måndag 19 mars 2007

En Pelargonsöndag!


Medan regnet och de blygrå molnen låg tunga över den skånska slätten styrde vi färden ut i solen och ner till Kabbarps Trädgård.


Skånska Pelargonsällskapets medlemmar hade blivit lovade en visning av denna anläggning (en av Sveriges största) för odling av pelargoner, Sörgårdens Pelargoner. Vi fick en fin förteckning över företagets alla sorter och redan då började det vattnas i munnen på en pelargontokig människa som jag. Den ena godbiten efter den andra och ett bra pris. Halleluja !!!.........men Hjälp!...man kan ju inte skaffa alla. Beslutsångest på hög nivå!Det var otroligt intressant att se hur odlingen gick till. Massor av sticklingar stod och rotade sig på stora rullande band. Sedan planteras de om och får flytta ut i de stora växthusen innan de så småningom säljs vidare till bl.a Mäster Grön och till slut når oss konsumenter och pelargonälskare.
Här är den "lilla" efter stora våndor utvalda samlingen, 9 st. Några exempel nedan.Zonpelargon Stadt Bern en 50-tals kassiker. Mörkt bladverk och härligt röda enkla blommor.


Äggskalspelargon Helena enkel aprikosfärgad blomma med röda prickar.


Zonalpelargon Occold Shield cinnoberröda blommor och blad som är kraftigt bruna i mitten och gröngula i ytterkanten.Slutligen en den tulpanblommande Viktoria Andrea. Sorten är hittad i Kabbarp. Bladen är blanka och prassliga och färgen är djupt karminröd.


Det verkar som det bara blev röda pelargoner, men det var dessa som hade blommor nu. Jag köpte även Crystal Palace Gem som är en brokbladig pelargon, men som gick ut för mig förra sommaren och jag blev jätteglad att hitta en ny. Till sist vill jag därför att ni skall få se en bild av just denna favoritpelargon tillsammans med den svarta violen Molly Sanderson från i fjol. Ett mycket vackert par.


Glada Pelargonhälsningar från Skåne


7 kommentarer:

Signe sa...

Åh, vilka härliga bilder du visar! :)

Kattfot sa...

Åh va roligt att du visar bilder från besöket! Vilket paradis, och så fina pelargoner du fick med dig till slut...vilken pärs att behöva välja! Jag hade blivit smått galen *hihi*

Karin A sa...

Den sista ihop med Molly Sanderson, läckert! De andra var inte dumma de heller...

Milly sa...

Åh - fantastiske bilder. De ble det sommerstemning av!

Lusthuset sa...

alla: Det var roligt att på plats få se hur ens älskade pellisar "föds". Nu skall man bara sköta om dem och gulla med dom så de blir fina till sommaren tillsammans med sina mindre lyckligt lottade kompisar som står i garaget.

Guldkant På Livet sa...

Vilkan underbara pelargoner du har! Fina foton som vanligt, jättekul att se!!! Hälsn fr Dalarna. Mari.

Lusthuset sa...

Mari: Är man tokig så är man. Har idag tagit fatt i projeket omplantering av pelargonerna. Roligt när man sedan förhoppningsvis ser att de börjar växa igen.