fredag 12 oktober 2007

Fredagstankar....

Varje morgon när jag vaknar möts jag av denna fantastiska blomma 'Blåvinge' som står i mitt sovrumsfönster. Den har blommat och blommat hur länge som helst. Det är en så söt liten blå blomma, en verklig skönhet.

I onsdags besökte Anna Bergenström och hennes dotter Fanny Helsingborgs Trädgårdsförening för att berätta och visa bilder från sin senaste bok Under valnötsträdet. Anna B har länge varit en av mina stora favoriter (i sällskap med Karin Berglund och Hannu). Hennes bok Annas mat är min "bibel" i köket. Den är tämligen sönderbläddrad, nerstänkt, vidbränd och fullproppad av mina samlade recept. Den är inte bara en kokbok utan kan med fördel läsas som vilken bok som helst. Trevligt och underhållande skriven och med massor av fina bilder.
Anna B har ju skrivit många trevliga och läsvärda böcker som Kärlek, oliver och timjan. Mycket vacker bok med frestande recept.

Tillsammans med Fanny har hon också skrivit Vinterns Goda Ting som är en höjdare. Nu när höstmörkret kryper inpå knutarna och julen inte är så långt borta så innehåller denna bok verkligen VINTERNS GODA TING, allt mysigt som god mat, tända ljus, höst- och julpyssel. Har ni inte upptäckt denna bok så gör det nu, ni kommer inte att ångra er.
Nu när jag har pratat mig varm om Anna och Fanny så kanske ni förstår att jag verkligen såg fram emot att höra dem berätta om sin bok. Jag gav mig iväg i god tid som jag tyckte och kommer ner till stan och.... hittar inte EN ENDA parkeringsplats. Kunde inte en gång felparkera bilen, även dessa platser var redan upptagna. Körde runt helt desperat medan klocka obönhörligt tickade på.....det var bara att så småningom se sanningen i vitögat, det fanns INTE EN ENDA PARKERINGSPLATS ledig. När klockan blev 19 och föredraget började satt jag fortfarande i bilen, så det var bara att vända näsan hemåt. BESVIKEN!!! Nu så här i efterhand kan man ju tänka att maken kunde skjutsat mig eller jag kunde tagit bussen, men jag trodde inte att det skulle vara så illa.

Nåja, jag tog fram Vinterns goda ting och frossade en bra stund i den så det fick duga det med.


Här kommer några bilder på sådant som fortfarande blommar i trädgården. En underbar blå höstaster, låg marktäckande. Väldigt tacksam, breder ut sig mer och mer för varje år.

En av de sista dahliorna. Efter den hotande frosten i natt så är kanske deras tid över......
....och en sista ros Madame Alfred (Madame Alfred Carrière) blommar så fint mot den blå himlen. Det börjar bli kallt nu känner jag....får starta värmefläkten i växthuset.

I morse vid morgonfikat så promenerade en snigel helt lugnt över fönstret. När jag fick fram kameran var han redan på väg ut så man ser bara "svansen" av honom. "Hej då!"


I mitt skåp i köket står en liten, liten tomte. Han står där året om för han är så liten. Om jag hade lagt in honom någonstans hade jag absolut blivit av med honom....men idag plötsligt ser jag honom. Han har liksom kommit längst fram i skåpet precis som han vill säga att snart så.....
Ha en skön helg!

12 kommentarer:

karin a sa...

Men vilken otur med parkeringen! Förstår att du såg fram emot föredraget - även jag tillhör de som bara älskar dessa kokböcker. Inte minst Under valnötsträdet är en underbar bok. Ska nog plocka fram Vinterns goda ting och bläddra i idag. Härliga blomsterbilder. Min Madame Alfred Carrière har inga blommor just nu men igår såg jag en stor knopp. Hoppas den hinner slå ut innan det blir för kallt. Ha en härlig lördag! Kram

Marina sa...

Har en av Annas böcker och kom nu på att jag kan önska mig någon av hennes andra i julkapp. Tack för tipset!

Kattfot sa...

Vilka härliga senblommare :-) Ha en riktigt fin söndag!

Poppins sa...

Kors, vilken otur. Att det kan vara så svårt att hitta en parkeringsplats kl 19... Bäst att ta tåget om man ska iväg på bio någon kväll i Hbg.
Anna B är en stor favorit hos mig också. Hennes stora kokbok gav jag förra året i julklapp till min brorsdotter med tanke på att den ska bli en god följeslagare genom livet. :)
kramar

Lusthuset sa...

alla: Ja, det kändes lite snopet att få åka hem igen med oförättat ärende, men jag borde ha tänkt på det så lite får jag nog skylla mig själv. Jag gick på en kurs för något år sedan nere på stan på kvällen och det var rent hopplöst.
Annas böcker är i alla fall underbara. Hoppas ni får en fin vecka. Kram

rostistel sa...

Underbar blomsterbild från ditt sovrumsfönster.
Förstår ditt dilemma - jaga parkeringsplatser har jag slutat med nu när jag flyttat till Skåne. Har inte tänkt på att det är lyxigt att alltid hitta en p-plats - för det är det ju.

SKATAN sa...

Hej! Vill bara passa på och säga en sak innan jag går: vilka fina bilder du tar!

Trevlig måndag önskar jag dig : )

Lusthuset sa...

rostistel: Det är väl ingen stor kris med p-platser egentligen om man bara undviker vissa ställen och tidpunkter, som kl 19 och i den ändan av stan. Suck. Tack för berömmet. Med tanke på vilka fantastiska bilder du visar så känner jag mig glad och hedrad. Ha det bra!

skatan: Tack snälla du, alltid roligt när man får positiv respons på det man gör. Ha en bra dag.

Signes vind sa...

Åhh jag skulle också velat höra Anna o Fanny. Synd om dig att du inte fick parkeringsplats men roligt för dom att de drar så mycket folk.
Jag är också stort Fan av deras böcker!!
Vi får väl fortsätta njuta av böckerna hemma i våra fåtöljer.

Lusthuset sa...

signes vind: Absolut, det måste vi göra. Att bläddra i t.ex Under valnötsträdet är en ren skönhetsupplevelse tycker jag. Hoppas du såg K-special häromsisten som handlade om kvinnliga kokboksförfattare "Från Cajsa Warg..." där intervjuades de bägge två. Ha en bra vecka. Kram

StyggaLillaLoppan sa...

åhhh vilken besvikelse även för mig för Anna är min guru ! Min dotter har fått sitt namn tack vare Annas julbok.... kan du tänka dig ! Jag njuter av att bläddra i böckerna med vackra fikonbilder och annat... så jag förstår verkligen vad deppigt det måste ha varit att .....

lotta sa...

Åh jag som gillar kokböcker och just "Annas" men denna har jag inte i min samling - snälla tomten... =) Ha det gott 8`)