söndag 2 september 2007

Pelargonfrossa .......

....har det varit på Sofiero i sommar. Efter att ha plockat bort sina underbara bord med vårblommor fyllde Hannu Sarenström dem med pelargoner (från Wibrants fd. Rockdala). Blomsterprakten är anslående och det är otroligt spännande att botanisera bland alla dessa olika sorter. En del har man bara läst om men aldrig sett i verkligheten.


Utställningen är placerad i kungens gamla vinhus som är en fantastisk lokal.


Längs väggarna hänger massor av pelargoner som en riktig "brottsjö" av blommor. Under dessa på en hylla är doft- och vildpelgonerna placerade.


Stora Hyttnäs eller Röd Mårbacka.


PAC Tomcat (Häng- eller murgrönspelargon)


PAC Blue Wonder (halvdubbel zonalpelargon)


PAC Antik Pink (enkelblommande zonal)


Miss McKinsey (stjärnpelargon)


Kelette (stjärnpelargon)

p. Ardens är en primärhybrid dvs ett resultat av de första korsningarna mellan vildarter. En mycket eftertraktad pelargon.Odensjö Nocturne (zonal)


Marmelade (miniatyr)


Mallorca eller Swiss Star


Magda (äggskalspelargon där kronbladens oregelbundna färgtecken påminner om krossade äggskal)

Angeleyes orange (Änglapelargon)


Ja detta blev ju en hel massa pelargoner men håll med om att de är vackra och det är som sagt inte ofta man får se så många på en gång.
Tack Hannu!


11 kommentarer:

karin a sa...

Åhh underbara bilder! Så fantastiska pelargoner. Kelette föll jag lite extra för och någon av dem har jag tom själv. :) Jag bara måste ta mig till Sofiero någon gång. Hade gärna sett någon utställning av Hannu. Ha en fin vecka! Kram!

Lusthuset sa...

karin a: Gissa om jag gick upp i högvarv bland alla dessa "godsaker". Det är något visst med pelargoner tycker jag. Ha en bra vecka du med. Kram

maloppa sa...

Ååååhh, vilka härliga flickor. Jag har faktiskt "Mallorca-Swiss star" även om den inte är så stor som på bilden. Skulle gärna vilja åkt dit men det är några mil för långt så tack för att du visade bilder...
Ska gå ut och höstfixa hos mina flickor i växthuset idag...

Poppins sa...

Härliga bilder. Jag gillar de där tvåfärgade, tomcat?. Vi var inne i växthuset i början av juli och såg på pelargonerna då. Det fick plats otroligt många på en pass liten yta.
"Gul grädde" - ja, det var en passande beskrivning i förra inlägget. Ser onekligen fluffigt gott ut! :)
kram

Signes vind sa...

Tänk att det finns så många olika sorter och att de är just så olika. Jag är urdålig på att få pelargoner att överleva och njuter därför extra av dina bilder.

lotta sa...

Så vackert - det måste ha varit en njutning att strosat omkring där..... Tänk så många olika sorter det finns egentligen - och så vill man ha allihop! Skäms för att säga det men jag har aldrig varit på Sofiero...... borde verkligen ta mig dit! Tack för en härlig uppvisning! :)

Clara sa...

Vilken enorm blomsterfröjd du bjuder på härinne....jösses!!! Jag önskar att jag kunde ha en massa blommor här inne i mitt hus...men eftersom jag är en flummig skaparsjäl så glömmer jag att vattna dem. Så det får bli tåliga sorter som ska bo hos mig....:=)
Kram

JULIE K sa...

Så vackert : )

Lallis sa...

Men åh, men åh, men åååååh!
Satt helt förstenad när jag såg på bilderna. SÅ Härligt! Dit skulle jag vilja åka:)
Kram Lallis

Anna sa...

Åh, vilka härliga bilder, där skulle jag så gärna vilja gå runt. Visst är de väl gudomligt vackra? Suck!

Lusthuset sa...

Alla: "Pelargoner det är mitt liv de!" Så vackra och läckra blommor de är. Fantastiskt att kunna se så många välväxta exempalr på ett ställe. Mina egna är inte att jämföras med dessa tyvärr. De har inte varit så bra i år. Kan just undra varför. Tack för alla trevliga kommentarer. Kram allihop.