måndag 5 maj 2008

Första besöket......

....för i år gjorde vi på Sofiero häromdagen. Underbart att den har öppnat för säsongen. Alltid spännande att se vad som hänt.I slottets vackra fönster står som vanligt denna lilla viol som verkligen är näpen.

När man går runt i parken ser man att det blommar lite här och var, precis som vanligt. Vivan med regndroppar som inte torkat än och i bokskogen bland vitsipporna blommar kungängsliljor, underbart så här i mer "vilt" tillstånd......

....och bokträdet som håller fågelholken under armen.

Det som däremot inte var sig likt var den annars så vackra tulpanplanteringen, där man verkligen undrade vad som hänt. Frost, rådjur, storm eller vad??? Vi fick reda på att många av de fina tulpanerna drabbats av svamp. Där ser man även proffs kan drabbas, men det var synd. Nåväl det fanns ändå en hel del tulpaner som klarat sig och som stod där och var så vackra och daggfriska. Tänk jag tror aldrig att jag tröttnar på denna fantastiska blomma som har så många olika skepnader.

Ny för i år var den svarta klockliljan som reste sig över vita skira narscisser, mycket vackert. Jag planterade några sådana lökar häromåret, men av dem blev det bara blad,. Nu vet jag i alla fall hur den skulle sett ut. Tjusig men lite dyster.

I skuggan under buxbomshäcken smyger ormögat. Ju längre in i skuggan ju intensivare blå färg har den.

De första blommorna hade slagit ut i den gamla äppelspaljegången.
Det var ett mysigt återseende och fler blir det, sommaren är lång.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar verkligen trädet med holken under armen, för att inte tala om den svarta liljan som var helt underbar!

Lotta sa...

Vad roligt att du varit där! Så fint det verkar vara - och jag hoppas verkligen att jag kommer iväg som jag tänkt den 18 maj =) Tack för titten och för de vackra bilderna. Är det så att det är försäljning också tro? Eller är det bara njutning för ögat... Ha det gott 8`)

Piffa & Puffa sa...

Så härliga foton på blommor. Jag var i Schweiz under helgen och fotade massor, även på blommor. Gå gärna in på min blogg och kika.
Kram Anette

Karin A sa...

Hej hej! Vilka härliga bilder du visar från Sofiero. Vårligt! Den lilla violen är näpen - och söt- som du skriver medan den svarta klockliljan som väcker mitt ha-begär är dramatisk...läckert!

Är det lika illa med tandvärken? Krya på dig! Kramar Karin

Lusthuset sa...

knyttet: Ja, var det inte en fyndig placering så säg.

lotta: Va kul att du kommer ner till oss i Skåne och Sofiero. Jodå, där finns en blomsterhandel i anslutning till parken som heter Sofiero Trädgård och blomsterhandel
(http://www.sofieroblomster.se/)om du vill titta. Hoppas att du får en underbar tur och visar alla fina bilder du tar.

piffra & puffa: Det skall jag gärna göra!

karin a: Tack det är bättre, jag har inte ont längre gudskelov utom plåga som tandläkaren förorsakar, men det är ju nödvändigt. Sött av dig att du tänkte på mig.
Ja, Sofiero var vackert som vanligt.

Ha en skön kväll allesammans!

Poppins sa...

Antar att ni har årskort på Sofiero. Själv tycker jag det har blivit dyrt att gå in där, så vi besöker bara någon enstaka gång varje säsong. Men det är ett underbart ställe, man kan verkligen njuta och även få mycket inspiration.
kram