lördag 26 juli 2008

Bokutmaning. . . . .

. . . . från Trollmor. Jag har funderat hit och dit på denna utmaning. Jag är inte någon flitig läsare av skönlitteratur nu för tiden. Dumt av mig, men så är det. Jag får ta upp utmaningen i alla fall och så här är det.


1. Vilken bok läste du senast? Det är den vackra boken Gotländska sommarhus av Hans Rooth och Lage Stone. En underbart somrig bok som gör en grön av avundsjuka.

2. Vilken bok skall du börja på härnäst? Jo det blir nog Karin Berglunds stora bok om Linné (Jag tänker på Linné) som jag inte läst färdig. Tänker göra det nu för den är mycket intressant även om Linné hörde till förra året....men han är ju alltid aktuell.
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla? Det vet jag faktiskt inte det är nog lika många av varje skulle jag tro.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv? Nej inte som regel, men om en bok är riktigt bra så jag inte vill att den skall ta slut då händer det att jag kollar hur mycket det är kvar eller t o m läser vissa stycke om igen för att riktigt njuta.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv? Det är nog intresset som får styra valet av bok. Visst lyssnar jag på tips från bloggen eller vänner som läst något bra. Ett exempel är boken Gobelängen (handlar om Bayeux-tapeten) som jag läste om hos Poppins och den hade jag mycket riktigt i min bokhylla, men här var omslaget verkligen inte säljande så den hade blivit stående. Nu har jag i varje fall tagit fram den.

6. När blir en bok för lång? När man börjar tänka på annat och tankarna börjar fara omkring samtidigt som man läser den då är risken stor att jag sätter tillbaka den i hyllan.

7. Läser du lika gärna på engelska som svenska? Det går bra vilket som. Är innehållet intressant så får man satsa lite annars är det ju bekvämt att läsa på svenska.

8. Viken bok kände du senast att att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa? Det skulle nog vara Linda Olssons "Nu vill jag sjunga dig milda sånger" som är en bok som gjort ett djupt och bestående intryck på mig.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Ja absolut, jag har ganska kort tålamod och antingen fastnar jag eller så åker boken tillbaka in i bokhyllan eller ner i loppislådan.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla. Min bokhylla består till 95% av trädgårdsböcker, kokböcker och böcker om kulturhistoria.
Jag skickar inte denna utmaning vidare till någon speciell utan den som känner sig manad och sugen får ta upp den.


Jag sitter här ute på altanen och lyssnar till vattenporlet och tystnaden. Bredvid på bordet har jag ett glas vitt vin. Visst är det en härlig sommarkänsla. Här i Helsingborg är det stadsfestival denna helgen och jag är faktiskt rätt glad att jag sitter här istället.....vilken tråkmåns jag är eller...?
Ha en skön söndag!!

4 kommentarer:

Karin A sa...

Jag gillar verkligen böcker, både skönlitteratur och annat men förutom på sommaren blir det inte mycket skönlitteratur läst för min del. Orkar liksom inte med det då! :) Kul att få läsa lite om hur du tänker när det gäller böcker. Fina bilder! Pelargonerna är verkligen ljuvliga. Ha det skönt i värmen! Kram Karin

Poppins sa...

Intressant att läsa om dina böcker och att du mest har facklitteratur på din hylla. Jag är en inbiten romanläsare men tycker även om att läsa fakta också. Förr läste jag aldrig deckare men har börjat med det nu.
Jag har också fått utmaningen från Trollmor och tänker besvara den idag.
Ha det bra i värmen! Och inte besökte vi heller festivalen, det var skönare att få vara hemma i trädgården, så vi är nog lika tråkiga i det fallet.... :)
kram från Poppins

Lusthuset sa...

karin a och poppins: Det finns knappt något bättre än böcker och jag har haft turen att större delen av mitt yrkesliv fått syssla med böcker även om det var uteslutande facklitteratur så var det roligt och givande. När jag var yngre var jag en veritabel bokmal och läste allt, lånade tonvis av böcker på bibblan. Jag älskar faktiskt deckare, helst då lite äldre som Stieg Trenter och engelska deckare. På senare tid när mitt trädgårdsintresse har tagit så stor plats i mitt liv så har jag mest ägnat mig åt att läsa om detta underbara ämne. Detta var en lite utvidgning av mitt svar på bokutmaningen. Ha en skön kväll. Kramar!!

Trollmor sa...

Vad roligt att du antog utmaningen!
Vilken lycka att ha fått syssla med böcker i ditt yrke! Det låter spännande.
Tycker inte att du är nån tråkmåns, det låter superskönt att sitta och njuta av vatten- och vinporlande.
Helt ok att vara som Ferdinand under korkeken, jag trivs nog allra bäst så jag med :-)
Stor kram