torsdag 24 april 2008

Mina favoriter

I dessa tider tycker jag att det är viktigt vad man äter och var och hur man köper sin mat samt även vilka varor man väljer när man står i affären.Kanske är man priviligierad som har möjligheten att välja det som är bra för både människan och miljön.

Jag känner mig priviligierad som har förmånen att kunna handla fisk i Fiskaffären i Helsingborg. "Trevligaste fiskaffären i stan" står det på markisen----ja, ja jag håller med! Affären som är Helsingborgs äldsta fiskaffär har varit det sedan 1948 och ägs idag av Stefan och Krister som verkligen har tagit väl vara på det historiska arvet. Butiken är charmig, välsorterad, håller alltid hög kvalitet och är mysig att handla i som kund även om kön ibland är lång. Detta gör faktiskt ingenting för "snacket går" och det är alltid roligt att höra på. Plötsligt snappar man upp ett tips eller ett recept så där i flykten. Dessa två killar ser verkligen till att man som kund trivs och kommer tillbaka

Vid större helger som jul, påsk och midsommar när trycket är hårt sätter man upp ett tält på trottoaren utanför butiken och där serveras kaffe till den väntande skaran och många trevliga bekantskaper kan man också göra där.

Här kan man inhandla den kompletta måltiden (utom vinet) inkl. färsk potatis och andra grönsaker allt från lokala odlare.....från förrätten till efterrätten som t. ex kan vara en underbart god pannacotta eller krämig italiensk glass.
När jag hälsade på häromdagen så bad jag Stefan om ett favoritrecept och fick då detta recept på Foliebakad röding.
Detta måste provlagas genast så ingredienserna införskaffades och middagen var räddad. Det var bland det godaste vi ätit på länge.

Så här gjorde jag:
Smörj ungsfolie, salta. Lägg på antingen en hel röding eller två fileer. Hacka purjolök, dill och tomat (jag köpte körbärstomater). Salta och peppra och pressa över citron. Lägg den andra filéen över (om du använder detta). Lägg i en klick smör och förslut folien. Baka den i ugn 175 grader i 25-30 min. Servera kokt potatis till mer behövs inte.


Håll till godo, kanske något för helgen.

7 kommentarer:

Poppins sa...

Mmmm, det låter verkligen smaskigt! Tack för receptet, det ska nog testas här också.

Förresten har vi öppnat en ny vårtävling på Flickr - om du vill vara med den här gången.

kramar från Poppins

Karin A sa...

Åhh så fantastiskt trevligt och gott det ser ut! Fisk är min stora favorit och jag har mina egna favorithandlare. :) Helhetstänket tilltalar mig!

Ha en härlig fredag och en fin helg! Kram Karin

Ps. Det får nog bli fisk i helgen. :)

Veronica sa...

Ja, men å så gott! Sitetr här och blir hungrig när jag precis ätit frukost! Här ska handlas röding till helgen!
Trevlig helg! Kram/ Veronica
Ps. Jag har aldrig varit i fiskaffären, borde nog verkligen ta tag i det.. Ds.

C De-sign sa...

Det är ju bara att säga GRATTIS till dig som har en så underbar affär att gå till!!!! Man blir ju alldeles lycklig över att det FINNS sådana affärer! Tack för receptet!!!!! Det ska jag göra på Valborgsmässoafton!!!!!!
Ha det bra i vårsolen
Kram fr C

Poppins sa...

Har en liten utmaning till dig...

Lisa sa...

Vilken trevlig blogg! Och tack för tipset om en god lokal fiskaffär! Vi har en här också. Ringsjöfisk i Gamla Boo! Om du har vägarna förbi!

Ullet sa...

Det är sånt jag kan sakna häruppe, en bra fiskaffär, jag som älskar fisk så mycket. Det blir lax, röding och en och annan pengasius men det är ju inte direkt nån höjdare. Pengasiusen alltså. ;-) Det såg väldigt gott ut det där sista, jag får försöka komma åt lite röding och göra det.