fredag 14 september 2007

Söderåsen!

Igår var vi äntligen lediga och snickare och målare hade dragit sin kos (nästan). Solen sken och vädret var gudomligt. Vi bestämde oss för att göra en liten tur upp på Söderåsen för att se om det fanns några tecken i naturen på att hösten nalkas. Det fanns inte många utom svampen som vi hittade, annars såg det ut som vanligt.


Inne i skogen löper gamla stenmurar som är så vackert övervuxna av mossa. Jag bara älskar dem....undrar vem som byggt dem?


Mitt uppe på åsen ligger ett litet samhälle som heter Stenestad med en vacker typiskt skånsk kyrka med trappstensgavel.Solen silade ner genom bokarnas blad och det är nätt och jämt den når marken, men ljuset är så vackert.


En svamp hittade vi i alla fall....kan det vara någon slags sopp... eller?


Nere på andra sida åsen ligger Åstorp och där ställde en textilkonstnärinna som heter Bodil Vinke ut på Galleri Hultman. Hennes textila bilder är s.k Art-Quilts. Det är en konst baserat på textila tekniker som t.ex. sömnad, tryck, textilmålning, broderi och quiltning. Hennes bilder var färgsprakande. Riktiga humörhöjare tycker jag.

Detta vackra röda bultande hjärta gör vem som helst på gott humör.

Galleri Hultman är inrymt i ett gammalt ombyggt stall där Catarina (som driver galleriet) bl. a har sparat de gamla dryckeshoarna för att användas som ljushållare. Vacker "brukskonst".

Dessa fåglar samt den på den förra bilden är Catarinas egna alster. Hon driver en egen keramikverkstad i anslutning till galleriet.


Några höstfärger fick vi knappast se i skogen utan fick vänta tills vi kom hem och kunde titta på katsuran som börjat klä om till höstdräkt. Snart börjar hon nog dofta nybakat bröd/knäck som hon gör på hösten.

Hoppas på en skön helg för alla med uteliv och fint väder för det behöver vi innan vinterns mörker.

12 kommentarer:

Evasleva sa...

En sandsopp! Den blir blå när man trycker på den eller bryter av en bit. Går att äta men är kanske mest en "utfyllnadssvamp" :)

Lusthuset sa...

evasleva: Tack för upplysningen. Kul att veta. Är helt borta när det gäller svampar så vi lämnade den kvar i skogen, säkrast så. Ha det bra i svampskogen.

lotta sa...

Konstverk - både naturliga och handgjorda... visst är det vackert i skogen med mossbeklädda murar... vill gärna ut ofta men tiden skall räcka till så mycket.... önskar att jag (familjen) kunde leva på luft så att jag inte behövde jobba heltid.... men, skall inte klaga, jag har ett jobba.... På fredagar är jag alltid så trött men vet att energin kommer åter i morgon... Ha en riktigt härlig helg! 8`)

karin a sa...

Vilket vackert ljus det är i skogsbilderna! Det finns nog nästan inget som är så vackert som svensk skog (inte minst bokskogarna)! Tack för att du delar med dig av bilder från quiltutställningen. Härlig! Hoppas helgen och vädret blir bättre än dagens regn och rusk. Kram.

Marina sa...

katsuran är ett märkligt träd tycker jag. Tänk att det kan få sån doft! Vi har ett på jobbet och det har också börjat byta till höstfärg.

Lusthuset sa...

marina: Håller med dig. Hon (katsuran) är min favorit. Som jag har gullat med henne för att hon skall trivas. Vi har flyttat henne en gång för att hon skall slippa de hårda vindarna och nu trivs hon bättre och har växt till sig. Vackert rosa på våren och underbart gulröd på hösten coh doften är otrolig. Ett mycket vackert träd som är mitt speciella vårdträd. Kul att det finns sådana "skönheter". Ha en skön helg.

Clara sa...

Underbara bilder....det syns att du och din Olympus trivs ytmärkt ihop!!!
din katsura där är jag lite avis på....doftar den verkligen som de säger.....jag måste skaffa mig ett sådant träd. det finns en park här i stan där de ska ha ett sådant träd...måste gå och lukta på det :=) Hantverket du var och tittade på var helt i min smak......färgglatt och härligt!!!!

Lusthuset sa...

clara: Det är faktiskt ett FANTASTISKT träd. Alla färgskiftningarna som det har en stor det av året, faktiskt även på sommaren. Då är trädet grönt men alla nya skott är rosaskiftande, sedan går det över i härliga höstfärger. Det vill ha det lite fuktigt och inte för mycket blåst så är det så nöjt så. Vad Olympuskameran anbelangar så ÄLSKAR jag den. Ha en skön helg. Kram och hälsa Clarakanin och Woody.

Anonym sa...

Mye fine bilder!!! :) Elsker å gå på svamptur i skogen, men vi har ikke hittet så mye i år av noen ting. Kanskje det blir ny tur neste søndag? vi får se!

Trollmor sa...

Vilka njutningsfulla bilder!
Jag blir också lyrisk om jag finner på en stenmur täckt med mossa i skogen. "Återfann" en sådan gammal bekant förra helgen och blev så glad :-)
Katsuran verkar vara ett spännande och vackert träd som du nu gjorde mig nyfiken på.
Kram

Poppins sa...

Söderåsen och Kopparhatten är en pärla. Jag var där i våras för att fotografera vårgrönskan i bokskogen. Då var kameran alldeles nyinköpt. Nu är det september och dags för att leta efter hösttecken. Hm, tiden går fort...
kramar i höstvädret

Linda Lunda sa...

Åhh vilka vackra naturbilder! Jag kan tycka att det är svårt att få till naturfoton... men du har verkligen lyckats.
Linda