måndag 4 februari 2008

Maria i Rosengård

För några år sedan gjorde maken och jag en semestertur till Alsace och bodde då i den charmiga staden Colmar. När jag häromdagen pysslade med diverse semesterkort så dök plötsligt denna bild upp bland alla de andra. Jag mindes då vilket starkt intryck denna målning gjorde på mig när jag såg den i verkligheten. Jag vågar nog säga att den är en av de vackraste målningar jag sett.


Tavlan som är en altartavla är målad av Martin Schongauer 1473 och heter Maria i Rosengård. Martin Schongauer levde ca 1450-1491 huvudsakligen i Colmar. Han var mest känd som grafiker och som sådan hade han stort inflytande på bl.a Albrecht Dürer.


Tavlan är en stor altartavla målad på guldgrund. Maria och Jesusbarnet är placerade i centrum framför en rosenhäck. Över deras huvuden svävar två änglar i blå dräkter hållade en himmelsk krona mellan sig. Marias dräkt har en varm, lysande röd färg. Hela tavlan har en underbar varm lyskraft


Det som fascinerade mig mest är rosenhäcken som utgör en detaljrik bakgrund med en mängd blommor och fåglar som man lätt kan känna igen i sin egen trädgård.


Talgoxe och gråsparv tänk att de fanns redan då......


...liksom härliga smultron.

Kan detta vara min favorit rödhaken tillsammans med blommande pioner.En svällande pionknopp blandas in bland rosorna. Man har så lätt att tro att allt som finns omkring oss hör vår tid till men det är nog nyttigt att ibland tänka på detta långa perspektiv bakåt, att det mesta i naturen har funnits så länge och inte ändrat sig mer under århundradena än att vi med lätthet kan känna igen dem idag.


Här står altartavlan uppställd på sin plats i S:t Martinskyrkan i Colmar.

8 kommentarer:

Karin A sa...

Åhh vilken fantastisk tavla! Jag har varit i Alsace ett par gånger (och även Colmar) men kyrkan har jag visst missat. Om det blir fler gånger måste jag absolut dit för att kolla in tavlan. Ha en fin måndagskväll och en bra vecka! Vi "ses" imorgon. Kram Karin

Kattfot sa...

Vilken underbar målning, just den typen jag skulle kunna sitta i timmar och leta detaljer och symbolik i. Den pryder verkligen sin plats :) Ha en fin vecka *kram*

Poppins sa...

Verkligen vackert! Jag är mycket förtjust i medeltidsmåleri som känns "ärligt".
Precis som du säger finns det mycket runt omkring oss som vi tar för givet eller tror är något som bara vi förstår oss på. Men mycket har rötter bakåt i tiden.
kramar

birgitta sa...

Ett sådant fantastiskt konstverk, tavlan bara slog emot mej när jag kom in på din sida, sådan prakt och arbete som är nerlagt på altartavlan. Man känner verkligen vördnad för den som skapat detta mästerverk. Kram och tack så mycket för att du visade detta.

Milly sa...

Utrolig vakkert! Forstår godt at det gjorde inntrykk på deg å se det i virkeligheten, bare det du viser her ser jo fantastisk ut.

Anne sa...

Maria och Jesusbarnet - så vackert! Tavlan förde mina tankar till mina dagliga upplevele av att hålla hela livet i famn - när jag håller om min lilla dotter.
Altartavlans detaljrikedom som så vackert åskådliggörs av bilderna skänkte mig stor glädje och jag kände mig uppmanad att lyfta blicken och börja titta mig omkring efter tidiga vårtecken bland våra fåglar... får se vad jag kan upptäcka under morgondagens promenad här i storstadsdjungeln!

Clara sa...

OJ!!!
Jag är helt tagen av dina bilder av den vackra tavlan....TACK...för alla närbilderna!!!
Det här lever jag på hela dagen :)
Kraaammmm

Ottilias Veranda sa...

Den var väldigt vacker!! Ovanligt realistisk för att vara från slutet på 1400-talet! Färgerna de målade med var nog mera "äkta" än de industriproducerade vi har idag.
Tack för att du visade denna !
Liisa