga vinternatten......och det var ju såå vackert med det milda ljuset och den nyfallna snön, mina helt översnöade trappdekorationer och de mysiga ljuset från grannens hus.......så det är ju inte så dumt med lite elektriskt ljus i alla fall.


Här hittar du fler tolkningar av tisdagstemat!


måndag 17 mars 2008

Bäst och Pest

Jag har blivit utmanad av Poppins på Poppins trädgård att visa er det bästa med vårt hem.....men även det som är pest! Jag fick fundera ett tag på hur jag skulle presentera denna utmaning för er....men så här fick det bli.

Det bästa med vårt hus är nästan ALLT.....JA, missförstå mig rätt, inte så att det är perfekt, men det har blivit rätt perfekt för oss. Vi har under ett antal år renoverat och fixat så att det blivit så som vi (läs jag. Hrm!) ville ha det. Det bästa är att huset består av ett stort rum som verkligen är stort och ljust. Ljuset är så viktigt för oss. Den lägenhet jag hade innan jag flyttade hit hade lätt gått in i det rummet. Detta rum är så fantastiskt luftigt, ljust och härligt. Nu undrar säkert "vän av ordning" varför jag visar bilder på köket, men det är nog ändå favoritplatsen framför allt för mig där jag tillbringar mycket av min tid. Vi gjorde om det för några år sedan och jag tycker att det blev SÅ bra. Ljust och mysigt i stället för det murriga 60-talskök som fanns där innan (Ryser!!)
Från köket ser man ut i "matsalen" och sedan vidare ut i vardagsrummet utan väggar som skymmer och med stora fönster mot trädgården med mycket ljus. Nu passar det oss så bra, är t.o.m egentligen väl stort för två personer. Men huset hade kanske inte varit lika idealisk för t. ex en barnfamilj eftersom det bara finns två små rum och ett sovrum förutom det stora rummet och ett pyttelitet och då menar jag LITET badrum. Oj, om man skulle sköta bebis där.

Om vi nu skall gå över till det som är "pest" så befinner det sig i källaren (gudskelov!). Där finns en STOR gillestuga (sa jag att huset är från 60-talet). Där är det lika mörk och murrigt som det är ljust häruppe. Brun panel små glasbetongfönster och sååå mörkt....men det värsta är nog BARDISKEN !! (nu blir nog maken sur på mig). Sedan första gången jag såg denna tingest så har jag bara önskat den ur huset, men det är inte lätt för den är nog platsbyggd och väger säkert "ett ton". Keramikplattor, svart disk, inbyggd belysning och stolar som består av öltunnor. Kan ni se det för er. Maken tycker väl att den är ett minne av den "ljuva ungkarlstiden" när han kunde sitta med kompisarna och drick öl i detta pub-lika rum innan jag kom hit och vände uppochner på allting. Stackars man!! Man hade kunnat göra rummet mysigt om man hade målat ljust på väggar och golv och baxat ut "monstret" men energin tar bara slut när motståndet är så kompakt (gäller även tillfrågade målare som tyckte att "det är väl fint". SUCK!! Finns det inga kvinnliga målare?) Nu är det ju så att vi egentligen inte behöver det rummet så det får vara som det är.


Nu vill jag skicka denna utmaning vidare till KarinUte och Inne, Humlans trädgårdsdrömmar, CatrinFröken Kattfot, AnnieAnnalunda och LottaLottas Trädgård för att på det sätt få reda på om vad som är Bäst och ev. Pest hemma hos er.


Reglerna är enkla: Länka till den som utmanat. Visa Bäst och Pest. Utmana 5 personer

lördag 15 mars 2008

Mer påskpynt.......?

Orkar ni med mer påskpynt? Hade inte tänkt lägga in mer om det efter allt fin som jag sett på bloggarna......men jag kunde bara inte motstå denna lilla påskhöna som jag hittade på Flora Linnea . Den är bedårande söt med sina tygvolanger. Jag tänker ofta på OM man EVENTUELLT kan göra något liknande själv. Oftast stannar det vid tanken.......

.......men visst är hon fin !!

När jag ändå är på gång kan jag lika gärna visa er mitt senaste loppisfynd från Framtid. Köpte tre muggar för 5:- st. Jag tycker de var fina även med en liten pensé i.

På köksbordet gjorde jag en liten vår/påskgrupp med en fantastisk dubbel primula där blommorna ser ut som små gula rosor. Påskharen kommer också från Flora Linnea. Jag skulle ju i veckan ha varit med på en kurs hos Birgitta i Döshult där vi brukar göra julkransar, men var tvungen att stanna hemma på grund av en envis fökylning som lever och frodas fortfarande. Därför fick jag snickra till något på egen hand.

Sist men inte minst får ni se den första vitsippan som jag egenmäktigt "stulit" i Pålsjö skog, men där finns ju så många. Marken börjar skifta i grönt av vitsippsbladen......och snart kommer blommorna också och då blir det som nyfallen snö mellan träden.

Ha en skön kväll och njut av något gott framför t.ex Melodifestivalen. Vi skall ha några vänner här som vi alltid brukar se den svenska finalen tillsammans med. Det har blivit en tradition. Ha det bra!!

fredag 14 mars 2008

Hembakat kvällsgodis !

I går kväll flög energin på mig så jag bakade för första gången egna grissini. Jag älskar att sitta och knapra på dessa brödpinnar (kanske en dålig vana ?). De blev väl rätt snygga och de de blev verkligen knapriga på gränsen till hårda så man får tugga försiktigt om inte tandläkaren skall bli glad. Vi ni ha receptet så kommer det här:

500 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g jäst
35 g olivolja
20 g salt (jag tog lite mindre för det verkade jättemycket)
1 st ägg till pensling
ev. örter att strö på

Gör en vanlig deg på jäst, ljummet vatten, salt, olivolja och mjöl.
Låt jäsa i 60 min
Dela degen i 30 g-bitar och rulla till långa pinnar
Pensla med ägget och strö över sesamfrö, någon torkad ört och flingsalt
Låt jäsa ca 60 min och sätt ugnen på 230 grader
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och känns torra ca. 30 min.

Ha så kul och hoppas att de smakar bra till t.ex Melodifestivalen eller Let's dance.

onsdag 12 mars 2008

Ordlös onsdag !

Att åldras i skönhet.





Mer ordlös onsdag hos Krokofanten in France

tisdag 11 mars 2008

Tisdagstema: Badrum !

Om denna veckas tema kan jag tyvärr inte bidra med så mycket. Badrummet är extremt litet för att vara enda badrummet i vårt ganska stora hus. Det är ett vanligt standardbadrum. Jag har försökt att göra det mysigare så gott det nu går. På dessa bilder hoppas jag att man får en uppfattning om den känsla jag har velat skapa.


Här hittar du fler tolkningar av tisdagstemat!