söndag 28 oktober 2007

Höstmysigt......


......är det att ordna till en liten fest för några vänner nu när mörkret kryper inpå knutarna och det är riktigt mysigt att tända ljus. I lördags hade vi en sådan liten höstfest och det blev mycket trevligt och gott. Middagen började vi med en skaldjursoppa jättegod och len med några räkor på spett och tapaskex med vitlök och basilika. Detta var gott och inte alltför mättande. Till detta drack vi ett californiskt vitt vin (E&J Gallo).


Huvudrätten bestod av marinerad kycklingfilé (se recept nedan. Från Allt om Mat) med potatisgratin och sallad. Till detta drack vi Penfolds Rawson Retreat. Ett rött vin från Australien, mjukt och gott



Basilikamarinerad kycklingfilé.

(Till 10 pers)

1 1/2 kg kycklingfilé
3 msk olivolja
2 tsk salt
3 krm nymald svartpeppar


Marinad:

3 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
2-3 krm salt
2 krm nymald svartpeppar
1 dl hackad basilika (1-2 krukor)

Sätt ugnen på 150 grader. Pensla kycklingfiléerna med olivolja, salta och peppra runt om. Stek eller grilla filéerna runt om. Lägg över efterhand i en ugnssäker form. Efterstek mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur. Tag ut och låt kycklingen kallna.

Blanda samtliga ingredienser till marinaden (jag använde även lite av stekskyn i marinaden). När kycklingen kallnat skivas den tunt. Lägg upp på fat och ringla marinaden över och förvara svalt fram till serveringen. (Detta kan göras dagen före om man vill)


Efterrätten blev äppelkaka (se recept) till kaffet så att gästerna kunde få sträcka på benen. Mörkret låg tätt och jag hade tänt massor av levande ljus och det blev en varm och mysig stämmning.


Karins Äppelkaka


125 gr smält smör
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver


Skala och skiva äpplena i skivor eller bitar. ( jag pudrade lite kanel över äppelbitarna) Gör inte äppelkakan för tjock. Smält smöret och rör i socker mjöl + bakpulver i smöret. Bred sedan smeten över äppelbitarna i en smord form.

Grädda i 30 min i 200 grader. Låt kakan svalna så den blir ljummen och ytan blivit lite knäckig.


Vaniljsås eller vaniljglass är gott till.

Försökte även fixa en liten höstdekoration till ytterdörren innan det blir dags för julkransen. Den lilla rödhaken är minsann och sprätter i mossan på kransen, så han lever i alla fall.

Idag när diskmaskinen sköter disken (gudskelov) så kände vi för en stärkande promenad i den underbara höstskogen. Vi hade totalt missat att det är normaltid igen så plötsligt fick vi en extra timme att promenera på.

Ha en bra vecka allesammans.

10 kommentarer:

n o r d i n g å r d e n sa...

Hallå där, vilka ljuvliga bilder och snygg takkrona! Det lät verkligen gott, tack för receptet! Vinet ska jag prova med. Så fint inlägg om din katt Nalle. Jag förstår dig fullkomligt...

Mari.

Anonym sa...

Tack snälla för recepten! Ska naturligtvis provas snarast. Apropå recept har jag kanske inte sagt att jag gjorde din druvmarmelad!? Hur god som helst...

Vacker ljuskrona och dekoration!
Kram Karin

Anonym sa...

Vad mumsigt allt lät, så tack för recepten :)

Anna - På landet Mot skogen sa...

Oj, det lät och såg gott ut! Måste vi prova i helgen! Jättevackra bilder du har, tittar in här emellanåt, och det är alltid så fint!

Marina sa...

Den där maten låter verkligen god och pajen också. Får nog provas någon gång.

Poppins sa...

Mmmm, så gott det lät. Bra med recept som man kan förbereda också så man inte behöver stressa med maten när gästerna kommer.
Härliga foton på höstdekorationer! Och skogen! Vilka underbara färger det är ute i naturen nu.
kramar

Birgittas minnen sa...

Sån snygg takkrona och så fina bilder, jag vill ha allting. Verkligt inspirerande. Kram och ha en bra vecka.

Husbilsresan sa...

Otroligt vacker takkrona du har.Mysigt med fest, så här i höstrusket.Och vilken god mat du bjöd dina gäster på...tack så mycket för recepten.
Höstdekorationen du gjorde var väldigt fin.
Såg ut som om ni hade en mysig skogspromenad igår...och visst är det härligt att få en timme extra.
Ha en trevlig vecka.Kram!

Trollmor sa...

Åh, vilken ögonfröjd du bjuder på!
Det vattnas i munnen och drar i promenerarbenen.
Vad roligt att rödhaken är och busar till det hos dig igen :-)
Kram

Lusthuset sa...

alla: Tack för alla goa kommentarer. Hoppas att kycklingen smakar om ni provar att göra den. Det är en perfekt rätt på sommaren. I dag har det ösregnat hela dagen så det har varit innesittarväder. Har suttit och fixat lite med bloggen nu i eftermiddag och resultatet (obs! första försöket) ser ni härintill. Har lagt in lite bilder från trädgården, tänker fylla på med fler nu när jag ser att det funkar. Du drar jag filten tätare om mig och tar tekoppen med mig till soffhörnan och läser den danska tidningen Isabella. Jättetrevlig. Ha det bra allesammans. Kramar.