torsdag 10 januari 2008

Hattasken!

Lättinspirerad som jag är så efter att ha läst Poppins mysiga inlägg om de vackra hattaskarna som hon köpt och efter en liten uppmaning av henne så kunde jag inte låta bli att plocka fram min egen gamla ärvda hattask och resväska. Hattasken är av svart papp med bruna skinnkanter. Den har legat uppe på min bokhylla väldigt länge och det var riktigt spännande att ta ner den igen och titta lite mer noga på den. Man blir som sagt hemmablind.

Poppins undrade i sin kommentar om jag inte hade någon gammal hatt som hör till. Tyvärr har jag inte detta, men jag har en nygjort halmhatt i gammal stil som jag köpte en gång på en knallemarknad. Jag blev så förälskad i den och köpte den på stående fot. Tyvärr har jag bara använt den en gång på en midsommarafton. Jag känner mig tyvärr så utklädd i hatt. Vi är väl inte så vana vid denna slags huvudbonad. För den lite äldre generationen var det ju ofta ett måste. Man var ju inte klädd utan hatt. Den är i alla fall fin tycker jag och den ligger alltid på en stol tillsammans med min svärmors gamla fina paraply och med den gamla resväskan vid sidan av. De står som vackert stilleben i hallen.

När man öppnar hattasken så ser man så fint den är arbetad på insidan. Den är klädd i ett knallrött bomullstyg med en vackert veckad ficka för nips i bakkanten.

Resväskan är också arvegods och av Läkarväsketyp fast resväska. Jag har fått slåss för den gamla väskan många gånger när mig närstående personer tyckt att "släng det gamla skräpet!!". Ack NEJ den får minsann bli kvar hos mig. Den har ett brunt tygöverdrag som man satte på den som skydd, men detta är så skört så det får ligga kvar inne i väskan.

Tillsammans med väskan och hatten så passar det gamla parapyet så bra. Här kan man ana sig till hur väskan ser ut inuti. Den består av två fack med en mellanvägg i papp med fickor och remmar. Den är helt fodrad av oblekt linnetyg med bruna skinnkanter. Det är otroligt vilket arbete man lade ner på saker och ting förr...inget hafs och slafs här inte!

Ha en skön kväll. Har inte du något gammalt förmål som ligger och väntar på att bli återupptäckt? Ha det bra och i morgon är det fredag....igen!

14 kommentarer:

Hanna - Den vita skolan sa...

Jätte mysig blogg du har. Underbar hattask. Visst är det synd att man inte använder hatt oftare om ens någon gång. Det är så vackert och romantiskt.
Ha de gott

maloppa sa...

Åh va jag också skulle vilja ha en sådan där fin hattask. Väskan har jag en liknande som jag har alla mina konstnärsgrejor i, fast min är stående på högkant och lite halvful så den får inte stå framme som din fina *ler*. Paraplyt passade också väldigt bra till...

Anne sa...

Packa pappas kappsäck!
Kul uppmaning att se sig om i vardagen för att återupptäcka något som vi blivit hemmablinda vid... eller varför inte titta sig om efter något nytt i sin utomhusmiljö! Jag lyfte blicken i dag på promenaden och såg att Herr Gårman skylten, vid pendeltågstationen, hade tilldeltas ett par röda skor iform av två klistermärken, plötsligt så kände jag; han behöver ju en halsduk och en mössa också nu när vinter är här!
Jag kanske får uppdra åt mig själv att ordna det åt honom så att han inte blir förkyld!
Önskar alla läsare en fin helg!

Ps kul med bilderna på Vera kanske en ny varje vecka med underrubriken "Veckans Vera!Ds

Kram till Lusthuset!

Anonym sa...

Hej på det nya året. Vilken inspiration i bloggen från 9 jan. kvistar och tulpaner. Tog in forsythia i november, som blommade efter 4-5 veckor!
Jag har en likadan hattask, fast inte i så fint skick. Kanske våra mödrar gjorde inköp tillsammans?!!
Här är grått o trist, men vi ska ha gamla vänner på middag, som vi inte träffat på evigheter. Blir spännande, rökt lax och hemgjord potatisgratäng med purjo och grädde, ingen ost i. Det gillar inte jag. Ostbricka med druvor efter, enkelt o gott.

Genarps baglady

Karin A sa...

Det är något visst med hattaskar och andra gamla väskor. Tyvärr äger jag ingen gammal hatt men är mycket förtjust i hattar överlag (dock bär jag det inte särskilt ofta). Jag hoppas att du får en härlig helg! Kram Karin

Poppins sa...

Åh, din hattask är ju helt underbar. Så vackra detaljer med fodret och de fina läderkanterna. Jag blev helt betagen i den vackra asken.
Även hatten är ju en dröm. Förstår att du blev förälskad i den. För att inte tala om resväskan! Den skulle jag gärna vilja överta om du tröttnar på den. ;)
Att komma in i din hall och mötas av ett sådan vackert arrangemang måste göra kännas välkomnande.
Många kramar

PS Jag har också en stråhatt- med flor och rosor. Men inte använder jag den, kanske jag skulle repa mod och ta på mig den i sommar!

Lusthuset sa...

alla: Tack för söta, goa kommentarer om min hattask, som jag knappt kom ihåg att jag hade förrän Poppins väckte den till liv. Den är ganska fin tycker jag nog själv. Tänk att upptäcka sådant mitt framför näsan. Roligt! Ha en skön helg. Vi har börjat helgen med vårt vanliga fredagsgodis...hemmalagad pizza och som en extra förrätt idag hade jag en skaldjurstallrik med rökta musslor och räkor...inte dumt alls faktiskt. Kändes riktigt lyxigt. Nu skall vi titta på TV..."På spåret" blir det nog. Kramar till alla!!

Birgitta sa...

Vilken underbar hattask och med hatten till blir det fulländat. Kram och ha det gott.

Ottilias Veranda sa...

Vilken vacker och rejäl hattask! Och övriga attiraljer! Jag tycker vi absolut skall ha hatt oftare!

Liisa

Fru A sa...

Ja här har du en till som känner sig som om jag är på väg till en maskerad när jag använder hatt... Ändå tycker jag att de är så fina - på alla andra då förståss...

Karin A sa...

Jag blir alltid så glad av att kika in här. :) Kika in hos mig om du vill för att hämta en liten utmärkelse. Kramar

Clara sa...

När jag ser de här bilderna så tror jag bestämt...att det var bättre förr....iallafall det materiella...det var vackrare, sinnligare...mer rofyllt!
Kraaam

Mysiga lantliga ting sa...

Underbar hattask! De är så charmiga tycker jag.
Vill gärna ha en sån men får nöja mig med mina gamla resväskor än så länge. Jag visar min resväska idag, kika in om du vill.
Kram Johanna.

Kattfot sa...

Vilken underbar hattask. Det är något visst med dem :-)