söndag 28 november 2010

Advent!



Vill önska alla en fin adventskväll. Jag har inte riktigt fått stil på adventsljusstaken men ett ljus är tänt i kväll i alla fall. Här är det julkortslikt vackert med snön som ligger djup och även det lyser upp kvällen. En fin tid med kryddofter och godsaker på G i köket, men det gäller att skynda långsamt för än är det ett tag till jul......!

fredag 26 november 2010

Blommig fredag....En smula vitt!

Här hos mig i Skåne är det minsann lite mer än en smula vitt. Trädgård och allt är inbäddat i ett ordentligt snötäcke (mätt med Skånemått så klart).



Denna stackars "inneros" har hamnat utomhus och fått en påhälsning av Kung Bore under natten, men vacker är den ändå förstås.



Nu är det gräsvippornas vackraste tid tycker jag i sin fina vinterdräkt.


Frostiga falläpplen är sköna att se på och får ligga kvar som pynt.

Söta mössor på Echinacean har frosten också ordnat till.


För min del är det i alla fall den här vita "snön" som jag längtar mest efter.

Ha en bra vit helg och vill ni se fler vita bilder så titta in hos Katarina här.

onsdag 24 november 2010

Fototriss: En resa.......

...i tid och rum gjorde jag för några år sedan, närmare bestämt under Linné-året 2007. Efter att ha läst Karin Berglunds Linnébiografi "Jag tänker på Linné han som såg allt" bestämde jag mig för att besöka Råshult där Linné föddes 300 år tidigare. Det blev ett besök som jag nog alltid kommer att bära med mig och jag inser att försöka visa detta i tre bilder är helt omöjligt när jag skulle behöva 300 för att få med allt vackert på platsen.
Med dessa tre bilder hoppas jag ge dig en aning av atmosfären kring den gamla gården.



Det vackra gårdshuset med gräs på taket ligger med en stor köksträdgård (kålgård) och en humlegård framför allt omgärdat av grånande gärdsgård. Vid husgavlen växer en stor blodtopp i helt samma färg som husets. Mycket effektfullt.



Hagar med hövålmar ser man nästan aldrig ser idag. Att ströva här och känna värmen och doften av gräs var underbart. Gården drivs på gammalt vis utan allt för mycket ny teknik.


Blå riddarsporrar bakom gärdsgården utgjorde en fantastisk tavla. Gamla sorter både bland blommor och grönsaker odlas här.

"Omnia mirari etiam tritissima" Förundra dig över allt, även det mest alldagliga. Ett Linné-citat som jag bär med mig.

Fler Fototrissar hittar du här.

fredag 19 november 2010

Blommig fredag....Drömmar

.....Ja, vårdrömmar och sommardrömmar det är tid för det nu. Regn och snöblask utanför då längtar man efter våren och drömmer om alla vackra vårtulpaner som man har plockat ner i den kalla svarta jorden.



Det är detta jag drömmer om just nu...........VÅRTRÄDGÅRDEN!.....



...med den allra mesta favorittulpanen Spring Green. Det finns ingen som lyser så vackert i skuggan som denna.....



.......och de söta små älskliga Persian Pearl.....


.....årets reatulpanerna. Jag köper alltid en massa lökar när plantskolan rensar sina lager för vintern och plockar massor i en pallkrage....underbart!.....

......trädgårdens "PelleJöns" polkagristulpanen Carneval de Nice.

Här hos Katarina hittar du fler vackra drömmar! Ha en skön helg så drömmer jag vidare och tittar ut på den mer och mer julkortslika trädgården.

fredag 12 november 2010

Blommig fredag: Tiny/pytteliten

Mitt lilla bidrag till Blommig fredag är följande små men underbara blommor.



Den första är en av mina största favoriter den lilla söta gräsliljan som man bara inte kan se sig mätt på, speciellt om man med kamerans hjälp kan komma den riktigt in på livet. Är den inte det sötaste man kan se??



Här är våren budbärare "alla kategorier"....vintergäcken. Ingen blomma är väl så efterlängtad som denna när den ibland sticker upp ur snön och ger livsmod till vintertrötta trädgårdsmänniskor.....åååå vad jag älskar den då!!


Denna lilla söta blomma är nog den minsta av alla, bara några millimeter stora blommor. Jag har hört att den skall vara en slags kalanchoe. När jag köpte den tidigt i våras var den full med pyttesmå knoppar som sedan blev pyttesmå vita blommor. Växten har jag kvar och den pryder sin plats i fönsterkarmen som en söt lite annorlunda krukväxt...verkligen tålig...kan rekommenderas.


När jag letade bland mina bilder efter dessa pyttesmå blommor så höll jag nästan på att bryta ihop när jag såg alla underbara vår- och sommarbilder från trädgården...men det är väl bara att bita ihop och hålla ut, men som jag längtar!! Ha en skön helg. Vill du se fler pyttesmå blommor så titta in här.

lördag 6 november 2010

Ljuset



Låt oss i den mörka novembernatten tända ett ljus och minnas de som saknas oss. Deras ansikten träder fram för mig när jag ser in i den stilla ljuslågan.

Jag känner tacksamhet för att de funnits hos mig en gång och nu lever de vidare i mitt hjärta.

måndag 1 november 2010

Fototriss: Så här ser det ut där jag är i dag.

Det är måndagen den 1 november i Skåne!



Vackra höstfärger i den fuktiga lite disiga skogen. Underbar luft som gör att man mår så bra.


Besök hos min lilla mamma som lämnade oss idag för 17 år sedan. Det är en lång tid men känns för mig som det var igår.


Ett grådisigt Öresund med Kronborg slott som stiger ut ur diset. Vackert stämmningsfullt med solen som lurar i skyarna för att plötsligt skicka en klar stråle ner mot vattnet.

Vill ni se fler Fototrissar så titta in här hos Helena.