fredag 27 juni 2008

Luggudedräkten - Kvinnoflit

En gång när jag var mycket yngre än jag är idag så fick jag en längtan efter att sy en egen folkdräkt efter att jag fått lånat en Värendsdräkt till ett evenemang på min dåvarande arbetsplats. Jag har aldrig känt mig så fin som den gången. Det är inte så att jag dansar folkdans eller så utan jag är bara mycket intresserad av folkkultur och där utgör ju klädedräkten en viktig inslag. Då jag bor här nere i Helsingborgstrakten så valde jag att sy en dräkt från Luggude härad. Det tog mig tre terminer att sy "vardagsdräkten" färdig. Den består av en linnesärk, grön yllekjol med svart sammetsband vid fållen, grönt ylleliv och ett röd- och grönrandigt förkläde. Det var så roligt att sy dessa gamla mönster och se dräkten växa fram. Vi lade oss verkligen vinn om att tyger, färger och detaljer skulle vara de rätta.Festdräktens rosa brokadliv och vita broderade förkläde i bomullsbatist blev tyvärr inte färdigt. Jag hade nog inte gjort klart för mig när jag skulle använda dräkten, men upplevde ändå stor tillfredställelse bara i handarbetet. Jag har väl använt den några gånger, men tyvärr dröjde det väl inte så länge förrän den fick retirera ner i källaren och inta en plats i garderoben tillsammans med min brudklänning och där ha den nu framlevts sina dagar i ett antal år.

Härom veckan vid en lite nogrannare inventering av källargarderoben så "hittade" jag den igen och tog fram den för att se hur det stod till med den. Nu var det ju tyvärr så att jag under dessa år "växt ur" den (Suck!). Jag har ju inte heller någon dotter som kan överta den och det är ju inte ett värdigt liv för den att hänga i källaren utan den skall ju användas och dansas i det var ju det som var meningen. Genom folkdansen vänner har jag nu hittat en söt ung flicka som den passade perfekt på och som älskar att dansa folkdans. Kan det bli bättre?

Det känns så bra att dräkten nu har fått en ny ägarinna som kommer att föra den vidare i livet även efter mig.

5 kommentarer:

Poppins sa...

Vilken solskenshistoria! En vacker dräkt som krävt så många timmars arbete och där glädjen finns insydd, kommer till användning efter några års förvisning till garderoben. Nu får den leva upp igen och bringa lycka till en ny ägarinna.
kramar från Poppins

Lusthuset sa...

poppins: Ja det känns så bra och hon var underbart fin i den. Kommer att känna mig riktigt stolt när och om jag får se den i aktion. Ha en skön söndag och tack för den fina reseberättelsen från Danmark, det väkte längtan att åka dit. Kram !!
PS. Nu är det snart Tour de France!

Ninni sa...

Vilken fin dräkt du sytt!! Vilken glädje för flickan som får ta emot den...och dessutom veta vem som sytt den.
Min mamma hade en Ljusdalsdräkt och den valde jag att spara eftersom den passar mig i storlek och mina syskon var ointresserade av den. Jag har aldrig använt den och vet inte heller om jag kommer att få användning av den men det känns bra att ha den kvar och kunna ta fram och titta på det fina handarbetet ibland. En hyllvärmare blir det nog men jag har en dotter som också kan få överta den så småningom...
Må så gott! Kram Ninni

Karin A sa...

Ja, vilken historia du har att berätta. Tänk vad mycket tid och kärlek du har lagt ner i dräkten. Då är et kul att den hamnar hos någon som gillar och kan ha användning för den. :)

Rosenblomningen börjar att avta här också men vissa som kommer igång sent har precis börjat, såsom Gallicorna. Hur har du det i din trädgård?

Ha det gott! Kram Karin

Anonym sa...

Hej! Jag har också tänkt sy en luggede häradsdrät. Jag har fått tag på en beskrivning av vilka delar som ska vara med men jag skulle vilja ha en närmare beskrivning på hur den ska sys. Är det något du kan hjälpa mig med? Var fick du din mönsterbeskrivning ifrån? svara gärna till min mejl som är ericapetersson@hotmail.com