söndag 17 oktober 2010

Hösttankar......

Hösten är den tid som jag älskar. Nu är det tid att sätta punkt för sommaren och minnas den sköna och rikligt blommande trädgården där allt svämmade över med blommor, frukt och bär. Vilken skön tid!! För mig står hösten för förberedelse inför den kommande våren och sommaren. Det bästa med trädgård är att man får alltid en ny chans (var det någon som sa). Det är den vi får ta nu.....sedan kommer tiden för den vila som vi alla behöver så väl.Efter några nätter med frost har utseendet betydligt förändrats.....nu kan man ångra att man inte plockade den jättestora buketten ringblommor för idag finns de inte längre. Suck!Hann som tur var plocka en korg full och fylla vaser med höstfägring innan frosten slog till på allvar.Till förberedelsen hör plantering av lökar. Den härliga känslan att plocka ner dem i den höstmustiga jorden...inget går upp emot det. Ser för mig alla vackra tulpaner som bli min belöning till våren.Även vitlöken måste ner i jorden.Trots detta får vi inte glömma att njuta av den färgsprakande skogen och den underbart syremättade luften och om det är som idag solen som fortfarande värmer gott och lockar till utefika på trädgårdbordet som fortfarande står kvar.Har kvar korgstolen i Lusthuset, som får kompletteras med en varm filt för en go' lässtund i det nu ganska tomma växthuset. Jag har hittat härlig bok som jag varm rekommenderar. Den heter "Gröna själar och andliga trädgårdar" av Pia Mattsson och Ester Sorri.


Nu är som sagt sommaren bortstädad i växthuset och pellisarna förpassade till garaget tillsammans med alla uppgrävda dahliaknölar, begoniaknölar och några nya knölar som kommer från min frösådda underblomma och som även den kan sparas till våren.

Ha nu en skön höstvecka och njut av alla vackra höstfärger och en skön höstsol (hoppas vi på)!

11 kommentarer:

Ninni sa...

Vilka härliga höstdagar vi haft! Fast lite kyligt på morgnarna förstås innan solen hunnit värma upp lite. Men färgerna är så ljuvliga!
Fina bilder här av allt mysigt höstarbete i trädgården...som jag ibland saknar. Tack för tipset om boken. Den ska jag leta efter.
Ha en skön vecka!
Kram Ninni

Lotta 8`) sa...

Jag har njutit till fullo hela helgen :) Lördagen vid havet och strålande sol med klarblått hav. Snacka om att ladda solcellerna ikroppen :)
Idag var det höströj, det allra sista flyttade in i växthuset men min korgstol fick flytta in i källaren, annars hade jag inte fått plats med allt :)

Boken du läser ser mysig ut, kul med boktips, bra inför julklappslistan :)

Fina bilder med tulpanlökarna :) Jag har några kvar som skall ned i odlingslådorna utanför vinkastet och frosten tog pumpaplantorna i natt så nu kan jag stoppa ned dem i jorden.

Ha en bra vecka ♥

rajson sa...

Mysiga bilder med skön känsla!
Har också grävt ner lökar idag. Ser riktigt hur fint det blir om ett halvår!
Visst är det skönt nu när man kan gå ner i varv!
Ha det gott och fortsätt och njut!

Poppins sa...

Idag fick jag undan det sista i trädgården, så allt är klart för vintern. Det var ju rejält med frost nu på morgonen (söndag) men några av rosorna har inte gett upp.
Ha en härlig vecka i lusthuset tillsammans med filt och bok.
kramar från Poppins

Love Your Homes sa...

Härligt med förberedelser inför nästa säsong, gissar att du är duktig på att finna dina favoriter av lökar.

Önskar jag fortfarande inte var så stel fortfarande, har fått lämna bort en hel del trädgårdsarbete denna höst.
Gissar att jag kommer att sakna de där spirande sakerna i vårvädret.

Ute i trädgården försöker vi vara i alla fall, de fina höstdagarna jag o Kletus.

Må så fint,
Ia

Northern Shade sa...

Planting bulbs in Autumn is such a fun gardening activity. It is full of optimism, and I picture what spring will look like as I dig in the earth. I planted crocus and tulips this year,so now to wait for April.

Charlotte sa...

Hösten ÄR fin... gillar också hösten mycket.... Fint det där med 'en andra chans'.... Aaa så är det ju!!! Sätta lökar på hösten är en fröjd.... Håller helt med dig! Känns så bra att ha det vackra att se fram emot under den mörka vintern.... Den där boken har jag sneglat på under en tid. Kul att du rekommenderar den...

Ha en fin vecka!
Kram Charlotte

Ottilias Veranda sa...

Hej! Idag var hösten inte lika ljuvlig! Blåst ibland i stormstyrka och regn. Men nu brinner två brasor förnöjt och snart skall jag njuta av en kopp the och se en film . tror jag!

Ha de gott!
Kram
Liisa

Malin sa...

Det låter så härligt att du säger "förberedelse" inför våren och s0mmaren för det är precis så det är...Aldrig är vi så nära våren som just nu då vi donar och "stoppar" om växterna för att de ska få sova, vakna gott o må bra...
Det har varit härliga dagar över helgen men idag slog hösten till rejält här...blås, regn och gråväder...mörkt tidigt o tända ljus inne...så är det innan våren!

Kram från Malin

Helena Ljunggren sa...

Så otroligt vackra bilder!

Nässelblom och choklad sa...

Så härligt det ser ut. Så här njuter jag gärna också av hösten...men idag slaskar det hos mig. Nåja, det är desto skönare inomhus då. Blir väldigt nyfiken på din bok i korgstolen. Den ska jag kika efter. Ha en bra helg! Kram/eva