torsdag 21 juni 2007

Krapperup

I måndags en skön lagom varm sommardag gjorde maken och jag en utfärd till Krapperup Slott som ligger strax söder om Mölle och Kullaberg. Sätesgården Krapperup är känd sedan tidig medeltid. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park.

Krapperup drivs sedan 1967 av en stiftelse med uppgift att stödja vetenskap och forskning. Godset sköts i stort sett som under den tidigare ägaren friherre Gustaf Gyllenstiernas tid.

Mest känd är nog den äldre delen av slottet med sitt fina murade stjärnmönster på ytterväggarna.

I den övre delen av parken finns en stor rosplantering med parkrosor. Denna ros hade riktig Krapperupfärg, vackert lysande guldgul i solskenet.

'Schneewittchen' var verkligen en vacker rent vit ros. Står på min önskelista om jag bara kunde få bukt med mina rosenodjur i trädgården.

Genom denna stiliga grind kommer man in i den stora parken som går tillbaka till 1600-talets barockanläggningar och där stora gräsytor, vackra träd och en damm dominerar

Den stora dammen med yviga ormbunkar och vit astilbe längs kanten böjer sig ner i vattnet och ger ett rent trollskt intryck.

Från dammen ser man ovanför den stora gräsmattan slottets vackra "baksida" med sina vita stjärnor

En stor väldig ask sträcker sina grenar mot himlen. Står man under den är det nästan svindlande. Tanken på att storleken på ett träds krona motsvarar rötterna i jorden är väl fascinerande.

Denna röda kinainspirerade bro leder fram till stigen som för en upp genom en grön gång och slutligen mot slottet igen.


Mitt på denna gröna gång och halvägs upp finns ytterligare en damm med näckrosor och sköna sittplatser på denna gamla vackra bänk.

Uppe vid slottet igen finns en lång stenmur med olika rosor som dessa söta gula rosor.


Ytterligar rosor och två stora pampiga perennrabatter finns längs den gamla korsvirkesväggen till det som tidigare varit svinstallar men som nu innehåller kafé och en mysig butik.


Turen avslutades nere i det lilla fiskeläge Lerhamn bestående av vackra gamla och nygamla hus och en liten hamn med betande kor på revet och en gångväg mot Mölle och Kullaberg.Efter diverse datastrul som gör mig helt svettig och frustrerar funkar Internet igen gudskelov! Önskar alla en skön Midsommar med sill och potatis och allt allat gott.

11 kommentarer:

Poppins sa...

Krapperup är ett av våra smultronställen. Älskar att sitta under den stora kastanjen och fika. Parken är underbar vacker och dina foton visar verkligen det. De vita parkbänkarna skulle jag vilja ha hemma i trädgården.
Ha en riktig skön midsommar fast vi få väl inse att det kommer att regna.
Kram

Kattfot sa...

Vilket ställe, ser jättefint ut! Åh dina små besöksreportage är så fina :-) Ha det så bra! *kram*

Lusthuset sa...

poppins: Ja, visst är det väl mysigt. Stämmningen i parken är fantastisk, men där fanns massor med sniglar. Tur det inte är här hemma men där gör det väl inte så mycket där är de ju i sin rätta miljö så att säga. Ja vädret blir väl som det blir det enda bra med det är att vädret bekänner färg från början så man slipper springa ut och in med grejerna mellan skurarna. Ha en skön midsommar i alla fall. Kram

kattfot: Det är ju alltid roligt att berätta och visa bilder på sådant man tycker om. Ha en bra midsommar du med. Kanske regnar det inte hos dig. Kram på dig också.

lotta sa...

Härligt med en lite tur och det är precis det jag föreslagit för goda vänner och nu är de lite sugna på dagsturer i sommar. Ditt tips var inte alls dumt och noteras på listan över sevärdheter. Ha en riktigt trevlig midsommar =)

karin a sa...

Jösses, så vackert! Både slottet och parken. Några av bilderna är helt magiska. ;) Det låter jobbigt med datorstrul, hoppas nu att det är löst så att du kan blogga som vanligt! Ha en fin midsommar, kram.

Lusthuset sa...

lotta och karin a: Hoppas att ni någon gång har vägarna förbi i dessa krokarna och missa då inte Krapperup. Ha en skön midsommar bägge två. Här ösregnar det och blåser. Har varit ute på en liten räddningsaktion bland perennerna. Ang datorstrulet så rekommenderar jag definitivt inte digital TV på bredband det bara krånglar.

elin1976 sa...

Ønsker deg en fantastisk midtsommer aften.
Masse klemmer fra Elin:O)

Anonym sa...

I dag er jeg innom absolutt alle bloggene jeg har i Mine Favoritter på min pc for å ønske god helg og en flott St. Hansaften :)

Lusthuset sa...

elin1976 och koselig: Jag önskar er detsamma och hoppas att det inte regnar så mycket hos er som det har gjort här. Njut av de långa ljusa kvällarna för snart vänder det tyvärr igen. Kram.

JULIE K sa...

For noen utrolig vackra bilder, man blir ju målløs av sånna. Underbar kylskåpsdørr hadde du og. Så många ljuvliga kort til å bli glad av. Det fantes inte någon kommentarfelt under innlegget over så måtte skrive kommentar her : )

Lusthuset sa...

julie k: Sorry jag glömde att klicka i kommentarfältet. Så roligt att du kommenterade mitt kylskåpsinlägg. Kram.