lördag 30 juni 2007

Nu är det klippt!

Idag sken faktiskt solen det mesta av dagen, även om det kom några skurar emellanåt. Jag fick i alla fall börja klippa min stora långa ligusterhäck och även den lilla buxbomshäcken som skulle klippas för första gången på riktigt. Jag klipper förhand eftersom jag inte riktigt mäktar med den tunga maskinsaxen och dessutom är det så lätt att klippa fel med den. Jag har en jättebra, lätt och skarp (märkte jag nog när jag skar mig på den så blodet rann) häcksax från Fiskars.
Bilden är från vårt uterum mot den nyklippta häcken och man ser även min egenhändigt ommålade IKEA trädgårdsmöbel. Snyggare grön än brun tycker jag. I förgrunden ser man den stora New Dawnrosen som växer på pergolan.


Den lilla buxbomshäcken blev väl Ok tycker jag. Innanför den har jag två blå kantnepeta, en mörkblå stäppsalvia, en vit pilört och de sorgliga roserna mot planket. En mörkblå fjärilsbuske står inne i hörnet tillsammans med några funkia vid fötterna. Jag har även planterat vita doftliljor som börjar komma upp. De var så fantastikt fina och doftade underbart i fjol.


Denna bilden är uppifrån planket och ner mot gatan. Här ser man hela trädgården på denna sidan av huset. Det är här vi är mest. Till vänster ser man kryddträdgården som vi anlade i våras.......


..... och som verkligen har växt till sig. Den blev faktisk precis som jag tänkte mig att den skulle bli.


På den andra pergolastolpen mittemot New Dawn växer en mörkrosa ros Etude tillsammans med en vit klematis och har ni sett så konstiga blommor den har. Antingen är den sjuk eller så har den muterat. Vad tror ni?


Nere vid gatan blommar stockrosen så fint. Har lyckats hitta en färg som går bra ihop med det röda teglet på huset.

När man går tillbaka upp genom trädgården så kan man "beundra" mitt gula hörn. Denna bit av rabatten har ordnat sig själv. Från början hade jag busken i mitten som är gulblommande med fina röda och svarta bär på hösten. Vet inte vad den heter men den är jättebra i buketter. Sedan hade jag den gräddvita dagliljan som är importerad direkt från England av en kompis på jobbet. Nunneörten och ringblommorna har kommit dit av sig själv och det har blivit riktigt fint. Gult är annars inte min favoritfärg.

Fick hänga in min vita petunia i växthuset när det blåste och regnade så väldigt. Här klarar den sig bättre och hänger så fint i taket.


I tisdags när jag och grannen E var i Båstad och tittade på växthus så hamnade vi på vägen hem på en plantskola i Ängelholm och där hittade jag denna lilla skönhet. En klarblå tremastarblomma.Nu är vi tillbaka på uterummet och kan vila våra trötta fötter. Rakt fram under rosen ser man katsuran utanför växthuset. Och är man skarpögd kan man även se vår hemmasnickrade ljugarbänk.
Detta var en liten rundtur i trädgården som den ser ut nu. Imorgon får jag fortsätta med resten av häcken. Man skall inte ha en rabatt mot häcken som vi har. Det komplicerar det hela betydligt.
Ha en fortsatt skön helg.

6 kommentarer:

Poppins sa...

Tack för titten i ditt lilla paradis. Det ser så fint ut trots alla skyfall som vi har haft den sista tiden.
Buxbomshäcken med sin lilla sväng ser fin ut. Jag gillar välklippta häckar även om vår bara blir klippt två gånger på säsongen. Men en välklippt häck är en perfekt bakgrund till växterna som blommar.
Vet inte vad som fattas din vita klematis. Men det ser faktiskt rätt så läckert ut!

Hem & Harmoni sa...

Vilken fin trädgård ni har! Underbara bilder och väldigt fint beskrivet... Ha en bra vecka! Kram Marie

Karin A sa...

Vad ska man säga om detta härliga inlägg! Så vackert du har det i din trädgård och väldigt fin presenterat. Gillar speciellt bilden med vyn över trädgården och örtgården. :) Buxbom- och ligusterhäckar som är vintergröna ger fin struktur till trädgården och fint blir det när man handklipper. Stockrosorna har börjat blomma även hemma hos mig men jag har bara en mörkt vinröd sort. Den här aprikosa var väldigt fin...

Lusthuset sa...

alla: Tack för alla positiva kommentarer. Trädgården är faktiskt trots regnet ovanligt fin och lummig nu. Det lönade sig nog att supergödsla i våras. Vi trivs i vårt lilla "paradis" och känner oss priviligierade som har det. När sedan häcken är helt färdigklippt så blir det ännu bättre. Kram till er alla!

Anonym sa...

Hej!
jag söker just en blå fjärilsbuske. Vilken plantskola i Ängelholm har du köpt den. Jag bor i Båstad.
Tagg på förhand!
Marita

Lusthuset sa...

Hej Marita! Fjärilsbusken har jag nog köpt här i Helsingborg exakt var kommer jag faktiskt inte ihåg. Numera är den bara en liten stubbe. Jag tror inte det är svårt att hitta på någon av de större trädgårsmästerierna. Lycka till. Kram!