torsdag 11 september 2008

Får jag bjuda på........

...lite höstgodis!!


Het tomat- och äppelmarmelad med lime och mandel.
(1-2 burkar)

500 gr mogna tomater, gärna plommon
200 gr syrliga äpplen
1 lime
1 dl skållade och skalade mandlar
1/2-1 tsk chiliflakes
4 dl syltsocker

Skålla, skala och hacka tomaterna i mindre bitar. Skala och riv äpplena grovt. Riv limeskalet och pressa ut saften. Blanda hackade tomater, äpplen, saft och skal av limen, skållad mandel och chiliflakes i en gryta och koka under lock i 10 min. Rör ner syltsockret och koka under omrörning i ytterligare 5 min. Tag grytan från spisen och skumma noga. Häll upp i varma väl rengjorda burkar och förslut dem. Förvaras svalt.

Detta är jättegott till starka ostar eller på rostat bröd. Första gången jag gjorde denna marmelad så vågade jag inte ta mer än en 1/2 tsk chiliflakes, men det blev i min smak lite mesigt så andra gången tog jag 1 tsk och då blev det mer sting i det hela, men det är ju tycke och smak, kanske bäst att prova sig fram.

Än har inte hösten riktigt slagit klorna i oss här nere utan i växthuset blommar pelargonerna oförtrutet vidare och man kan fortfarande sitta och njuta av kvällsolen vilket är härligt.

Louise Bugnet blommar hela tiden och kommer med nya vackra röda knoppar och vita blommor som gör mig så glad. Här är tydligen en ros som trivs hos oss.

Mina vita frösådda solrosor 'Ice Cream' är också så fina nu. De är så tacksamma, kan verkligen rekommenderas. Skall försöka samla in frökapslarna så är det någon som är sugen att försöka så skicka ett mail. Jag har inte sått av egna frön någon gång men tänkte försöka till våren.

Ha en skön helg, njut och må gott!!

8 kommentarer:

Lotta 8`) sa...

Tack för tipset på recept, det lär verkligen gott! Alltid roligt med något nytt recept och nya smaker. Här börjar hösten smyga sig in, kylig morgon men i dag ser det ut att bli soligt och fint, en bra start på helgen.
Vilken fantastisk ros som blommar och blommar hela tiden.
De ljusa solrosorna var så fina, jag har bara de vanliga men valde en lägre sort i år som inte blåser av och de blommar fint de med. Skall också försöka ta frö så då kan vi byta med varandra =) Ha en riktigt härlig helg 8`)

Marina sa...

Ja visst blommar det en de fortfarande. SOlrosor har jag inga i år och det är en stor miss. Måste ha dem igen nästa år.
Ha en bra helg!

Husbilsresan sa...

Hej och tack för din kommentar hos mej.Vilken härlig kattbild nedan....hihi...verkligen humor =)Jag klädde också på katten och bäddade ner i dockvagnen,när jag var liten =)Stackars kraken!
Vilken härligt recept du bjuder på....måste provas.Och dom solrosorna skulle jag vilja prova.Jag skickar mejl till dej.
Ha en skön helg och njut av din blomprakt.
Kram/Gunn

Karin sa...

Vilket spännande recept! Låter faktiskt riktigt gott. :) Jag har faktiskt fortfarande kvar marmelad från den du tipsade om i fjol med vindruvor. Här nog lite dålig på att äta marmelad, även om det är gott ibland. :) Vilken perfekt ros du visar på bild. Louise Bugnet är verkligen otroligt tacksam. Min står torrt och eländigt till (i rabatten jag visar i senaste inlägget) men blommar gör hon ändå. Solrosen var mycket läcker! Gillar den ljust gula färgen...

Hoppas du får en fin helg du med! Kramar Karin

Merja sa...

Vackra bilder! Växthuset ser fint och växtkraften verkar det inte vara nåt fel på:)
Solrosen såg jätte fin ut.

Trollmor sa...

Tack för ett spännande recept!
Det ska jag nog ta och prova.
Så mysigt det ser ut i växthuset, skulle inte ha något emot att slå mig ned i korgstolen och bara njuta!
Underbar blomsterfägring.
Hoppas att du får en skön helg!
Kram

Poppins sa...

Ice cream ser verkligen läcker ut, ska fundera på om de kan få plats i min lilla täppa (om det skulle bli några frön över). Tar de stor plats?
Helgen har verkligen varit varm och skön, bara man höll sig i solen. Det finns fördelar med att bo i den södra delen av landet.
kramar från Poppins

Lusthuset sa...

Poppins: Nej den är inte stor, det har en ganska liten blomma för att vara en solros och inte är den särskilt hög heller, lite dryg metern skulle jag tro. Den växer lite buskigt och är jättefin nu på hösten. Det blir nog frön till dig också om du är intresserad. Ha en härlig höstvecka. Kramar!!