måndag 7 juli 2008

Hovdala Slott

En söndagsutflykt i ett lagom varmt, lite duggigt men härligt väder. Perfekt för upptäcksfärder på nya platser.


Den egentliga anledningen till att vi begav oss till Hovdala var att Pelargonsällskapet hade utställning med sticklingsförsäljning och inspiration i Orangeriet. Hovdala Slott ligger strax utanför Hässleholm.

Orangeriet som är en söt rosa byggnad och ligger djupt inbäddad bland de stora gamla träden är från 1790-talet och där höll Pelargonsällskapet till med sina telningar.
Kan man tänka sig ett vackrare ställe att ställa ut dem än i de djupa fönstersmygarna där de kom helt till sin rätt.
En av mina mesta favoriter denna gången var P caffrun x Diana en primärhybrid. Underbart söt med nejlikformade blommor. Helt underbar både i färg och form.
Pelargonutställningen bjöd på både nya och gamla bekanta samt en trevlig pratstund med likasinnade. Efter en skön fikapaus i parken gick vi för att se och upptäcka resten av slottet.
"Den gamla sätesgården berör. Det är något med proportionerna, med vinklar och ljuset som ständigt skiftar.Och naturligtvis tystnaden denna tystnad som innehåller så många öden och historier...." Detta är klippt ur programbladet och det stämmer så väl med den upplevelse man får av dessa gamla byggnader. Hovdala har sina rötter ner i 1500-talet och är idag ett nationellt kulturarv. Deras hemsida hittar ni här. Gå in och lyssna på ljud från de gamla slottet, knarrande trappor, skrammel av nycklar, ett golvur som slår, häst och vagn på grusgården m. fl Kul idé som ger fin miljökänsla.
Alldeles utanför slottet ligger köksträdgården inspirerad av de historiska kvinnor som bott på Hovdala. Där kan Eva Eleonora Elisabeth Eufrosyne coh Hönsa Johanna ha gått på grusgångarna.
Vackra gamla lerkrukor med spirande småplantor och skönt blommande lin ger en härlig upplevelse av trädgården som är gjord i renässansstil med odlingsrutor med blommor och grönsaker, kryddor och humlestörar.
Alla fina får som betade på marken sydost om slottet gav också atmosfär till området.
Det mäktiga porttornet från 1600-talet byggdes för att lättare kunna försvara gården. I stallbyggnaden finns bl.a Fröknarnas Café och en fin museibutik.
På borggården ser man hur vackert och pietetsfullt slottet är renoverat och bevarat. Genom den stora porten som utgör ingången till Hovdala och som än i dag bär spår av de strider som utkämpades här i början på 1600- talet då svenskarna angrep slottet under det s.k Kalmarkriget.......
........lämnar vi Hovdala, men vi kommer mer än gärna tillbaka.

2 kommentarer:

Poppins sa...

Åh, vilka vackra bilder. Som tagna ur en arkitekturbok. Ja, det är något med gamla byggnader som griper tag i en. Kalla det själ eller historia, men något är det som gör att man vill stanna kvar, lyssna till huset och bara njuta med ögonen.
Har besökt slottet en gång för några år sedan och blev förtjust i det. Mannen däremot hade bara trista minnen från militärtiden då de tydligen kamperat i trakten.
kramar från Poppins

Karin A sa...

Det var onekligen en vacker plats, som du har fångat i både ord och bild. Gillar de enkla rena linjerna och stillheten som dina bilder förmedlar. P caffrun x Diana är verkligen vacker! Fick du med någon stickling av den hem? :) Jag och några till besökte Birgitta (Glädjekällan) igår och där fanns många vackra primärhybrider och vildpelargoner! Ha en fin vecka! Kram Karin