tisdag 1 maj 2007

Kryddträdgården


Idag gjorde vi färdigt den sista biten av den lilla kryddträdgården som vi har hållit på med ett tag. Maken fick till slut dit stenarna. det var som sagt inte lätt eftersom det hela sluttar neråt. Vi var i dag i plantskolan och inköpte diverse kryddor och litet annat, bl.a kogödsel till förbättring av jorden efter busken. Den var ganska utarmad och behövde verkligen en uppiggning.

Jag har nu planterat en första omgång och får se hur de trivs och hur det hela tar sig ut efter ett tag. Kanske måste man omgruppera något eller tillföra fler växter. Jag har en del frösådder som kan vara aktuella som den vita tagetesen Vanilla. Den kanske kan platsa här.

När man ser det så här nyplanterat ser det lite torftigt ut, men jag hoppas att de breder ut sig med tiden. Här finns ett Miskantusgräs som har övervintrat sen förra året. Det är ca 1-1,5 m och har jättevackra vippor. Det står längst bak vid vattentunnan. Sedan köpte jag 3 st spetsmössa, jättesöt växt med ljusgrönt bladverk och vita blommor och till sist en rosmarin. I nästa ruta satte jag tillfälligtvis 4 st rosa tobaksplantor och några ljusblå penséer som jag hade över. Det är här som ev. tagetesen är tänkt att stå sedan. I nästa ruta satte jag 3 sorters timjan bl. a en citrontimjan och dessutom en gulbladig oregano (som jag hade i en annan rabatt) och en liten vit stenpartiblomma som utfyllnad. I den fjärde och sista rutan planterade jag salvia, 2 sorters mynta bl.a en bergsmynta, en liten mynta med rosa blommor som inte sprider sig så vilt och ytterligare en oregano som heter Hot'n spicy. Här satte jag också en ljusblå mossflox som lite pynt. Runt hela rabatten står en häck av kantnepeta som knappt har visat sig än. Den får jag kanske fylla ut med tiden. Den har farit illa under Ölandstoken. Hoppas att detta kan bli fint längre fram i sommar.
När jag sedan gick in kunde jag beskåda "underverket" från vardagsrumsfönstret.

Jag var bara tvungen att bjuda maken på något gott till fikapausen under stenläggningsarbetet och gjorde då mina favoritmuffins. Jättelätta att göra och urgoda. Kan rekommenderas. Receptet här nedan återfinns på mjölpåsen.
Lätt som en plätt!

Det är så roligt att slutligen se resultatet av ett projekt som man gått och funderat på länge. Får visa någon bild längre fram i sommar när det förhoppningsvis växt till sig.

14 kommentarer:

Lotta sa...

Men så tjusigt det blev! En riktig örtagård - och vad fint med lite andra blommor mellan kryddorna. Jag har läst att det är bra med Tagetes och Basilika i växthus för en del ohyra (minns inte vilken) men så vet jag också att lök, typ Gräslök, piplök också håller ohyra borta. Jag skall fylla på med Persilja i min "örtagård" och Dragonen står på tillväxt, en Rosmarin skall inhandlas..... ja, det finns en del man vill ha. Smasikiga muffins du bakat, blir så sugen på att baka men jag spar det tills den dagen det regnar...

Anonym sa...

Fina kryddplantor, har själv rensat upp mitt kryddland en gång, fick gräv upp alla plattor i mittgången för att få bort gräset. Har planterat 5 lavendel bakom det hela. Min citrontimjan från i fjol ser lite vissen ut men får en liten tid till på sig. I helgen planterade jag en Magnolia Sieboldii, kanske redan berättat det. Kram Genarpstanten

Poppins sa...

Så roligt att ser hur arbetet fortskrider. Och så mycket du får plats med. Tänk så roligt att kunna plocka och använda örterna. Spetsmössa har jag aldrig hört talas om.
Kantnepeta är en favorit, både jag, katter och humlor gillar den :)

Lusthuset sa...

lotta: Ja, det blev inte så dumt faktiskt. Riktigt nöjd och bättre blir det väl med tiden. Jag har också hört att tagetes har en avskräckande effekt på viss ohyra. Visst är det roligt att pyssla med kryddväxter. Prova muffinsen någon gång de är verkligen goda.

genarpstanten: Lavendel är väl fint och som doftar underbart. Citrontimjan tar sig nog ska du se.
Magnolian ser jag fram emot att beskåda. Har idag planterat de sista två dahliorna och köpt en guldhumle.

poppins: Det är ju roligt när man kan se vad det skall bli. Spetsmössa (sött namn eller hur?) är en liten marktäckare med vita blommor. Brer den sig för mycket så får jag väl plantera den någon annanstans. Jag har idag supergödslat kantnepetan för att få liv i den annars får jag sätta nya plantor. Jag älskar den också med alla bin och fjärilar. Ser ut lite som lavendel men är lättare att sköta.

Tilde sa...

Karin tipsade om din blogg, sofierovandringen var helt underbar,tänk hur ni har det där nere...kryddanläggningen gav mig lite ideer,nu har jag mina kryddor bland perennerna. Bra recept...

Lusthuset sa...

tilde: Roligt att hon tipsade om min blogg. Jag känner mig hedrad. Det har ju varit så varmt ett tag nu så allt blommar över så fort, det är inte roligt man vill ju njuta länge. Sofiero slott är värt ett besök om man har vägarna förbi. Prova muffinsen de är goda!

Anonym sa...

Smukt!

Guldkant På Livet sa...

Å va mycket läckra kryddor och blommor! Kommer bli jättefint när de vuxit till sig lite! Så kul att ha ett eget kryddland, så mysigt att plocka in direkt till grytorna tycker jag.. och vilka goa muffins!! Mari.

Linda V sa...

Vilken härlig blogg du har! Jag tror inte jag varit in tidigare? Har i vart fall inte bokmärkt dig förut. Vad bra det blir med kryddlandet! Gott att plocka ur i sommar!

Bodil sa...

Det är ju sådan lyx att bara gå ut och hämta lite färska kryddor att förgylla sommarmaten med. Nu blev jag inspirerad att ta tag i min egen kryddodling som finns i en stor zinkbalja.

Lusthuset sa...

losarinas mor, mari, linda v och bodil: Tack allesammans för posivia kommentarer. Det är så roligt att läsa. Det ger bloggandet en kick att veta att många trevliga människor läser och uppskattar bilder och text.

Milly sa...

Det var en utrolig fin krydderhage du har laget, så sjarmerende! Det kommer til å bli så nydelig når de vokser til. God ide å dele opp det på den måten med sten.

sublim design sa...

Vad fin din örtagård blev!
Härligt också att kunna gå ut och plocka när man vill.
Dina muffins såg ju riktigt "smarriga" ut, få kanske prova det receptet.
/S

Lusthuset sa...

milly och sublim design: Jag lovar att visa bild på kryddträdgården när den växt till sig. Kul att så många tyckte att det var en god idé. Ha en skön helg allesammans.