måndag 14 januari 2008

Mina favoritsådder 2007!

I dag fick jag minsann tag på den nya frökatalogen från Weibulls och den är alltid lika roligt att titta i, bläddra och drömma sig bort till våren och sommaren. Skulle man så och sätta allt man vill får man ha bra många fler kvadratmeter än jag har. Jag gör här en liten lista på mina favoriter från i fjol, några gamla bekanta och en del nykomlingar.

Denna söta blomma Jungfrun i det gröna (Nigella damascena) var en ny bekantskap. Den hade de mest fantastiska blommor och med ett bladverk som mest liknade dill. Varje blomma är ett verkligt litet konstverk och efter blommningen får man vackra frökapslar som går att torka.


Nästa lyckade nykomling var Doftlupin (Lupinus multabilis) en ettårig doftande lupin som enl. beskrivningen skall dofta som luktärt. Det vet jag inte om jag vill hålla med om men gott doftade den i varje fall och blev hög och fin med massor med olikfärgade blommor. Verkligen lyckad.

En annan nykomling som jag sådde mest för att det var kul är den krämvita Solrosen (Helianthus annuus 'Italian White'). Den blev fin med en otroligt vacker färg, inte så stora blommor som en vanlig solros men prydde verkligen sin plats.
Ett gammal favorit är Sommarljus (Gaura lindheimeri). Det är första gången som jag lyckas med en frösådd av den och det blev jag glad för. Det blev många plantor så jag fick massor av mina absoluta favoritblommor. Den är inte helt nervissnad så tänk om den övervintrar!

Detta är en ny variant på en växt som jag har haft många gånger. Det är Rosenböna (Phaseolus coccineus 'Sunset'). Den blev också lyckad och vacker. Växer kanske inte så kraftigt som den röda men det gjorde inget, den fyllde upp klättertornen i alla fall.


Sedan sådde jag ..SÅKLART...Pelargon. Denna heter 'Appleblossom' får representera de alla. Ljuvliga blommor blev det i massor.


En annan riktig sötnos som jag har sått i några år med bra resultat är Petunia 'Double Cascade Orchid Mist'. Jag planterade alla plantorna i en stor trätunna och det blev massor av rosa blommor i alla olika nyanser....som batettdansöser med vackra kjolar.

Denna faller faktiskt också in i katergorin sötnosar. Det är Fattigmansorkidén (Schizanthus). Den ger små orkidéliknande blommor i många färger.

Nu är vi inne på de verkliga gamla favoriterna där det knappast behövs några kommentarer. Här är Luktärt (Lathyrus odoratus). I somras sådde jag bara vita 'Royal White' och mörkblå 'Navy Blue'.

Min favorit bland Ringblommorna (Calendula officinalis) är 'Touch of Red Buff' och har en fin och lite ovanlig färg, inte i den vanliga ringblommefärgen.

Ytterligare en mormorsblomma som jag sätter varje år är Slingerkrassen (Tropaeolum majus) speciellt har jag förälskat mig i 'Milkmaid'.

Sedan har vi den "förhatliga" Tagetesen (Tagetes erecta). Jag gillar inte den orange färgen men har fastnat för 'Vanilla' en vaniljvit blomma som bildat små buskar och som fyller fint i rabatten (om inte sniglarna äter upp den innan dess).

Som sista frösådda sommarblomma av köpta frön kommer Äppelsolbruden (Cephalophora aromatica). En trevlig liten blomma som man kan stoppa in lite här och var och som doftar fantastisk av äpplen.

Allra sist vill jag bara visa er denna vackra blomma som jag sådde av frön som jag fick av en bekant. Hon kallade den för Paradisblomma och den blev mycket vacker, men med lömska taggar som man får akta sig för.


Ja det blev en lång rad av favoriter, några kommer jag säkert att så i år också och sedan blir det nog några nya med. När ni nu orkat igenom hela denna katalogen så hoppas jag att ni får en God Natt!!

6 kommentarer:

Karin A sa...

Det var verkligen många fina ettåringar på din lista! Tack för inspirationen. Det är inlägget åker rakt in bland favoriterna. I år ska jag av naturliga skäl inte så något (eller nästan inget i alla fall) men det är perfekt med tips inför kommande säsonger! Ha en härlig vecka! Kramar Karin

Malin sa...

Det kliar i fingrarna på mig och spritter i tårna då jag läser frökatalogerna just nu och listan har blivit väldans lång över "vill ha"...får stryka en hel del misstänker jag.
Härliga underbar bilder du visar och doftlupin lät spännande...det har jag inte testat...

Kram från Malin

Clara sa...

Jag njuter i fulla muggar av alla dina vackra blombilder...så härligt! Kom rosor och salivia...kom ljuva krusmynta...kom hjärtansfröjd :) Vad det är härligt uppiggande med blomsterbilder denna årstid...TACK!
Kram

Veronica sa...

Vilka vackra ettåringar du visar upp! Fattigmans-orkidén, tagetesen och luktärten har jag själv haft. Petunian du visar upp köpte jag för ett tag sedan. Vad fin den ser ut IRL!
Pelargoner hör till inventarierna att så för mig. Och i år fick jag sex olika sorter av maken i julklapp att så!
Jag har haft en annan cremevit variant av solrosen, den är underbar, den ska jag ha igen!
Rosenbönan är ny för mig i år och jag undrar om jag inte måste införskaffa "Jungfrun i det Gröna" med, den var ju absolut bedårande!
Tack för inspirationen och tips om nya sorter att så!!
Ha en fortsatt trevlig kväll!

Fundera grönt sa...

Åååh! Fina bilder
Klart det är okej att du länkar! Jag har lagt till dig till min länklista också nu! Kram tillbaks

Kattfot sa...

Fattigmansorkidén har jag inte provat, men efter att ha sett dina vackra bilder bara måste jag ha den i sommar. Doftlupinerna är jag lite sugen på också, och den fina rosenbönan. Japp, dags att börja leta fröer ;-)