fredag 13 juni 2008

Det gamla trädgårdsmästarebostället.

När vi nu är inne i tider av Trädgårdsrundor och annat trevligt så hade jag häromdagen den stora förmånen att få gå på en helt privat trädgårdsrunda på ett gammalt trädgårdsmästareboställe utanför Landskrona. Enligt uppgift är huset ca 100 år gammal om inte äldre. Den gamle trädgårdmästaren lever än och är idag över 90 år. Han bor inte kvar utan huset utan trädgården ägs idag av en ung kreativ, trädgårdsintresserad tjej.

Boningshuset som varsamt renoverats har en underbar åskblå färg som tillsammans med trädgården för tankarna till engelska trädgårdar.

Den rara mormorblomman purpurklätt står så fint mot huset blå färg.

I trädgården finns en otrolig mängd av gamla pioner i alla färger och fasonger. Just nu blommar de fantastiskt fint och det är inte ofta man får se så många på en gång.

I den övre delen av trädgården ligger en berså kallad "grottan" där väggar och tak består av ett enormt buskage av gula honungsroser. Man går in och sitter på den blå stolen och tittar upp i taket där rosor, grenar och blad bildar ett tätt valv, men ändå glimtar den blå himlen igenom och släpper in några fina solstålar. Det är faktiskt magiskt.
Ett charmigt uthus och ett gammal växthus ligger också i trädgården.

Framför ingången till växthuset har huset ägarinna satt en vacker bukett smörblommor i en emaljkanna. Kan det bli vackrare.

Här kan man plantera i allt, det är bara fantasin som sätter gränser.

Vi fick även sällskap av husets katt som huserade i växthuset och inspekterade våra förhavanden. Här följer några vackra stilleben med gamla växthus- och trädgårdsprylar, saker som jag bara älskar.

Under det porlande vattnet i stuprännan låg några fina betonghjärtan som får bilda slutvinjetten från besöket i denna fina och välbevarade gamla trädgård ............

..........där det dessutom finns gamla fruktträd, bärbuskar, trädgårdsland och en lång rad tulpaner förmodligen även de gamla sorter. Det måste vara ett styvt jobb att hålla allt detta i stånd. Stort beröm till den nuvarande trädgårdmästaren för den kulturgärning som hon gör genom att bevara detta ställe så fint

5 kommentarer:

Karin A sa...

Vilken fantastisk trädgård att få en privat vandring i. Så mycket vackert! Boningshuset ser ut som en dröm, omgiven av härlig grönska. Härlig med alla pioner som blommar så överdådigt. Du vet möjligtvis inte vad den sista, flerfärgade heter? Helt ljuvlig! Vilket maffigt buskage med honungsrosor. Jag undrar just om mina honungsrosor blommar nu också!? Det är är så härligt att gå ut tidigt om morgonen i trädgården när de blommar. Många roliga detaljer i trädgården, jag håller med dig om emaljkannan och smörblommorna.

Jag önskar dig en riktigt härlig helg! Själv ska jag fixa och dona och bege mig mot Göteborg. På återseende snart! Kramar Karin

Anonym sa...

Åh, vilket underbart ställe! Den som fick följa med dit nån gång, men det kanske är för privat, så att inga genarpsbor släpps in. Såg du bilden av min fina ros på mobilen? Den är helt underbar och lär ska bli vit om den får ordentligt med sol.Idag ska jag sätta mina framdrivna purjolökar, lite sent, men har inte haft plats i pallkragen förrän jag tog all vintersallad igår.

Kram

Eleonor (Elle) sa...

Finns många "starka" ord för en sådan trädgård -- enormt underbar ,en skön oas.. Sällan man upplever ngt så vackert ... Skulle vara en lisa för en sargad själ att vandra runt i ... Ha det så gott , kram från mej, elle

Poppins sa...

Vilken fantastisk plats. Verkar nästan vara magisk. Tänk att få sitta där under honungsrosorna och fundera lite över världen.
Den gamle trädgårdsmästaren måste känna sig tillfreds med att den unga generationen vill föra hans verk vidare.
Tack för de underbart vackra bilderna. Lite nyfiken blev jag ju var någonstans denna härliga trädgård ligger eftersom det måste vara i mina hemtrakter.
kramar från Poppins

Trollmor sa...

Så fantastiskt vackert!
Kan bara tänka mig hur det måste vara att få strosa omkring där och bara njuta och liksom surra ikapp med humlorna av välbehag.
Tack för turen!
Stor kram