Fredagens godis är mitt favoritvinteräpple Belle de Boskoop en äpplesort som har sitt ursprung i 1850-talets Holland. Det är framför allt ett matäpple med hårdare fruktkött och starkare smak. Det är också motståndskraftigt mot sjukdomar. Oldlas i zon I och II.
Frukten är inte speciellt snygg att se på och har ofta en gulbrun rost som täcker stora delar av äpplet. (allt enl. Fruktodlarna .se). Jag kan inte helt hålla med dem för jag tycker att det är ett vackert äpple med rosiga kinder som håller länge i garaget och bara är suveränt gott i pajer, kakor eller sylt och mos.
Jag gjorde äpplemarmelad med kanel och ingefära och det blev hur gott som helst tack vare att äpplet inte kokar sönder så lätt. Vilken skatt att vårda vi har i alla våra underbara äpplen.
Hos Katarina hittar du fler bidrag som "får det att vattnas i munnen".
Julen står för dörren
-
men utomhus känns det ibland, trots mörkret, som vår. Snödropparna har dykt
upp och några av dem har till och med börjat visa sina vita knoppar.
Galanth...
2 timmar sedan
6 kommentarer:
Äpplen är gott, speciellt de egenodlade.
Vackra aptitretande bilder!
Trevlig helg!
Åååh så gott och vackert.
För ett par år sedan såg jag ett sådant träd i Skåne. När jag senare fick tag i mogna äpplen var det självklart att smaka av.
Om det funnits en förening med "svenska äpplens vänner" vore mitt medlemsskap livslångt!
/Anette
De svenska äpplena är absolut godast. Vet inga tråkigare än "granny smith" och "red delicious".
Ha det bra :))
jag håller med dig, det är ett vackert äpple.
ha en underbar dag!!
Det är en sort som jag gärna skulle vilja odla!
Läckra, aptitretande bilder!
Skicka en kommentar