tisdag 28 november 2006

Farmors skåpNere i källaren står farmor gamla skåp. Der är inte bortglömt, jag ser det varje dag men tänker kanske inte så ofta på det. Det innehåller så många minnen från när jag var barn och besökte farmor, som bodde i Torshälla. När vi besökte henne var bland det första vi bad henne om att öppna skåpet. Hon hade så många spännande saker i det skåpet, bl.a blanka slantar. 25-öringar eller 10-öringar var det nog på den tiden. Godis hade hon också och det luktade alltid så gott.
Min pappa ärvde skåpet och hade det i sin ateljé. Penslar och terpentin och andra målargrejor fanns där nu och lukten blev en annan. Det luktade gott det med.
Jag fick sedan ta över skåpet när min pappa dog och nu står det som sagt i vår källaren. Vi har glödlampor, sladdar, ljus bl.a i det nu. Det är nött och slitet och haltar lite på ena benet men det betyder väldigt mycket för mig.


Har du någon sak som betyder lika mycket för dig som farmors skåp gör för mig så vore det roligt att höra om det.

2 kommentarer:

Emma sa...

Vilket vackert skåp! Förstår att det betyder mycket för dig. Tänk vad dofter och lukter kan bringa minnen. Min mormor och morfar hade innan en kolonistuga i Kopparhögarna i Landskrona. Där var vi ofta på somrarna förr. Ibland kan jag plötsligt komma ihåg hur det doftade där i det lilla köket och i morfars arbetsbod. Underligt hur minnet fungerar...

Lusthuset sa...

emma: ja, dofter kan verkligen föra minnen med sig. Min farmor lagade ofta mat med gräddsås och det är en doft som ibland kommer för mig och plötsligt står man där i hennes kök för länge sedan.