lördag 31 januari 2009

Skall jag?...Skall jag inte?....Beslutsvånda!

För snart två år sedan köpte jag min nuvarande kamera en Olympus SP-550OZ och den har jag varit nöjd med, men när jag köpte den så stod jag i valet och kvalet om jag skulle välja en en systemkamera istället. Nu blev det Olympuskameran men så här med facit i hand så skulle jag nog valt en systemkamera i stället. Min nuvarande tar bra bilder men ibland är det just det lilla extra som fattas. När jag nu har fått tanken i huvudet så har jag svårt att slå bort den. Jag har surfat och skrivit listor och pratat med än den ena och än den andra för att få de råd jag behöver. Jag har även utsatt mig för att konsultera män i fotobranchen. Har ni varit med om det någon gång, det kan vara en upplevelse. Ung man bakom disken, kvinna som vill köpa en ganska dyr och kvalificerad kamera det är ofta en kombination som inte går ihop (...för den unge mannen). Nu vill jag därför fråga er som har en sådan kamera.......

...om det är svårt att gå från kompaktkamerna till systemkameran?
...om det svårt att lära den? (men normal intelligens)
...om ni skulle rekommendera ett sådant byte byte?

Maken ser på mig och i hans ögon kan jag läsa att han undrar om jag håller på att få hybris, han säger klart ingenting som den vänliga man han är. Det känns både spännande och skrämmande på samma gång för det är som grannkillen sa "...det är minsann en dyr hobby" samtidigt som han packar ner sin fina kamera och objektiven i ryggsäcken för att åka ut och fota på Kullaberg.
Så är läget.....om det är någon som har några goda råd så blir jag så tacksam!



Det är ju detta man vill fota bl.a Jag hittade bilden på buketten från november och den är bara så vacker......



....liksom de sista höstäpplena på bänken.


Ha en härlig helg!

tisdag 27 januari 2009

En tisdag i januari

När jag häromdagen gick en runda i vinterdimman så hörde jag för första gången i år vårfågelsång. Det var en talgoxe, men det var inte det vanliga vinterkvittret utan riktigt vacker sång. Det riktigt kryper längs ryggen så vackert det är....och TÄNK om det varit en koltrast, ja då vet jag inte vad jag hade gjort.

På trappan står nu två reahyacinter. Dessa stackare skänkes nästan bort, men de får stå här och blomma färdig och så "juliga" är de ju inte.

Första bilden på minipåskliljor som skänker vårlik glans över vår matsal.....står där och bara lyser. Man bara älskar dem nu vid denna tiden.

Nedan ser ni no. 1 på min loppis-önskelista. Tänk om jag kunde hitta en sådan gammal målarstege av trä!!! Oj, oj vad glad jag hade blivit.


Se mitt senaste spontanfynd som jag gjorde i en blomsterhandel utanför stan. Det är nålar av typ hattnålar (fast mindre) med pärlor och stenar på. Jag föll direkt för dem (3:- st). Jag vet inte i skrivande stund vad jag skall göra med dem, men än så länge får jag bara njuta av dem för de är verkligen fina.

Sist men absolut inte minst vill jag TACKA goa rara Poppins för den fina utmärkelsen. Man blir alltid så glad över att bli uppmärksammad på ett sådant trevligt sätt. Förresten kära Poppins så har du minsann en riktigt gullig blogg du med.


När jag nu kommer till uppgiften att vidarebefordra den så tycker jag att alla i min blogglista..."ingen nämnd och ingen glömd"... har riktigt gulliga bloggar allihop, så jag skickar det till er allesammans.

söndag 25 januari 2009

Fototriss: Ätbart

Detta var minsann inte lätt.....att välja ut bara tre bilder på ämnet Ätbart, som innefattar så mycket härligt, som odling, fina, goda råvaror och till slut det färdiga resultatet. Så får det bli!!

Odling. En bild från min lilla mikroträdgård bestående av ett antal pallkragar, men som ändå ger ganska hyfsad skörd.


Råvaror. En bild på min favoritråvara, som är fisk. Vacker god och nyttig.

Ett gott hembakat valnötsbröd är ett ätbart resultat av kökspysslet.


Mer Ätbart hittar du här.

onsdag 21 januari 2009

Våraningar!

Efter att ha varit inomhus och krasslig i snart tre veckor kände jag att jag måste på något sätt ta mig ut och få lite inspiration. Promenaden blev väl inte så lång utan mest runt huset för att se om man kunde ana våren någonstans....och visst kunde man det. På många ställen kämpade små nya blad och knoppar sig fram genom fjolårsbladen . Så man uppskattar dessa första små liv och löften om ljusare tider. Det var nog vad jag behövde för jag kände mig riktigt upplivad.


De nya gräset bryter fram genom det gamla och är så otroligt saftigt grönt.

Klematisknoppen som väl skall klippas ned nu, men visst är den söt.
Syrenknopparna står som fast knutna nävar mot den blå himlen. Vilken prakt det gömmer sig därinne.

Citronmelissen ...hejda den om du kan...!

En blivande praktfull vallmo...vi får väl se till sommaren vilken färg den behagar ha.

Klockjulrosen har fina knoppar..........

.......och det har buxbomshäcken också.


Pastellfärgad kombination av vissnad kantnepeta mot den grå stenen i motljus.....så vackert!!

Här hänger min egen privata dammvippa. Glansmiskantusens vippor är bara så härliga, i sol eller frost lika graciösa.

Till slut vil jag bara berätta att jag såg att jag har publicerat 400 inlägg och har haft 40000 besökare....det är så man knappt tror att det är sant. Tänk...och så roligt det har varit. Jag lovar också att jag skall titta runt hos alla er nu när jag känner mig lite piggare för orken har inte riktigt räckt till.....men så glad jag blivit för alla kommentarer ni gett mig ändå. Tack alla ni och jag förstår att det är många underbara bilder jag har att se fram emot nu.

måndag 19 januari 2009

Fototriss: Frost

Även om det varit mest mörkt på sistone så har vintern ändå bjudit på några vackra frostbilder.

En frusen men ändå så vacker ros.


Dräneringsrören bildar ett grafiskt mönster........

.....och härliga är väl de frostiga nyponen.

Fler frostiga fototrissar hittar du här.

tisdag 13 januari 2009

Fototriss: Ett föremål från tre sidor






Här är tre sidor av en gammal ljusstake för vaxljus. Den är så diskret i sin charm där den står på sin hylla men tittar man riktigt nära så ser man hur vacker den är.

Fler fototrissar hittar du här.

lördag 10 januari 2009

Veckans glädjeämne......


Året på Råshult

"Idag finns det få människor i Sverige som lever sina liv i takt med årstidernas växlingar men hos Lena och Michael Michaëlsson på gården Råshult i Småland växer ett 1700-talsjordbruk och dess natur fram. Här föddes botanisten Carl von Linné år 1707, och i hans anda har paret Michaëlsson skapat inte bara ett historiskt titthål, utan framförallt en plats för arbete, vila och tankar om människans plats i naturen. Vi möter dem i en stilla film där arbetet på gården styr alla dygnets timmar." (från SVTs hemsida)

Detta program utnämner jag till veckans glädjeämne. Ibland kan jag känna tacksamhet för att TV finns. Jag satt där i mitt snörvliga tillstånd och bara sögs med i undersköna bilder, fantastiska personer och dessutom till en plats som vi hade förmånen att besöka 2007 under Linnéråret. Jag kunde inte låta bli att plocka fram några bilder från den gången...de värmer fortfarande mitt hjärta att titta på dem. Hoppas att programmet kommer i repris någon gång....då får ni bara inte missa det och dessutom rekommenderar jag alla som inte varit där att besöka Råshult om ni har vägarna förbi...det är de bäst använda timmar man kan tänka sig.


Så här från hemmaplan vill jag gärna visa er min lilla "syrenbaby"...ser ni den?? Den är väl näpen......

....och utanför mitt fönster håller koltrastarna på att fylla sina små magar med äpplen från i somras...garanterade giftfria.

Slutbilden får bli tulpanerna (årets första men inte sista) som jag köpte för att muntra upp mig själv med......härligt vårliga.
Tack alla för goa kommentarer och all omtanke som jag fått från er alla.....man blir minsann nästan frisk på fläcken skall jag säga. Ha en skön helg!!

tisdag 6 januari 2009

"Man skall inte ropa hej....."

...det borde jag ha lärt mig vid det här laget. Jag tänkte att "....så skönt att klara julen utan förkylning!" Ja, vad tror ni??? Har gått här och hostat och snörvlat sedan Nyårdagen. Det kan ju vara trösterikt att det inte inföll under jul- och nyårhelgen som i fjol. Det är förklaring till att det varit stiltje på bloggen ett tag. Vi hade dessutom bjudit hem några vänner på en liten fest på trettondagsafton, men den fick ställas in...eller närmare bestämt skjutas upp en vecka...hoppas bara att jag är OK då.



Ser ni kvistarna som jag plockade in för några dagar bl.a syren.....knopparna sväller och kommer nog att slå ut snart.


Jag beställdet en liten "julklapp" till mig själv för ett tag sedan. Två böcker (vad annars) och Maken hämtade dem idag. Den ena är en trädgårdbok "The Garden Book". Jag läste om den hos Hannu på hans blogg och tyckte att det verkade spännande. Det är bilder från 500 olika trädgårdar världen runt. Fin blädderbok...men Oj, vilken tegelsten. Den andra boken är del 2 av boken om Digitalfotografering och det kan ju inte skada att lära sig mer.


När jag tittar ut i den kalla trädgården så ser jag det lilla växthuset där min rosmarin övervintrar...om det nu går...den såg ganska frusen ut igår när jag hämtade några kvistar till min honungsmarinerade fläskfilé. Vi skulle ha haft detta till festen, men nu fick jag möjlighet att testlaga den istället. Vi skall äta den till middag idag ....den ser lovande ut och doftar gott av rosmarin, citron och honung.

En vacker amaryllis blommar fortfarande så fint. Den har små blommor och en härlig rosa färg.......


.....och så skönt det är nu med julpynt som inte är rött. Jag har börjat plocka lite här och där, men denna vecka får det nog bli kvar.

Hoppas att ni har klarat er undar flunsor och annat otyg.....men det går ju över och när vädret är som nu så kan man lika gärna vara inne.

torsdag 1 januari 2009

Ett nytt år......

.....gryr. Raketerna är uppskjutna och champagnen är urdrucken. Skålat och önskat varandra Ett Gott Nytt År har vi gjort. Finstassen är inhängd i garderoben.....och det är ett helt nytt år 2009.

Vad kommer att hända?? Ja det vet ingen, men efter en promenad i solskenet, nyårskonserten från Wien på TV så gick jag ut till pellisarna i garaget och där kände jag helt tydligt ett löfte om en ny vår med blommor, dofter, arbete och ett nytt liv som gryr.



Jag önskar er alla en god fortsättning på det nya året.