tisdag 8 juli 2008

Tisdagstema Före/Efter

Här ser ni Lusthuset under uppförande 2003 mot en massiv ca. 5m hög förvuxen tujahäck. Det ser så litet och förskrämt ut mitt älskade Lusthus. Jag stördes nog inte så mycket av häcken då, såg den väl mer som ett bastant skydd, men nu när den är borta sedan några år har jag verkligen skådat ljuset, himlen och de fria ytorna som uppstod i dess ställe.

I stället för häcken uppförde vi tillsammans med vår händige granne ett plank som jag nog var ganska orolig för till en början. Tyckte det var hur långt och kalt som helst.....men nu med facit i hand så har det blivit så bra.

Här ser ni nedre delen med min katsura till vänster och en liten skön sittplats till höger och min stolthet "hörnrabatten" rakt fram med buxbomhäcken som blivit så fin. Där finns två silverax och rosen Geschwinds Nordlandsrose som växt sig stor och mäktig och täcker en stor del av planket i den delen.

På andra delen hitom sittplatsen har jag mina "odlingar" dvs ett antal pallkragar för grönsaker, som sallad, squash, lök och blommor, en gammal fin vinbärsbuske och rabarber. Vi tillgodoser en del av vårt gröna behov i köket härifrån. Mot planket bakom pallkragarna har jag satt brytböna och vit krasse i gamla dräneringsrör som får klättra på armeringsnät som jag satt framför planket.
Som ni förstår så saknar jag inte som det var Före utan älskar som det är Efter.

Fler tolkningar av temat hittar du här.

8 kommentarer:

Mys liv och hem sa...

Vilken underbar trädgård.Det ligger mycket jobb bakom den kan jag förstå.Hoppas du kan njuta av den i kväll..=)

rajson sa...

Vad vackert och levande det blev med den fina rabatten.Förstår att du är nöjd.
Rosen är mycket fin!

Ninni sa...

Vad det är bra att man vågar ta steget och förändra ibland! Det blev ju jättebra! VI gjorde likadant hemma i Sverige när vi tog ner en förväxt granhäck och satte upp ett rött plank istället. Det var verkligen ett lyft för vår trädgård.
Kram Ninni!

Lotta sa...

Snyggt! Och det var modigt gjort, att ta ned häcken - men jag håller med om att det var snyggt med planket och själv önskar jag mig plank mot alla grannar..... men det hade sett lite konstigt ut i vår lilla täppa. Och fint med rabatten och växterna som klättrar mot planken - mycket fint :) Ett perfekt inlägg för Före/Efter. Ha det gott, kram 8`)

Karin A sa...

Vad kul det är med små före- och efterreportage. Jag skulle ljuga om jag sa att jag på något sätt gillar tujahäckar, så jag förstår beslutet, men som Lotta skriver krävs det mod för en sådan förändring. :) Din hörnrabatt kantad med buxbom är sagolikt fin. Härligt med silveraxet som bryter av så fint mot rosen. Plank med klängande växter gör sig också bra. En tydlig gräns som mjukas upp av växter! Ha det gott! Kram Karin

Poppins sa...

Det var ett lyckat projekt. Av vad man ser, så blev det verligen ljust och färgglatt. Rosen - så vacker.
Har ni inga problem med snigar? Med tanke på era odlingsbäddar...
kram från Poppins

Lusthuset sa...

poppins: Det blev så otroligt ljust och fint, en helt annan känsla. Sniglar, jodå det har vi, fast i år har de nästan helt lyst med sin frånvaro (peppar, peppar). Jag har bara klippt kanske 3-4 st. Men det är något som äter upp mina frösådda tagetes (morr), men det är kanske vanliga snäckor. Ha en skön kväll och tack för den fina utmärkelsen, jag rodnar. Kram!!

Anette sa...

Nog blev det mycket finare med planket! Katsura har jag planterat i år. Ska bli spännande att se om den trivs hos mig. Jag köpte en liten planta på Älvsjömässan i våras. För 20:-! Den har vuxit till sig i kruka och förra veckan åkte den ut! Man ser redan att den har vuxit lite till. /Anette