måndag 27 september 2010

Mirakelblomma....

På Trädgårdsfesten i augusti inköpte jag denna magiska blomma......en slags cyklamen måste det ju vara. Det var en stor torr klump utan tecken till liv, men det utovades massor med blommor.
Jag ställde mig väl skeptisk till detta men blev i alla fall sugen att prova.......



.......och faktiskt simsalabim så började pyttesmå knoppar spira upp ur "potatisen". Den skulle enligt instruktionen inte vattnas alls. Undras om det kan stämma, men än så länge har jag hållit mig ifrån sprayflaskan.



Små söta spröda blommor spirar så vackert........är inte det ett mirakel så säg!





Fler vackra om än inte så mirakulösa är den blommande vildvitlöken.........



......och det underbart doftande höstsilveraxet. Den är nog en av de allra vackraste just nu.


Höstvackert är också katsuraträdet som doftar nybakade bullar och godis lång väg. Veckan och helgen har ägnats åt att ta bort en stor vildvuxen spireahäck (34 m) och det gör man inte på en "kafferast" precis så kameran och datorn har fått vila sig några dagar.

Ha nu en skön höstvecka och hoppas att frosten dröjer ett tag till.

PS. Detta var mitt 600:ade inlägg på bloggen....tänka sig!!

måndag 20 september 2010

James Grieve!

Se, så vacker han är med sina lysande röda kinder! Detta är ett av mina favoritäpplen......så god och så vackert!



Det är ett äpple som härstammar från Skottland och har sitt namn från personen som först drog upp äpplet. Äpplets skal som är glänsande är rött och närmast gult, och köttet som är saftigt och fast, har en söt och syrlig smak. Äpplet är även känt för sin, enligt de flesta, behagliga doft. James Grieve mognar i omkring skiftet september-oktober och håller sig därefter vid bra förvaring kring en månad. Äpplet passar bäst som ätäpple. Äpplen som pollineras av James Grieve är bland annat Aroma, Cox Orange, Filippa, Gul Richard, Ingrid Marie, Lobo och Mio.
(allt enligt Wikipedia).



James Grieve är så otroligt god att äta och göra kaka eller marmelad av. Tyvärr är ju hållbarheten begränsad så därför brukar jag frysa in dem för att ha goda äpplen hela vintern. När jag fryser dem brukar jag skala (ibland inte) och dela dem i bindre bitar, stoppa dem i plastpåsar och in i frysen, inget socker eller sockerlag. Helt underbart att ta fram vid behov.



Vill du ha receptet på min äppelkaka/dessert så hittar du den här.


Finaste och sötaste pellisen idag är Emma av Bengtsbo som tittar fram bakom köksgardinen.

Ha en bra dag, här regnar det mest hela tiden.

torsdag 16 september 2010

Tänk att.....

......sommaren gick så fort!! Efter några dagars blåsande och regnande så har jag tagit det säkra före det osäkra och flyttat pelargonerna in i växthuset. Oj, vad det blev fullt där. Vilken massverkan med så många på en så liten yta, men de slipper i alla fall bli blöta och sönderblåsta.





Tid att flytta in sommarsakerna från växthuset....känns lite tråkigt.




Under dessa dagar har en känsla av höst tagit över trädgården, men det blir säkert många härliga höstdagar att njuta av.





Vackrast av pellisarna idag är Lavender Lad som hänger kvar ute på planket och har vackra vattendroppar på blommorna.

Hoppas nu på en skön helg som bl.a skall innehålla äppelplockning....det gillar jag!

lördag 11 september 2010

Höstkänsla...

En mysig men liten kulen höstdag har det varit här i Skåne idag. Dimmigt, lite blåsigt och duggregn, men med skön syremättad luft som är härlig att andas. På med regnrocken och ut på en tur i alla fall.



På bordet i köket står en höstbukett från trädgården för där blommar fortfarande många blommor och dessa buketter blir ofta en härlig blandning. Luktärten blommar fortfarande och doftar förföriskt.



Vi körde en sväng till Gamla Viken (ett favoritställe) där jag älskar att gå i de smala gränderna bland de vackra gamla husen. Den mjuka färgskalan på detta huset var bara så vacker.



Vindig och disigt nere i hamnen.



På väg hem tittade vi in på den trevliga Gårdsbutiken på Kulla Gunnarstorps slott för att inspireras lite extra. Ja nu börjar pumporna dyka upp.





Den vackra hortensian fyndade jag häromdagen och den pryder nu trappan. Vilken färg och kombinationen av de stora och de små blommorna är väl fint.

Nu får vi krypa in, tända ljus pch njuta av den vackra höstblomman, krysantemum.....ja det börjar som sagt bli den tiden nu.

Ha en skön höstsöndag!

tisdag 7 september 2010

Tack Anna och Fanny...

.....för receptet på det härliga "Brödet från sommarlivet"...bara namnet säger allt. Anna och Fanny heter förstås Bergenström och receptet är hämtat från deras underbara kokbok "Under valnötsträdet" där det bara kryllar av fina recept. Min bok är så full av lappar att det knappt går att bläddra i den, men det vackra sidenbandet som hör till boken ligger på sidan med brödreceptet. Jag bakar det nästan en gång i veckan minst. Det går att variera hur mycket som helst och är lättbakat.....inget onödigt krångel. Vill du ha receptet så hittar du det här.



På trädgårdsfronten så har jag nu planterat den nyinförskaffade gul Echinacea som jag köpte på Sofiero. Jag är mycket förtjust i denna trevliga och lättodlande perenn och det har blivit lite olika sorter med tiden förutom den vanliga röda.

Ett fint besök har vi också i trädgården just nu. Det är en Nattskärra som de senaste tre dagarna vilat ut på vårt plank. Den är väl på väg till sitt vinterviste i södra Afrika. Mycket märklig fågel. Det var lite klurigt innan vi lyckades bestämma vad det var för en figur. Ganska ovanligt har jag hört av en ornitologintresserad bekant som nästan föll i extas inför denna ovanliga pippi.

Ha en skön kväll.

måndag 6 september 2010

Hej höst!



Jag är en riktig höstmänniska det är bara att erkänna detta. Härliga krispiga höstdagar med sol och vackra höstblommor. Man njuter nästan mer av solen nu än på sommaren. Fortfarande är det ju egentligen sensommar och ännu ingen nattfrost även om det var nära häromnatten. Man blir lite hjärtängligt för pelargonerna skull som fortfarande ståt ute.



Doftliljan sprider en ljuvlig doft runt om. Man känner den på långt håll.



De första höstfärgade bladen hittar jag på katsuran som är tidig med detta.



I solen är det varmt och gott och det ser ganska städat ut i pallkragarna nu när squashen, rödbetorna, löken och det andra tagist in. Kvar är kryddor och ringblommorna.

I skuggan trivs kärleksörten som är en av de finaste höstblommorna. Tänk alla nyanser i rosa, brunrosa och nu även i vitt.

Vackrast bland pelargonerna är just nu denna småblommiga doftpelargon som stått ute i trädgården hela sommaren och blivit en hel buske. Jättefin med små röda blommor.


Ha en skön höstvecka!