lördag 31 januari 2009

Skall jag?...Skall jag inte?....Beslutsvånda!

För snart två år sedan köpte jag min nuvarande kamera en Olympus SP-550OZ och den har jag varit nöjd med, men när jag köpte den så stod jag i valet och kvalet om jag skulle välja en en systemkamera istället. Nu blev det Olympuskameran men så här med facit i hand så skulle jag nog valt en systemkamera i stället. Min nuvarande tar bra bilder men ibland är det just det lilla extra som fattas. När jag nu har fått tanken i huvudet så har jag svårt att slå bort den. Jag har surfat och skrivit listor och pratat med än den ena och än den andra för att få de råd jag behöver. Jag har även utsatt mig för att konsultera män i fotobranchen. Har ni varit med om det någon gång, det kan vara en upplevelse. Ung man bakom disken, kvinna som vill köpa en ganska dyr och kvalificerad kamera det är ofta en kombination som inte går ihop (...för den unge mannen). Nu vill jag därför fråga er som har en sådan kamera.......

...om det är svårt att gå från kompaktkamerna till systemkameran?
...om det svårt att lära den? (men normal intelligens)
...om ni skulle rekommendera ett sådant byte byte?

Maken ser på mig och i hans ögon kan jag läsa att han undrar om jag håller på att få hybris, han säger klart ingenting som den vänliga man han är. Det känns både spännande och skrämmande på samma gång för det är som grannkillen sa "...det är minsann en dyr hobby" samtidigt som han packar ner sin fina kamera och objektiven i ryggsäcken för att åka ut och fota på Kullaberg.
Så är läget.....om det är någon som har några goda råd så blir jag så tacksam!Det är ju detta man vill fota bl.a Jag hittade bilden på buketten från november och den är bara så vacker..........liksom de sista höstäpplena på bänken.


Ha en härlig helg!

16 kommentarer:

Karin A sa...

1. Ja, det är absolut värt det! Alla gånger! Jag är så otroligt nöjd med min Nikon systemkamera. Mer välinvesterade (som jag haft så roligt med) kunde inte mina slantar har varit.

2. Ja det är stor skillnad att gå från kompakt till systemkamera. Det beror i och för sig på hur du har utnyttjat din kompaktkamera men för att få ut mest av systemkameran bör du lära dig att använda dess inställningar, dvs. mer än bara automatiken (som dock fungerar helt okej och ofta mycket bättre än automatiken på en kompaktkamera). :)

3. Fotografering är en dyr hobby, till och med väldigt dyr hobby. Det är risk för att du kommer vilja ha fler och bättre objektiv än det kit-objektiv som brukar följa med kameran.

4. Fotograferandet blir så mycket roligare med en systemkamera i din hand men i fickan kan du inte stoppa den. Det är verkligen något att tänka på; vill man ha en kamera som man kan använda överallt och ta med i alla lägen ska man åtminstone inte bara ha en systemkamera.

5. Jag hoppas att jag inte har gjort dig mer villrådig än du var innan detta inlägg!

Ja det blev en halv roman det här men har du fler frågor kan du maila mig. :)Ha en fortsatt härlig helg! Kramar Karin

Ps. Vilka fina bilder du bjuder på! :)

Gärdsmygen sa...

Inga problem att lära om!
Jag hade en systemkamera förr. Sedan det blev digitalt har jag haft en kompaktkamera men är nu nyss lycklig ägare till en systemkamera igen. Kanonkul! Man lär sej och får ta lite i taget. Grunden är ju densamma. Du har ju sådan blick för fotografering, jag trodde du hade systemkamera. Byt om du kan!

Ninni sa...

Åh vad jag fnissade igenkännande när jag läste det här! För precis så har jag också känt mig. Med en man precis som din;)
Jag hade en Fuji kompaktkamera ända tills januari 2008, då jag köpte en Nikon D40. Nu flög vansinnet i mig när vi var i Sverige och jag köpte en Nikon D90. Tyckte att upplösningen var för dålig i min förra annars är det en jättebra kamera. Men jag var dumsnål när jag köpte D40:n, jag ville egentligen ha en med bättre upplösning men köpte inte det jag ville. Kanske lite beroende på att jag inte skulle kosta på mig...
Men som tur är ventilerade jag det här med min bror och han sa att det är klart du ska köpa en bättre kamera, du fotar ju så mycket och tycker det är roligt. Och det tog jag fasta på.
Så mitt råd är HANDLA... om du har möjlighet! Du kommer inte att ångra dig.
Det är inte ett svårt steg att byta från en kompakt till en system. Nu har jag haft systemkamera tidigare på den analoga tiden men det spelar ingen roll.
Jag håller med dig om att det inte är kul att handla i en fotoaffär med en ung manlig expedit som tror att han vet bäst. Jag har också träffat på dem. Men gå in i en fotoaffär och titta och känn på kamerorna. Lyssna på vad de har att säga om de olika modellerna.
Sen kan du alltid skicka efter dem via Internet. Jag har handlat både av Scandinavian Photo och Cyberphoto och båda nätbutikerna har skött sig jättebra. Ett av objektiven gick sönder i somras och det var det bara att skicka in så fick jag ett nytt. De var så bussiga och tog hänsyn till att jag skulle åka från Sverige och skyndade sig extra med leveransen.
Hör gärna av dig om det är något du funderar på! Och lycka till!
Kram Ninni

Marie Höglund sa...

Låter som det kunde vara jag. En systemkamera är ju en investering om än dyr så man vill ju veta vad som är bäst för en. Jag tittar och precis som du pratar runt med folk. Läser även många recensioner. Det lutar åt en Nikon D90. Min väninna har en D300, men hon har hållit på mååååånga år och är superduktig så det är en bra kamera för henne. Hon tycker absolut att en D90 är en bra kamera att växa i under många år.
Lycka till med valet. :-)

Gärdsmygen sa...

Kom på en sak till. När jag köpte min systemkamera nu, en Nikon D90, så ingick en gratis introduktionskurs. Sådana håller Nikon i Göteborg, Malmö eller Stockholm. Jag har anmält mej till en, den blir i april, men jag fotar för fullt och läser instruktionsbok lite i taget.

Solkatter och Dammråttor sa...

Jag är också sugen på att köpa systemkamera, men får nog spara ett tag till innan det blir verklighet.Min dotter har en och jag ser ju vilken skillnad det blir på bilderna.
Lycka till med ditt kamera-köp.
HA en skön söndag!
Kram/Gunn

Poppins sa...

Jag har ju en kompaktkamera med många extra detaljer, Canon Powershot. Eftersom jag vill lära mig kameran använder jag aldrig automatinställningar utan gör inställningarna manuellt. Så jag inbillar mig att det är ungefär samma på en systemkamera... Men det vet jag ju inte. Fördelen med min kamera är att jag kan ta extrema närbilder och på långt håll utan att behöva byta objektiv.
Men jag funderar också på att köpa en systemkamera och i så fall använda den parallellt med min Canon. Jag tror att det är en naturlig utveckling av fotograferandet, att man vill testa nya saker och se hur resultatet blir.
Det ska bli jättespännande att se om du slår till!
Kramar från Poppins

Ottilias Veranda sa...

Du kommer att älska en systemkamera! Kostar lite javisst men du kommer att ta fler och bättre bilder. Inget svårt ...dessutom finns det kurser att gå (ialla fall för Nikon som jag har)Jag har inte gått nån kurs utan det är trial and error!

Kram
Liisa

Randi sa...

Jag använder olika kameror och på bloggen kan jag inte se vilken kamera jag använt. Det är först när jag förstorar bilderna som man kan se skillnader. Till och med mobilens kamera ger hyfsade bilder när man använder 72 dpi. Idag är många kompaktkamerorna fantastiskt bra. Jag kan ibland tycka att det är jobbigt att släpa på min proffs-kamera och tar därför en hel del bilder med mobilen, som jag alltid har med mig.
Ett tips kan vara att köpa en begagnad kamera för att testa och sen byta upp sig när man vet vad man vill ha. Du kan kolla på Fotosidan.se om du inte redan gjort det.
Kram Randi

Anonym sa...

Men Lena, dina bilder är ju superfina, vad är det som fattas?
Det kan jag inte förstå, men jag är ju heller inte i branschen.

Kram från Genarp

Trädgårdsturisten sa...

Du tar ju redan jättefina! bilder med din kompaktkamera, men det blir lite fler möjligheter med en systemkamera.

Jag älskar min Nikon D80 - och min syster som har en Nikon D40 tar minst lika fina bilder. (40 är billigare än 80 och 90). Det är inte svårt att lära sig, dessutom får man ibland en liten lapp i inköpskartongen där man erbjuds gratis "komma-igång" kurs om man anmäler sig.

Jag tycker absolut att du ska satsa på en systemkamera. Kanske en med zoom-objektiv så att du kan experimentera lite med close-ups och inzoomningar av saker på långt håll.

Lycka till i ditt beslut.

Gärdsmygen sa...

Sitter du ännu och funderar över kamera? Din gamla verkar funka alldeles utmärkt. Du har en utmaning på min blogg, om du inte haft den tidigare. Välkommen dit!

Annika Christensen sa...

Absolut skall du köpa en system kamera. Inte alldels lätt att lära sig men med en sak i taget så går det säkert bra.
Du vet hur jag gjorde!
Kunde absolut ingenting.
Det finns så bra beskrivningar i div fototidningar.
Du har ju blicken så go for it...
När jag skulle köpa kamera och kom in i affären och så vad jag ville ha så sa han i disken _Det tror jag inte du behöver!
Snällt va? Han hämtade inte ens kameran jag ville ha.
Nej jag köpte ingen där.
Lycka till med ditt val.
Ha det gott
Annika

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Har nu surfat runt på dina sidor och jag tackar för visningen av fina och inspirerande bilder.
Ha en härlig vecka,
Lydia

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tusen tack för visning av vackra och inspirerande bilder, blev smått hungrig av dina fina matbilder! :o)
Ha en fortsatt härlig vecka,
Lydia

Njut i din trädgård sa...

Vilken tur att jag hamnade här hos dig!

Jag ska nämligen köpa en kamera och som jag har velat!