söndag 22 juni 2008

Trädgården nära himlen!

Innan vi lägger "trädgårdsrundorna" på hyllan för i år så måste jag visa en annorlunda liten trädgård mitt i staden.

Högst uppe i ett stort sekelskifteshus finns en liten balkong på några få kvadratmeter mot gårdsidan. Lutar man sig över balkongräcket ser man gården djupt under sig, men här uppe skiner solen. Här kan man sitta och ta en kopp kaffe, kanske äta frukost och läsa morgontidningen och få en skön trädgårdskänsla. Intresset för Italien märks tydligt både i växtval och utsmyckning.


Den himmelsblå riddarsporren står som ett utropstecken och tar upp färgen från lavendeln på bordet och de rustika blåvita franska linnesäckarna som får vara härliga sittdynor på de vita stolarna.

Under årliga resor till Italien för man hem "konstskatter" som får pryda den vackra gamla tegelväggen, här en liten kopia av en vigvattenskål med två putti från Peterskyrkan.

Petrus sitter så stilla under olivträdet tillsammans med ostronskalen och välsignar gästen på balkongen. Man får titta både en och två gånger innan man upptäcker alla de klurigt placerade konstverken.


Vågar man sticka in ett finger i den munnen?? Undrar om den är lika farlig som originalet Bocca della Verià (Sanningen mun) som finns i Santa Maria in Cosmedin i Rom.

En vit Karyatid står som fönsterbärare, bland riddarsporrens gröna blad........

.....medan en spröd gul nunneört sträcker sig mot ljuset mellan vackra lerkrukor.

Den helige Franciscus av Assisi har också hittat en plats i fönstersmygen.

Herrn i huset påpekar att detta är hans favorit....ja, ja!

Denna personlig och spännande oas högt uppe bland takåsarna visar väl att ingen behöver vara utan trädgård var helst man bor.

9 kommentarer:

Marina sa...

Kanon mysigt ställe. Så mycket på så liten yta.

Karin A sa...

Du har så rätt, så rätt! Det behövs inte för att man ska kunna odla - en liten balkong är allt som behövs! :) Otroligt vackert och inspirerande. Tack för att du tog med oss till denna lilla oas.

Hur har ni det nere i Skåne? Regnar och blåser det lika mycket som här. Stod ute i trädgården idag när plötsligt en stor gren blåste av ett träd. Ett par pelargoner har också blåst ner. Lite läskigt nästan. Ha det bra i blåsten! Kram Karin

Anonym sa...

Wow vilken dröm det måste vara att få sitta på denna både antika och livsbejakande balkong - önskar jag fick sitta där, dricka gott te och samtala med herrn och frun som fört med sig alla dessa föremål hem!
Glad kram Anne

Anonym sa...

Jisses vilken underbar balkong!!! Verkligen inspirerande :) Kram kram

Nässelblom & choklad sa...

Vad härligt. Den balkongen önskar jag mig. Jag har inte ens en balkong, men har mutat in en som flera delar på i trapphuset. Där har jag kryddor, smultron och blommor! tack för de inspirerande bilderna! Ha en skön sommar. Kram Eva

Poppins sa...

Åh, så mysigt. Här måste det bo en berest och kulturell person(-er). Så många roliga och intressanta detaljer att upptäcka. Och inte minst så många blommor att njuta av.
Tack för titten. Antar att denna balkong inte fanns med på listan över öppna trädgårdar? :)
kramar från Poppins

Karin A sa...

Vilken härlig ny rosenheader! :) Jag hoppas du har en fin vecka och att stormen bedarrat även hos er...

Kramar Karin

Sublim Design sa...

Vilken härlig balkong du har, fint med egen prägel på det hela.
/S

Randi sa...

Vilket underbart ställe! Bevisar verkligen vilka möjligheter även en liten balkong kan ha. Och minnes-sakerna från hans resor gör platsen ännu mer personlig.
Så snällt av honom att låta oss andra få ta del av hans kreativitet.
Kram Randi