onsdag 25 april 2007

Välkommen ut i sommaren !

I morse när jag öppnade dörren kändes det verkligen som man gick ut i sommaren. Tänkte jag kunde gå runt huset så ni fick se lite hur trädgården runt vårt röda tegelhus från 60-talet ser ut.

Utanför dörren har vi en liten "kaffehörna" för där är det oftast lä när vinden ligger på och är helt fritt från insyn......
Under köksfönstret står en förvuxen 'Fairy' ros som jag ibland klipper lite i men för det mesta får den växa som den vill.

På väggen växer min "gammeldagsros" (som jag inte vet vad den heter men den har vackra rosa blommor. Dessa är tagna förra sommaren) och vid husfoten står ett yvigt gräs som senare får långa fina vippor.
Gången in till resten trädgården kantas av en mahonia, som blommar jättefint nu och doftar som en hel honungsburk. På andra sidan finns en förvildad brudspireahäck som stått sedan huset byggdes och som vi inte vet vad vi skall göra med.

Det är i denna delen av trädgården som mitt växthus står. Det är sprängfyllt med frösådder, och övervintrade pelargoner. Växthuset är ju inte stort så det gäller att stuva väl.......

......men nu har jag börjat ta ut en del småplanter på dagen för att vänja dem vid den hårda verkligeheten utanför växthusets trygghet.

Längs husets långsida har vi rabatter, just nu med lite lökväxter men annars med perenner och några sommarblommor om de får plats.

Här står en ny tulpan som heter 'Spring Green' . Den fanns faktiskt på Sofiero också. Där der man!
Vårärten blommar fint vid sin sten. Den är liten och ganska obetydlig, men kommer snällt varje år och är en fin liten blomma.

Här har vi en pergola runt uterummet med en kaprifol och rosor bl.a 'New Dawn'.

Det var en liten tur runt i min trädgård som den ser ut idag. Den är ca 600 m2 stor och kan verkligen hålla mig sysselsatt hela året runt.

10 kommentarer:

Viktoria sa...

Åhh, vilken fin trädgård! Längtar till sommaren!

Bodil sa...

Åhh, vad fint det ser ut. Har du vägen förbi Trosa någon gång får du gärna komma förbi och hjälpa mig och få ordning på min hopplösa trädgård. :-). Kramar från mig.

Karin A sa...

Vilken härlig tur genom din trädgård! Ser jättefin ut! Gillade din gammelros och den härliga rabatten med tulpanerna och ditt växthus har jag beundrat innan.

Ha en fin helg!

JULIE K sa...

Å så mysiga trædgårdsbilder. Det er ju utrolig at sommaren redan er hos er. Vi har det varmere nu, men det tar ett tag til før alt er grønt ja.

Poppins sa...

Det var trevligt att få se lite av din fina trädgård. Jättefint har du. Vad härligt att ha ett riktigt växthus, även om det inte är så stort. Du skrattar när du ser mitt lilla plastväxthus. Men jag tycker om det och har glädje av det.
Tyvärr blev min date med Sören avbruten p g a fotboll men jag hann bekanta mig lite med honom och det gamla paret som han besökte på Jylland. Jag blev lite charmad...

Poppins sa...

Glömde säga att Green spring var vacker. Den får nog blomma hos mig nästa vår! Tack för tipset.

Karna sa...

Virkelig en flott hage, en deilig årstid dette...vi får håpe på en laaang og varm sommer...

Lusthuset sa...

alla: Så roligt att ni uppskattede den lilla rundturen. Man beskriver ju det ena och det andra, och då kan ju vara roligt att se hur det ser ut. Jag är mycket glad i trädgården både det som är fint och det som är besvärligt, som kirskål t.ex Jag blev så inspirerad när jag öppnade dörren på morgonen och det var en sådan härlig morgon. Såg allt med "nya" ögon.
poppins: Roligt att du uppskattade Sören Ryge, det du hann se. De gamla paret var så sött och vilken trädgård! Du får göra ett nytt försök och hoppas att det inte är fotboll.
julie k och karna: hoppas att sommaren kommer snart till er också och att det blir fint. Allt lär ju blomma ändå vackrare lite norrut har jag hört.
Ha en skön helg allihop.

Kattfot sa...

Vilka härliga bilder. Ser ju jättemysigt ut. Spring Green är ju en så vacker tulpan. Hade den själv för något år sedan, kommer ihåg att den stod sig länge :-) Lyckades aldrig få den att blomma om dock...

Lusthuset sa...

kattfot: Det verkar som de flesta moderna tulpaner bara är riktigt vackra första året, sedan får man sätta nya. Roligt att du uppskattade titten in i min trädgård som man ju ägnar så mycket tid åt. Ha en skön helg.