torsdag 27 november 2008

Födelsedagstur i adventstid

I går fyllde Maken år så vi passade på att åka ut en liten tur i det grå novemberlandskapet. Vi började med att äta lunch på Fleninge Gästis. Har länge varit nyfiken på detta gamla anrika gästgiveri med rötter bak i 1600-talet. Det har varit nedlagt i ett antal år, men som tur är återuppstått igen i sin forna glans.

Vi åt en jättegod lunch bestående av Prästostfylld färsbiff med rostad palsternacka och skysås med färska lingon. Mycket vällagat och vackert presenterat.

Den vackra matsalen med julbordet i centrum var verkligen tilltalande.

Hallen i vackert vitt och med gammal rolig toaskylt (se nedan).

Mätta och nöjda styrde vi bilen mot Slottstallets Möbler en helt underbar butik mitt ute på landet med så mycket vackert och inspirerande, en skön blandning av "nytt" gammalt och antika grejer allt för oss som gillar den stilen. Om någon har sina vägar förbi så har Slottstallet Julstämmning Lördag 29/11 11-17 och Söndag 30/11 12-17. Det är värt ett besök.

Jag snusade runt bland allt det fina som ni kan se ett litet smakprov här nedan.

Hittade bl. a överdrag till mina matrumsstolar. Hade tänk sy själv, men det blir liksom aldrig tid till det och dessutom är det lite trixigt. Nu köpte jag i alla fall fina vita med volang och det blev så fint.

I tidningen hade jag på morgonen sett en liten annons om ytterligare en butik i dessa krokar så vi gjorde även ett besök där. Uthuset, Inredningsbutiken på landet.


Här fanns också mycket vackert att se. En chamigt liten butik inredd i ett uthus till en större gård. Jättemysigt adventpyntat. Är också värt ett besök.


Det var en trevlig tur trots att mörkret faller fort, men en givande eftermiddag blev det....verkar som Maken tyckte det också även om butikerna kanske är lite tjejiga!
Idag har jag lagat och förberett födelsedagskalaset i morgon. Hängt upp adventstjärnor, svurit ve och förbannelse över sladdar som snor sig så att stjärnan hänger snett....men nu är de uppe i alla fall. Har lagat Italiensk kycklingryta så det räcker till ett helt kompani och så den är bara att värma i morgon.
Ha en skön advent allesammans.

8 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Det låter som det var jättegott.
Vilket bra ide att göra något sådant när dagens väder var så trist.
Slottstället har jag varit på men inte på uthuset. Var exakt ligger det?
Tänk vad mycket det finns att önska sig.
Ha det gott
Annika

Anne sa...

Gtattis i efterskott till Lusthusets make!
Fleninge Gästis är trevligt, jag fick förmånen att som liten tös äta julbord där, det borde ha varit 1981 eftersom jag ännu inte börjat skolan - men jag minns det som väldigt gott särskilt senapssillen som jag redan som liten haft en en stor förkärlek till!
Njut av Advent som betyder ankomst men som kanske i vår tid stavas väntan - väntan på Jesu födelse - för det är ju hans stjärnor vi smyckar våra fönster med så att han ska hitta rätt till var och en av oss! Som en barnkör i Normmlamskuýrkan sjöng härom dagen "i varje stråle en ängel bor"! Varm advetnskram Anne o Vera i Birkastan

Ninni sa...

Det var en hel samling fina bilder...vad sugen jag blir på pyntande till advent!
Hoppas ni får ett trevligt födelsedagskalas!
Kram Ninni

Poppins sa...

Din man verkar likna min man som snällt följer med överallt. Men nu är jag inte en person som springer i affärer särskild ofta... Förutom boklådor och det älskar förstås mannen. :) Fina inredningsaffärer gillar han också, som tur är. Slottstallet besökte jag i somras och det var en liten oas ute på åkrarna. Uthuset känner jag inte till, får ta reda på var det ligger.
Jag har varit på Fleninge gästis en gång, innan det lades ner. Vi åt julbord där och det var nog det "värsta" julbord jag någonsin varit på. Det fanns allt! Och dessutom var miljön sagolikt vacker. I hallen med öppen brasa stod dessutom ett jättelikt godisbord... Mums... Ett återbesök vore trevligt.
kramar från Poppins

PS Hoppas du har sett att jag gett dig en liten utmärkelse. DS

Lusthuset sa...

Hej! För alla intresserade så hittar ni den mysiga lilla butike Uthuset på Möllehusvägen 37 vid Brandstorps mölla mellan Viken och Ingelsträde. Öppet ons-fred 11-18, Lörd-sönd 11-16.
Slottsstallet har ju en egen hemsida där det finns vägvisning. Mycket nöje.

rajson sa...

Tack för allt ögongodis!Speciellt vi som har lite långt till ett besök.Gästis tycks vara ett ställe i min smak!
Hoppas du har haft en skön dag med maken och alla gäster!Vi var bortbjudna men tyvärr insjuknade värden akut och blev inlagd.trist men en bra påminnelse att vi måste ta vara på det vi har och leva i nuet.
Så fortsätt och njut av adventhelgen!
Kramar.

Elins tittskåp sa...

Vilken härlig födelsedagstripp ni verkar ha gjort, iaf du fick förmodligen frossa i det goda både till mun och ögon.

Grattis till maken och ha en skön advent.

Kramar Birgitta

Nässelblom och choklad sa...

Vilken härlig dag! Både lunch i vacker miljö och inspirerande butiker - mysigt. Kul att du delar med dig av dagen i bilder. Hoppas att ni fick en trevlig födelsedagsmiddag med gästerna!