måndag 20 september 2010

James Grieve!

Se, så vacker han är med sina lysande röda kinder! Detta är ett av mina favoritäpplen......så god och så vackert!Det är ett äpple som härstammar från Skottland och har sitt namn från personen som först drog upp äpplet. Äpplets skal som är glänsande är rött och närmast gult, och köttet som är saftigt och fast, har en söt och syrlig smak. Äpplet är även känt för sin, enligt de flesta, behagliga doft. James Grieve mognar i omkring skiftet september-oktober och håller sig därefter vid bra förvaring kring en månad. Äpplet passar bäst som ätäpple. Äpplen som pollineras av James Grieve är bland annat Aroma, Cox Orange, Filippa, Gul Richard, Ingrid Marie, Lobo och Mio.
(allt enligt Wikipedia).James Grieve är så otroligt god att äta och göra kaka eller marmelad av. Tyvärr är ju hållbarheten begränsad så därför brukar jag frysa in dem för att ha goda äpplen hela vintern. När jag fryser dem brukar jag skala (ibland inte) och dela dem i bindre bitar, stoppa dem i plastpåsar och in i frysen, inget socker eller sockerlag. Helt underbart att ta fram vid behov.Vill du ha receptet på min äppelkaka/dessert så hittar du den här.


Finaste och sötaste pellisen idag är Emma av Bengtsbo som tittar fram bakom köksgardinen.

Ha en bra dag, här regnar det mest hela tiden.

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Visst är det härligt att få äta svenska äpplen igen. Så mycket mer smak. Ditt favoritäpple ser väldigt vackert och gott ut. Nu ska jag kika på ditt recept till äppelkaka. När det gäller chokladgodisarna hos mig, tror jag absolut att frysta bär går bra att använda. Däremot blir dekorationsbären mindre spänstiga men det gör kanske inte så mycket. Jag tror att de kommer att smaka bra!

Lotta 8`) sa...

Lycka är att plocka egna äpplen :) Varje höst säger jag att jag borde plantera ett träd till - och varför inte en James? Tror faktiskt att det var det äpplet en kollega pratade om idag, hon hade ätit ett så gott och krispigt äpple som hade ett mansnamn och något med J....

Ha en skön helg ♥

Poppins sa...

Hmm, vet inte om jag har smakat James Grieve. Ska hålla utkik, ibland säljs det ju faktiskt svenska äpplen i mataffären - om man har tur.
kram

Ninni sa...

Ett av mina favoriter också. Vi hade ett ympat träd i vår trädgård där en av grenarna var James Grieve. Faktiskt har jag handlat det i min närmsta butik nu i höst. Det är bra att vi kan köpa svenska äpplen, vi som inte är så lyckliga att kunna plocka av det egna trädet.
Nu har jag äntligen kommit mig för att skriva ut receptet på kycklinggryta Cacciatore. Jag blev så sugen på den :)
Hoppas du får en skön helg och att solen lyser även hos dig!
Kram Ninni