måndag 5 mars 2007

Tagetes, krasse och ringblommor

Dessa tre blommor har alla nog haft sina egna åsikter om. Hur många bara inte hatar tagetes.

Jag har alltid varit svag för Ringblommor ända sedan jag var barn och vi åkte ut på landet sent på hösten och då var det bara ringblommor att plocka och jag glömmer aldrig den doftande lite speciella känslan i den buketten när man satt och hade den i knäet på bussen hem till stan. Nu finns det många olika sorter förutom den vanliga. Jag har sått en sort som heter ”Touch of Red Buff” som är fantastiskt fin, helt annan färg, guldgula med brun knapp och mörk baksida på kronbladen. I år skall jag även så en som heter ”Cream Beauty” och som är åt det gulvita hållet

Krasse är också en favorit, finns hur många varianter som helst. Lättodlat och om den trivs så fyller den verkligen sin plats.Jag hade den gula krassen ”Milk Maid” i fjol och den hade både vi och grannen glädje av. Tur att grannen gillade krasse de också. Krassebladen är så vackra med daggdroppen som en ädelsten i den gröna skålen. Doften är kryddig och behaglig. Gula eller röda blommor i salladen är inte helt fel.

Sist men inte minst är det den ”förhatliga” Tagetesblomman. Jag ändrade åsikt när jag hittade den vita vackra ”Vanilla” som blir som en riktigt liten buske. Den kan man ha många av i trädgården.Även den vanliga gula kan faktiskt vara vacker, som det året när jag inte hade något att sätta i fönsterlådorna och det bara fanns gula tagetes att få tag på så det fick bli det. Det blev mycket vackert mot vårt röda tegelhus.Dessutom lär tagetes vara bra att ha i grönsakslandet för att jaga bort diverse ohyra.

11 kommentarer:

Guldkant På Livet sa...

Vilka jättefina bilder!! Kul att se och inspireras! Den där vailjtagetesen har chans att få bo hos mej! Den var ju jättefin och den där ringblomman också! På första bilden är det ju lammöroon i bakgrunden, så otroligt fina blad, såg du paketet jag hade gjort utav dessa blad, finns i ett äldre inlägg.
Ja, nu blev jag riktigt sugen att börja planera hur mina planteringar ska se ut i sommar!! Mari.

Karin A sa...

Jag har utmanat dig på min blogg om du har lust! :)

Vilka tjusiga bilder du visar, jag vill ha allihop! Växterna gillar jag men det är de knalliga gula och orange färgerna jag har svårt för i normala fall. Ringblommorna självsår sig flitigt i kökslandet och de får hjärna vara kvar där. Ska kika efter fröer till sorterna du visar. Går de att få tag på i vanliga handelsträdgårdar?

Kram :)

Lusthuset sa...

guldkant på livet: Jag var ju bara tvungen att titta igenom din blogg för att hitta paketet av lammöron och det var ju jättefint, kan man ju göra på sommaren när det förhoppningsvis finns många. Du har jättetrevliga bilder. Vilket fint hus. Kul att se allt trevligt man kan ha och göra.

Lusthuset sa...

karin a: Tack för utmaningen, skall se om jag får ihop något. Det är svårt att skriva om sig själv, mycket enklare med trädgård och blommor. Vi får se!
Jag håller med dig om att orange färg inte är någon favorit (utom den gången och då blev det förvånandsvärt fint). Det var därför så roligt att hitta favoritblomman (Ringblomman)i andra färger. Dessa frön har jag beställt på Rara Växter http://www.raravaxter.com/. Tagetesen och Krassen kommer från Weibulls.

Anonym sa...

Som jag förstår det, har tagetes blivit lite "inne" igen. Satsar också jag i år på Vanilla+kanske nån annan. Den där stora krassen, växte den i kruka?
Genarpsdamen

Anonym sa...

Tagetes har väl blivit omvärderade på senare år? Vanilla ska jag ha och kanske nån till. Den stora krassen stod den i kruka? Fantastiska bilder. Du borde ha utställning!
Genarpsdamen

Lusthuset sa...

anonymous: Den vita tycker jag absolut att du skall satsa på. Krassen var planterad i fem st dräneringsrör av lera som stod mellan pallkragarna. När jag skulle ta upp den i höstas hade den jättemycket rötter som växte djupt ner i jorden, satt som berget faktiskt. Det var lika mycket krasse inne hos grannen bakom planket. Ha en skön vecka. Kram

Karin A sa...

Åhh tack för tipsen på vart jag kan få tag på dem! Blir nog ingen beställning från Rara växter men Weibulls finns ju hos närmaste handelsträdgård! Kram!

Lotta sa...

Hejsan! Hittade hit till dig via annan blogg och fastnade direkt =) Härliga bilder på Ringblommor, de är också en favorit hos mig och den "nya" sorten du visar är läcker, tror jag skall se om jag hittar frö. Krasse gillar jag också, framför allt då varken Rådjur eller Sniglar äter dem men tyvärr är Tagetes mums för sniglar. Ha det så bra =)

Lusthuset sa...

lotta: Vad roligt att du hittade hit, du är välkommen igen. Kul att du också gillar dessa gamla klassiker som ringbommor, krasse och tagetes. Som tur är har tagetesen fått stå ifred för sniglarna. Vi hade inte så många förra sommaren. Ha en bra dag.

Guldkant På Livet sa...

... blev bara tvungen att kika in på dessa fina bilder på alla blommor igen.. Mari