lördag 10 januari 2009

Veckans glädjeämne......


Året på Råshult

"Idag finns det få människor i Sverige som lever sina liv i takt med årstidernas växlingar men hos Lena och Michael Michaëlsson på gården Råshult i Småland växer ett 1700-talsjordbruk och dess natur fram. Här föddes botanisten Carl von Linné år 1707, och i hans anda har paret Michaëlsson skapat inte bara ett historiskt titthål, utan framförallt en plats för arbete, vila och tankar om människans plats i naturen. Vi möter dem i en stilla film där arbetet på gården styr alla dygnets timmar." (från SVTs hemsida)

Detta program utnämner jag till veckans glädjeämne. Ibland kan jag känna tacksamhet för att TV finns. Jag satt där i mitt snörvliga tillstånd och bara sögs med i undersköna bilder, fantastiska personer och dessutom till en plats som vi hade förmånen att besöka 2007 under Linnéråret. Jag kunde inte låta bli att plocka fram några bilder från den gången...de värmer fortfarande mitt hjärta att titta på dem. Hoppas att programmet kommer i repris någon gång....då får ni bara inte missa det och dessutom rekommenderar jag alla som inte varit där att besöka Råshult om ni har vägarna förbi...det är de bäst använda timmar man kan tänka sig.


Så här från hemmaplan vill jag gärna visa er min lilla "syrenbaby"...ser ni den?? Den är väl näpen......

....och utanför mitt fönster håller koltrastarna på att fylla sina små magar med äpplen från i somras...garanterade giftfria.

Slutbilden får bli tulpanerna (årets första men inte sista) som jag köpte för att muntra upp mig själv med......härligt vårliga.
Tack alla för goa kommentarer och all omtanke som jag fått från er alla.....man blir minsann nästan frisk på fläcken skall jag säga. Ha en skön helg!!

20 kommentarer:

Rajson sa...

Tyvärr missade jag detta program,får bara hoppas att den visas i repris.
Blir verkligen lockad av att åka dit efter att jag sett dina fina bilder.
hoppas du har pignat till!

Marina sa...

Skönt att det går åt rätt håll med din förkylning. Det där programmet missade jag men jag har varit på Råshult, snart 2 år sedan. Där var fint. Kram!

Anonym sa...

Men så intressant. Dit måste jag åka någon dag när jag är i krokarna. det är många år sedan jag var i Råshult.

Monica sa...

Hej..va bra att du hittade ett TV program som du kunde snörvla till..det är skönt att bara sitta när man känner sig krasslig Råshult ska jag lägga på minnet....Är fotot på "syrenbabyn" från nu ...eller? Tulpaner kan man inte få för mycket av. Köpte min första bukett förra helgen och behöver byta mot en ny nu :)
Tjingeling
Monica

Lotta 8`) sa...

Men oj - hur går det med din baskelusk? Trist att vara sjuk, direkt efter julledigheten.
Vet du - just det tv-programmet såg jag!! Tyckte det var underbart.... sa drömmande till familjen att "så vill jag leva".... Tänk att tillbringa ett par veckor där - vilken healing!! Kan inte någon ge mig ett liknade uppdrag?! ;) Krya på dig och ha det så gott, =)

Gunilla sa...

Jag minns tillbaka när jag ser hässjorna på bilden . När bönderna hade slått anna. Det var sommrar det.

Ha en fin fortsättning på helgen

Gunilla

Anonym sa...

Vackra, stämningsfulla bilder att njuta av!
I Råshult har jag inte varit, men borde få till det i sommar kanske.

mvh, Anja

Lusthuset sa...

Monica: Jodå "syrenbabyn" är från nu. Jag klippte den på busken för några dagar sedan. Tänka sig, den ligger där och väntar på solen och våren...och vem gör inte det.

Lotta: Min tanke precis...så skulle jag vilja ha det. Säkert mycket hårt jobb men givande. Tänk att som äkta par jobba ihop så fint som dessa två gör och att komplettera varandras kunskap så perfekt. Ja, som sagt jag bara älskade det. Jag har spelat in det så jag kan se det igen.

Ha det bra Kramar!!

Karin Lindström sa...

Hej!

Åh, det låter precis som ett program för mig! Jag tittar aldrig på Tv så jag får nog leta efter reprisen om det går någon!

Hoppas du känner dig bättre nu!

Varmaste kramarna
Karin

Annie - Annalunda sa...

Åh så glad du gör mig!!! Visst är Råshult underbart!!!! Småland är härligt...!!! :)

Så kul att du vill vara med i min utlottning!

Kram Annie

Olga T sa...

Oj, det ville jag sett. Får hålla utkik efter en repris eller kanske finns det att se från svt:s hemsida. Många program går ju att se där i efterhand.
Gillar dina vackra bilder!

Ottilias Veranda sa...

Jag tittar så sällan på TV ... När det väl kommer nåt sevärt så missar man det!
Fina bilder att titta på..här blåser det och är grått och trist.

Hoppas du mår bättre snart!

Kram
Liisa

Kattfot sa...

Ja jag hoppas verkligen det går i repris. Den hade jag velat se. Vackra och rogivande bilder du bjuder på. Än en gång, krya på dig!

Kram Catrin

Karin sa...

Åhh, det missade jag tyvärr! Kanske det ligger på SVT:s hemsida? :) Härliga bilder och ljuvliga tulpaner.

Hoppas du piggnat till nu! Själv sitter jag här med halsont och en intensiv vecka väntar så jag hoppas att förkylningen håller sig borta.

Kramar Karin

Poppins sa...

Har förstått att den där bacillen är mycket envis och efterhängsen. Min mamma som blev sjuk dagen innan nyårsafton är fortfarande lite trött och hängig efter förkylningen. Så det tar nog lite tid innan du är helt frisk och pigg.
Jag tackar också Svt för alla dessa fina program som de har bjudit på hela julhelgen. Tyvärr har jag nog missat en del men hittat godbitar där jag minst annat. En rubrik som inte sagt så mycket om programmet men som visar sig vara mycket sevärt. Däremot har jag missat programmet om Linné. Får njuta av dina fina bilder i stället.
Jag blev också lite förvånad över att Bayeuxtapeten var så smal. Men mest imponerad över att den överlevt tusen år och ändå var i så pass gott skick. Men det var kul att se i utställningen vilka kraftiga härliga färger det var i broderiet en gång i tiden.
kramar från Poppins

Annika Christensen sa...

Dit skulle jag verkligen vilja åka.
Vilka fina bilder du visar man blir ju super sugen.......
Ha det gott
annika

Nässelblom och choklad sa...

Vad intressant. Jag skulle verkligen vilja åka dit och besöka gården. Får se om det kan passa att ta en tur söderut någon gång... Fina bilder också. Krya nu på dig riktigt ordentligt!

Anonym sa...

Vi har ju en gård här mellan Genarp och Veberöd, som är helt fantastisk med gamla arter av kor, getter, ankor, bl a myskankor och gamla sorters hästar plus att de har ett mycket trevligt kafé. Gården ligger i *Grönland. Vi har varit där 2 ggr, min granne Karin och jag. Välkomna att besöka Genarp och dennna fantastiska gård!


Ulla

Anonym sa...

Vi har ju en gård här mellan Genarp och Veberöd, som är helt fantastisk med gamla arter av kor, getter, ankor, bl a myskankor och gamla sorters hästar plus att de har ett mycket trevligt kafé. Gården ligger i *Grönland. Vi har varit där 2 ggr, min granne Karin och jag. Välkomna att besöka Genarp och dennna fantastiska gård!


Ulla

Lusthuset sa...

ulla: Hej det låter ju jättemysigt...det måste vi göra. Alla trevliga nya utflyksmål emmotages med tacksamhet...vi har ju redan Tirup och Löddeköpinge bl.a i dina krokar. Hoppas att du har det bra. Vi hörs Kram!