lördag 19 juli 2008

En blåsig dag !

Idag är det en blåsig dag här nere i Skåne. När regnet drar bort och solen kommer fram så åtföljs det oftast av blåst som ruskar om mina stackars blommor så förskräckligt.

Jag har skördat de första lite större squashen idag och haft dem till middag. Det var länge sedan nu. Jag fyller dem med en god röra av köttfärs och med ost på toppen ugnsgatinerar jag dem tills de är lagom mjuka. Det är jättegott.


Nu blommar mina frösådda pelargoner som bara den och dessa (p. Venus) är ovanligt fina, speciellt när de får stå i skydd av den stora och doftande muskatellsalvian. Den sådde jag för tre år sedan och den har följt mig sedan dess. Den är manifik och doftar mycket speciellt.

På min blomsterstol blommar och växer taklök och fetknopp som ett helt litet stenparti.
.......OCH nu till avdelningen för vallmoblommor. Ni tror att jag har blivit besatt av dem och det är inte utan det för så stor variation är det sällan man ser. Det är knappt två som är helt lika, som bland oss människor. De rör sig som graciösa balettdansöser i vinden och det är inte lätt att fota dem för de är aldrig stilla.
I julklappspaketet från Impecta så fanns det även en påse frö från Bergsvallmo och jag måste säga att jag inte hade stora förhoppningar att det skulle lyckas. Man har ju hört hur kinkig den blå bergsvallmon är.......MEN hör och häpna det har faktiskt blivit några plantor och en har presenterat denna skönhet. Verkligen vacker.

Andra skönheter i trädgården just nu är dagliljorna och då speciellt den gräddvita som blommar så rikligt och har fått sällskap av en krasse Milkmaid som har precis samma färgnyans. Inte dåligt faktiskt.
När jag gick runt med kameran så kunde jag inte låta bli att föreviga en av mina (många) favoriter......är det någon mer än jag som bara älskar daggkåpan? Tyvärr håller den på att blomma över nu men den är så vacker och den fyller upp rabatten med sitt gulgröna fluff.
En väninna var på besök häromdagen och hade då med sig en vackra blomma, stjärnlobelia. Den pryder verkligen zinkbaljan som den står i. Vilket litet konstverk både i färg och form.

I år har jag massor av den klassiska ringblomman (medföljde också fröpaketet från Impecta). Detta är den gammeldags klassiska ringblomman, den som jag minns från min barndom. Doften är nog det som väcker flest minnen, den kryddiga lite speciella doften.

Här har jag satt en liten bukett på mitt nattduksbord. Tror ni inte att jag kommer att sova gott och drömma vackra trädgårdsdrömmar när den står där och doftar?

Nu önskar jag alla en skön söndag!

2 kommentarer:

Karin sa...

Usch blåst är inte kul, här har det mest regnat (i natt i varje fall) och jag som ska till kusten. Hoppas det klarnar upp! :/ Ja, squash i ugn är gott. Det åt vi ofta när jag växte upp. :) Ringblommorna brukar jag använda och strö över sallader och dylikt, ser så fint ut! Din blomsterstol ser helt underbar ut. Fetbladsväxterna är så läckra ihop och vallmon är inte dum den heller. Jodå visst gillar jag daggkåpan, inte minst färgen men däremot gillar jag inte alla fröplantor som den strör omkring sig. Det får som följd att det i vissa rabatter inte växer så mycket annat. :) Men värre saker kan ju ske! Ha en riktigt skön söndag du med...

Kramar Karin

Malin - I min trädgård sa...

Ja vädret är lite kinkigt här också... men mellan blåsten och kylan så kommer solen och då passar jag på att njuta!

Vilka underbara bilder! Håller med om att daggkåpan är underbar! Och blommar länge gör den också, så tacksam.

Ha det bra!