lördag 6 september 2008

Fint besök!

I denna vecka fick Helsingborg ett verkligt fint besök, när Ostindiefararen Götheborg ankrade upp i hamnen. När jag kom ner och såg henne ligga där vid kajen fick jag nästan en klump i halsen för så vacker är hon.

Som väl alla redan vet så är det en replik av den ursprungliga fartyget med samma namn som ägdes av Ostindiska Kompaniet och som sjönk i infarten till Göteborgs hamn den 12 september 1745 med en last av porslin och te från Kina.


Den 2 oktober 2005 avreste Götheborg på sin egen Kinaresa och den 18 juli 2006 nådde den sin destination Kanton. Den 9 juli 2007 var fartyget åter tillbaka i hemmahamnen i Göteborg. Det måste ha varit ett verkligt äventyr för alla inblandade. Som den bryggseglare jag är kan jag bli knottrig bara av tanken.
Att nu stå så här öga mot öga med detta imponerande fartyg var hur fantastiskt som helst. Jag snodde runt med kameran i högsta hugg. Finns det något vackrare än dessa tjärdoftande föremål? Här gäller det verkligen att veta vilken tamp man skall dra i.

Efter knappt ett dygn lämnade fartyget Helsingborg för att segla tillbaka till Göteborg. Denna vackra dam fick lämna hamnen med aktern först och med benäget bistånd av två bogserbåtar. Det är ju lite trångt i hamninloppet.

Så liten och bräcklig hon ser ut jämfört med dagens färjor. Det är Scanlines Hamlet som hon mötte i hamninloppet. Efter salut så styrde hon kosan norrut igen. Tack för besöket. Det kommer jag att leva länge på.
Ha en skön helg allesammans..... känn och njut av den annalkande hösten. Dofterna och färgerna och friskheten i luften.

8 kommentarer:

Annalunda sa...

Hon är fantastiskt vacker! jag har en faiblesse för dessa vackra skepp - är väl påverkad av min käre make som har båtar och segling i blodet. Jättevackra bilder - tack för att du visade!

Kram Annie

Karin A sa...

Kul att se dina bilder på Götheborg! Makalöst läckert med vinklar och tampar...det är något speciellt med fartyg även om jag egentligen är en landkrabba. Ha en skön (höst)söndag! Kram Karin

JULIE K sa...

Ja den var ju bare helt fantastisk. Så ståtlig : )

Anne sa...

Vilken "donna" som la till i sundets pärla! Tack för njutningsbara bilder - själva har vi gjort Birkastans dag idag, trevligt initiativ av handlare och restauranger. Kom och prova på saker, goda erbjudande och tipspromenad med fina priser. Tänk alla företag som gömmer sig bakom lite trista skyltfönster men som idag visade sig från sin rätta sida. mysig och trevlig avslutning på helgen blev det. kram vera o anne

Poppins sa...

Vilken upplevelse. Segelfartyg är något speciellt. De väcker nog upptäckarlustan hos oss alla. Tänk att få ge sig ut på äventyr med ett sådan skepp.
kramar

Solkatter och Dammråttor sa...

Ja vilken otroligt vacker båt hon är! Kul att få se lite närbilder på detaljerna...tack för visningen!Jättefina bilder du tagit.
Ha en skön ny vecka!
Kram/Gunn

Merja sa...

Maffig båt! Fina när bilder!!

Ika sa...

Skäms för att man är så hemmablind och inte har gett denna skönhet någon vidare uppmärksamhet. Återigen urfina bilder!