fredag 14 december 2007

Luciakväll

I går kväll ordnade jag det årliga Luciakaffet för våra vänner, en tradition som jag tagit över efter min mamma som alltid bjöd på det på Luciakvällen. Det är trevlig att fixa med bakning av julens kakor, för här tycker jag att det skall vara hemmabakat. Nu har jag julkakor som räcker hela julhelgen om det kommer gäster och det är ju bra. Det är också roligt att duka och göra det vackert och stämmningsfullt. Vi har vår egen Lucia dvs vännina L som är en tapper person och som åker buss genom hela stan iförd lussenattlinne (under kappan) och ljuskronan i kassen, sedan skrider hon in och sjunger så vackert så alla står stumma av beundran. Mest livat blev det första gången hon gjorde detta och klev in i hallen med brinnande ljus i håret och ställde sig under brandvarnaren....då blev det liv i luckan må ni tro. Nu tar vi alltid ner den till Luciakvällen. Vi brukar ha tre härliga grabbar med i gänget men tyvärr var det upptagna på annat håll i år.....och man saknade dem verkligen. På bilderna kan ni se hur dukningen blev. Idén att var och en fick ett eget ljus snappade jag upp av Karin A. Det blev jättefint.

Ja nu lägrar sig lugnet och disken är borta och tänk att snart är det jul....så fort det gått. Bara en vecka kvar. Ha en skön helg och tänd det tredje ljuset på söndag. Kram till alla goa bloggkompisar som skrivit så fina kommentarer om mina kransar och mitt kök.

9 kommentarer:

Solkatter & dammråttor sa...

Vad mysigt det ser ut...kul med en sån tradition.Dukningen var verkligen jättefin, vilken mysig idémed ett ljus till varje gäst....det ska jag nog ta efter=)Och vilken modig väninna som åker buss iförd lucialinne *tihi*.
Ha en skön helg.Kram!

Karin A sa...

Kul att du delar med dig av en bild på ditt luciadukade bord. Det ser riktigt mysigt ut. Kul att läsa om ert firande och om vänninan som alltid är lucia. Sådana traditioner är speciella! Jag har inte haft tid att baka alla sorters kakor ännu men jag håller med om att hembakat ska det vara men sedan brukar de räcka nästan till Midsommar. ;D Ha en härlig helg! Tänk att det redan är tredje advent...
Kram Karin

Birgitta sa...

Så mysigt det ser ut på er Luciakväll, jag brukar själv ha julaftonsgröt på förmiddagen för barn och vänner, en trevlig tradition som jag infört i min familj. Jag tycker man ska bevara de trevliga sederna man har. Och så har min jättefina julklapp kommit, som du kan se i mitt inlägg idag. Kram och ha det gott och tack så mycket för vinsten!

Veronica "Humlans TrädgårdsDrömmar" sa...

Vad vackert dukat, en fröjd att fika vid det bordet...
Jag har faktiskt varit "präktigare" i år än vad jag brukar vara, har bakat och gjort godis själv. Annars brukar jag lämna över det till svärmor men i år har jag och sonen bakat så mjölet det yrt i köket. Och mer ska det bli, för det är ju så roligt! Jag trorjag håller på att bli en riktig "bullmamma" på "äldre dar". *skrattar*
Ha en riktigt trevlig helg! Veronica

Trollmor sa...

Vad mysigt det ser ut vid ditt dukade bord! Idén med egna små ljus ska jag nog också anamma.
Trevlig tradition med lucian, och roligt när hon lyckades sprida både ljus och ljud till allmän glädje under brandvarnaren :-)
Ha en riktigt fin tredje advent!
Varm kram

Kattfot sa...

Åh vad trevligt det ser ut. Vilken mysig tradition med luciakaffe!

Poppins sa...

Låter som en mysig och härlig tradition! Och så varmt ombonat ditt dukade bord ser ut. Idén med ett ljus för varje person var verkligen briljant. Eftersom vi är härmapor allihopa, ska jag lägga det på minnet. ;)
kram

Signes vind sa...

Vilken mysig Lucia du har haft. o skönt att kakorna är klara - jag har mit kvar men det är som det brukar. Ska komma ihåg idén med ljusen vid varje kuvert - väldigt snygg o mysigt!!

Anonym sa...

Hej, det där med ett ljus per kuvert ska jag ta efter! På luciakvällen var jag hos svägerskan i Lund och gick på bio och sen blev det rökt lammfiol i hennes mysiga kök. På fredagskvällen hos mig saffranstorsk med Karin-grannen. Riktigt god med färska torskfiléer från fiskvagnen på Mårtenstorget. Idag kom Tomas hem och det blir fiskgratäng med purjo (från trädgården), dill och räkor i creme fraiche. Kamelian blommar i växthuset och jag tog in en blomma med blad och la i en glasskål, mycket dekorativt.
God Jul alla bloggare från

Genarps bag-lady