tisdag 23 januari 2007

Årets nykomlingar

Tänkte presentera några nya växter (fröer) som jag skall prova på i år.
Detta är Doftlupin (Lupinus mutabili). Den lär dofta som luktärter. Låter inte det fint. Jag tycker mycket om lupiner, men dom är lite lynniga, ibland trivs dom och då blommar dom som bara den annars tvärdör dom helt enkelt.

Här har vi Rosenböna 'Sunset' . Vanlig röd Rosenböna har jag haft i flera år klättrande på ställningar som jag gjort av armeringsjärn och det har varit fint och gett lite höjd i rabatterna. Kunde vara trevligt att prova på denna färgen.

Grekisk fingerborgsblomma Digitalis lanata 'Café Crème' är detta. Helt ny för mig. Den ser spännande ut.

Vallmo har jag försökt med flera gånger och misslyckats. Gör nu ett sista försök med denna Fjädervallmo Papaver somniferum 'Dannebrog'.

Sist men inte minst så föll jag för färgen på denna Solros 'Italian white'. Tänkte sätta den bakom mina pallkragar uppmot planket. I pallkragarna har jag kryddor, sallad, squash mm.

Kan detta inte bli spännande? Vi får se.

Bilderna kommer från Weibulls

9 kommentarer:

Lotta sa...

Doftlupinen är jättefin! Tror du att den blommar längre än vanlig lupin? Var hittade du den? Lupiner är ju egentligen inte så svåra att så.. Solrosen var också fin, ja, det var ju alla blommor förstås! =)

Julie sa...

Så trevligt med slike bilder och jætte bra med tips. Lupiner er jag veldig glad i selv. Har endel av det i trædgården, men dom du nevner er nya for meg, Virker veldig spennende. Ellers har jag også rosenbøna, men den røda sorten. Denne virker ju jættefin. Jætteroligt altså å høre om slike nya sorter, man bare gleder seg nu til våren kommer och man kan børja i trædgården : )

Lusthuset sa...

lotta: Det står på fröpåsen (Weibulls nr 2490)att den skall sås direkt på växtplatsen i april-maj och den skall blomma juli-sept verkar det som. Vi får väl se. Teori och praktik. Skall rapportera längre framom hur det gått.
julie: Ja, man sitter här med sina fröpåsar och kan riktigt se för sitt inre öga hur det blommar, men vi får väl se hur det går.

Karin A sa...

Jättefina nykomlingar! Vallmo ska jag också så i år; ska ju vara lättsådd men jag har inte haft så stor framgång hittills.

Lusthuset sa...

karin a: Det är som sagt min erfarenhet också att vallmo är lite kinkig. Man gullar kanske för mycket med den. Vi håller tummarna.

Anonym sa...

Ja, det får snart bli ett besök på Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik. Katalogen har jag ju! Underbara bilder, har du fotat från fröpåsarna?
Genarpare i sol och is.

Anonym sa...

Det måste nog snart bli ett besök på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik.
Genarpare i sol och is

Lusthuset sa...

anonymous: Ja det har jag gjort, lite fusk men blommorna har jag ju inte ännu. Hoppas de blir fina.
Trevlig helg!

Fröken Kattfot sa...

Åh jag är också nyfiken på doftlupiner... kanske är dags att prove dom i år. Det kommer bli kanonfint med de fröer du hittat.