söndag 12 augusti 2007

Dillolja och grönt salt!

Förra året hittade jag ett recept i tidskriften Laga Lätt på en olja smaksatt med dillkronor, citron och ringblommor som jag tyckte var sååå goood! Tyvärr kom numret ut precis när alla dillkronor hade gått åt till kräftorna så jag hann bara göra en omgång då. Nu i år hade jag föresatt mig att köpa upp mig på ett fång dillkronor och stoppa i frysen för framtida behov. Det doftar helt underbart i köket. Den första omgången är klar och jag använde oljan när jag tillagade laxfilé igår och det blev mycket gott. En god brytning av dillsmaken och citron. Ringblommorna vet jag inte om de ger någon smak, men kanske lite färg.
Receptet vill jag gärna dela med mig och det kommer här:

DILLOLJA

5 färska dillkronor (undrar hur det blir med frysta?)
5 dl god olivolja
1/2 citron (helst ekologisk) i skivor
ev. 2 ringblommor

Lägg dillkronor, citronskivor och ev. färska ringblommor i en ren glasburk. Fyll upp med olivoljan. Se till att inga växtdelar är ovanför ytan. Förslut med lock och låt stå i 10 dagar. Sila och häll upp på flaska.

Dill lugnar oroliga sinnen. Dill har fått sitt namn efter det sachska ordet "dilla" som betyder "vagga". Det säger något om örtens rogivande egenskaper - en varm, lite söt krydda för stressade nerver.


Det andra receptet är ett grönt salt som också är gott till mycket. Går att variera efter egen smak med andra ingredienser. Originalreceptet består av salt och basilika. Jag gjorde så här för att få mitt "gröna salt".

Jag tog en kruka hemmaodlad citronbasilika som var på bommen och därför tog jag allt. Det blev en ganska stor bukett. Till detta lade jag två klyftor vitlök och körde det i mixern tillsammans med ca 2-3 dl havssalt till ett vackert grön salt. Bred ut det på hushållspapper att torka i minst en timme. Det doftar himmelskt. Ner med det i en burk och ställ det mörkt så det behåller sin fina gröna färg. Användes efter behag. Jag kryddade potatismos med det idag och det blev jättegott.

Basilika ger kärlek. Basilika är inte bara en god krydda. Den har också läkande egenskaper. Har du koncentrationssvårigheter, är trött eller stressad? Lukta på basilika!

Ha en bra vecka!

11 kommentarer:

Poppins sa...

Tack för dessa två recept som jag riktigt känner den härliga doften av! Ska absolut prova!
Kram

Poppins sa...

PS Glömde ju säga att det var fantastiskt vackra bilder (som vanligt). DS

karin a sa...

Åhh underbart! Ska skriva upp och pröva längre fram. Har du prövat att byta ut vitlöken mot något annat? Jag älskar vitlök men har både familj och vänner som inte gör det. Kanske blir basilikan lite för blöt när den tidnar? Ha en fin vecka!

karin a sa...

Såg din kommentar hos mig. Cheesecake som innehåller gelatin och inte gräddas i ugnen kan vara lite svårare tycker jag. Kram!

lotta sa...

Vad kul med recept på olja med dill - det låter jättegott, den hade jag mycket väl tänkt mig på den ungsstekta makrillen vi åt idag. Örtsalt skall jag också prova att göra - jag har mycket örter att skörda just nu. Tack för tips! Du har fått en "rosa knapp" av mig - v g läs i min blogg. ;)

lotta sa...

Nu ser du inlägget hos mig, jag hann inte med ;)

Signes vind sa...

Tack för de fina orden på min blogg. Jag anväder Photoshop Elements 5.0 som jag såg i ditt tidigare inlägg att du också införskaffat.
Är också så sugen på en ny kamera och resonerar som du - bra makro är ett måste.
Du kan väl göra ett inlägg om din nya kamera när det nu blir. Förstår att du läst in dig på olika modeller och det är nog ett måste i denna kameradjungel.
Du är ju fantastiskt duktig och har ett sådant bildsinne så jag funderar på hur mycket bättre det ska kunna bli - men kameran gör ju en del också inte bara fotografen ;-)

Lusthuset sa...

poppins: Hoppas du gillar dem....och tack snälla för berömmet, jag rodnar.

karin a: Man kan ta bort vitlöken. I originalreceptet fanns den inte med, det är min egen uppfinning eftersom jag älskar vitlök. Jag använde rosmarin en gång och det blev också gott, men kräver lite speciella rätter. Basilikasaltet är lättare att använda. Till saltet måste det nog vara färska kryddor tror jag. Till dilloljan skall jag prova med frysta dillkronor och se hur det blir.

lotta: Tack snälla rara!! Nu rodnar jag igen. Så glad jag blir.
Jag tror också att dilloljan hade passat till makrillen. Skall faktisk prova, fast jag får ju köpa den i fiskaffären.

signes vind: Håller på att experimentera med Photoshop och det är ju en hel vetenskap, men roligt om och när man har tid. Jag skall gärna skriva om den nya kameran när jag köpt den. Blir alldeles pirrig när jag tänker på det. Roligt att du tycker om mina bilder. Att fotografera är nog bland det roligaste jag vet. Ha det bra. PS Vad heter den vackra textstilen som du använder.

Ha en bra vecka allihop! Kram!

Anonym sa...

Ååååh vilka ljuvliga recept... måste prova båda :)

Lusthuset sa...

ljuvligt hemma: Lycka till, hoppas att du giller dem. Ha en skön kväll.

Marina sa...

Tack för recepten, jag måste absolut prova dem båda.