måndag 19 februari 2007

Lusthuset


…är ett litet växthus som vi byggde för några år sedan. Lyckan att ha detta lilla glashus är outsägligt stor.


Att så mycket kan leva och växa på en så relativt liten yta är fantastiskt.

Pysslet i växthuset räcker hela året från de små spirande fröplantorna och de sommarblommande pelargonerna till röda tomaterna och blå vindruvorna på sensommaren och hösten.


En skön sittplast måste jag också klämma in, det är nästan det viktigaste. Tänk att kunna sitta där en ljum sommarkväll vid levande ljus och komma trädgården riktigt nära eller varför inte en blåsig lite kylig vår- eller höstdag med en filt omkring sig och en kopp te att värma sig med.


När man sitter så nära det gröna känner man tydligt den starka energi som växterna ger ifrån sig och den känslan gör att man mår så bra.

När ytan inne i växthuset inte riktigt räcker till så breder växterna ut sig till utsidan, ut genom takfönstret och upp på taket tills hela huset är riktigt inbäddat.


Utanför dörren står mitt "vårdträd" en Katsura som är vackert rosa på våren underbar på sommaren och på hösten har den sprakande höstfärger och doftar nybakat bröd. Den ger också skön skugga.


Detta är mitt Lusthus mitt eget Paradis på jorden. Mitt livsrum. Jag skulle önska att alla hade den möjligheten att leva så nära det man älskar mest av allt dvs det som växer och gror i trädgården.


"Trädgården är längtan, väntan och lite kamp" kan det uttryckas bättre. Citat ur programmet Gunnels Gröna.

8 kommentarer:

Julie K sa...

...men for några nydelige bilder du legger ut. Jag blir over meg av lycka. Jag drømmer sååååå om ett væksthus, men vi måste nog få en større trædgård først och det tar nog sina år. Så mysigt at få titta på ditt væskthus da och jag forstår din lycka, detta er faktisk min størsta drøm : )

Fröken Kattfot sa...

Underbart, åh jag drömmer om att ha ett eget växthus. Det ser ju alldeles ljuvligt ut ditt lilla paradis på jorden :-)

Visst ska det bli underbart att få sätta i gång med trädgården igen. Tack för titten i ditt växthus!

Lusthuset sa...

julie k: Ja, jag är jätteglad att vi blev färdiga att bygga växthuset, man visste ju inte hur det skulle bli. Tänk om man inte hade tyckt att det var roligt, men det var ingen fara, har älskat det från första minut. Hoppas du får ett en dag.
fröken kattfot: Eftersom jag tycker så mycket om det så visar jag det gärna. Ja, nu längtar man efter att få komma igång. Tänkte börja plantera om pelargonerna så sått nästa vecka, men nu säger "vädergubbarna" att det skall bli snöstorm! Usch!!

hulukvarn sa...

Oj vilken lycklig själ som äger det växthuset, grattis grattis!

Karna sa...

For et sted, utrolig som det grodde her da, kunne flyttet rett inn!!!

Karin A sa...

Vilka fina och somriga bilder. Det ser så härligt ut! Jag drömmer också om växthus med en sittplats. En annan dröm är katsuran som är så fin under hela säsongen...

Åsa sa...

Åh, vad härligt och vackert! En sådan plats vill jag också ha!

Lusthuset sa...

alla: Jag hoppas verkligen att ni skaffar ett växthus någon gång för det är så roligt.
karin a: Katsuran är verkligen ett fantastiskt träd. Skall visa några bilder på det senare om du vill se.