onsdag 11 juli 2007

Regnutflykt!

Idag regnde det igen. Suck. Vi bestämde oss i alla fall för att göra en liten utflykt till Klippans Yllefabrik som har stått på önskelistan ett tag. På vägen dit gjorde vi en avstickare till Tomarps Kungsgård i Kvidinge. Detta är idag ett konsthall. Huset är en borg med anor från dansk medeltid och som ligger vid Rönneåns dalgång. Godset blev kungsgård och boställe för befälhavaren vid Norra skånska kavalleriregementet, sedan Sverige övertagit Skåne under 1600-talet. Ett mycket sevärt hus med vackra omgivningar och park. För tillfället pågår en fotoutställning av George Oddner.


Här finns ett trevligt café/restaurang där serveringen vid vackert väder sker på den lilla borggården. Vi fick därför idag inta vårt kaffe och macka inomhus i de vackra rummen med djupa fönsternischer och lågt till tak. Gott och trevligt med rustika rödrutiga dukar på borden.

Från fönstret hade man denna ganska skånska utsikt mot Rönneå som just nu mest liknar en sjö. Längst fram syns en bit av vallgraven som finns bevarad på baksidan.

Denna vackra bukett hittade vi i valvet på väg in. Det enkla är det vackra eller hur?


Inne i huset finns även en liten antik/loppisbod med diverse prylar. Där föll jag direkt för detta vackra fat från Gustavsberg som heter Nejlika. Kunde bara inte låta bli.


I det gamla stallet fann jag gamla lerkrukor staplade innanför fönstret och jag tycker att de är så vackra.
Klippans Yllefabrik är ett företag som är grundat 1897 och man är ju glad att det finns kvar något sådant nuförtiden. De har nog lyckats bra med att modernisera sitt utbud men ändå behålla tillverkning av tyger och garner i naturmaterial, som ull och linne.

Här ligger en läcker hög av yllefiltar som bara var så fina.

När man nu har kommit i sticktaget så passade jag på att fynda några ullgarner. Jag föll mest för färgerna och vet väl inte riktigt vad jag skall göra av dem än, men det får väl ge sig vad det lider. Får väl njuta av garnerna annars.

Med hem kom också denna lilla metalljustake som jag inte heller kunde motstå och .....
......denna lilla snigeln kan man väl stå ut med.....?
Så fick vi se och göra något även denna regniga grå dag. I väntan på solens återkomst stickar jag på min röda babykofta.

5 kommentarer:

maloppa sa...

Du verkar haft en härlig dag med många upplevelser. Skulle gärna åka till Klippan, har de fabriksförsäljning där?
Fick en helt underbar filt från just Klippan av mitt jobb i julklapp. Den är grå och vit och supermysig att krypa in under...

Poppins sa...

Så kul att se bilder från Tomarps kungsgård. Har funderat flera gånger på ett besök men det har inte blivit av. Nu skriver jag upp det bland våra semestertips.
Och Klippans Yllefabrik verkar vara ett ljuvligt ställe. Vilken färgprakt. Det är som balsam för sinnet i denna regngråa sommar. Och jag vill gärna se vad du åstadkommer av de härliga garnerna.
kram

PS En sådan glad snigel i metall kan jag också tänka mig ha inomhus :)

Anonym sa...

Ser ut som du har hatt en fin tur ja! Koselig å dra på oppdagelsestur og se noe man har hatt lyst til lenge. Vi planlegger tur inn til Oslo til veckan og skal gå på slottet og titte. Må bare bestemme dagen først og så kjøpe billetter. Det blir jätteskoj for å dra dit (på Slottet altså) har jeg hatt lyst til lenge! :)
og du, den snigelen der kan jeg godt tåle ja!

Lusthuset sa...

maloppa: Ja der var en trevlig dag trots det grå vädret. Klippan har mycket riktigt en fabriksbutik. Du kan gå in på www.klippansyllefabrik.se och se lite mer om den.

poppins: Tomarps kungsgård måste du bara åka och se. Där är det jättefin. Du kan ju välja ett tillfälle när de visar någon utställning som du vill se. Miljön är så fin tycker jag. Vilka härliga färger Klippan hade på nästan all sin textil. Precis som du sa rena vitaminsprutan. Om det blir något av garnerna så skall jag gärna stolt visa upp det.

Lusthuset sa...

koselig: Visst är det trevligt att göra utflykter i ens omgivning, man måste inte åka långt bort. Ofta har man mycket att se runt omkring om man bara ser efter. Hoppas att det blir trevligt i Oslo, har varit där en gång och nere vid hamnen på Akers brygge var det jättemysigt.