tisdag 8 maj 2007

Nu blommar det..........

...... så försommarvackert i trädgården. Grönskan är frisk och fin.


Har ni tittat närmare på sockblomman. Detta är en röd sockblomma, en ganska anonym växt. En vacker marktäckare man kanske lätt går förbi, men se så fantastiskt vackra blommor den har. De lurar lite halvt under bladen.Bladen är som vackra lite rodnande hjärtan. Har man upptäckt den måste man gå och titta på den varje dag.

Här blommar fänrikshjärta och gul nunneört och en daglilja väntar på sin tur.

Nunneörten är också en skir och vårblommande gäst i trädgården. Den har som hittekatten bara slagit sig ner och sedan blivit kvar och kommer snällt på sin plats varje år.

Detta är en av mina största favoriter bland försommarblommorna gulltörel. Blandningen av olika gula färger och grönt är så läckert.


Här växer en gulbladig mejram (tror jag) och blå irisar som jag fått av grannen och som blommar för första gången i år. Det var ju en fin kombination.

Första jordgubbsblomman! Hoppas att den inte fryser för de senaste dagarna har det varit kallt och blåsigt. Hoppas att jag inte tog ut pelargonerna för tidigt. Klämde in en stol i växthuset bland pelargoner och frösådder för man måste ju fika "ute" när det nästan är sommar.

Slutligen vill jag tipsa alla som eventuellt befinner sig i Skåne i början av juni om Trädgårdsrundan, som Konstrundan fast om trädgårdar. Privatpersoner visar upp sina fina trädgårdar och med många arrangemang och utställningar med anknytning till detta. Brukar vara jättetrevligt.10 kommentarer:

Lotta sa...

Oj vad härligt det blommar hos dig, jag ser nu vilka växter jag behöver ha för bättre vårblomning. Vit sockblomma planterades i fjol och de ser ut att ha överlevt vintern men hos mig står de kallt så lika stora som dina är de inte. Gul Nunneört har jag frö till, skall så dem i höst ute i pallkrage. Gulltörel finns på önskelistan men Fänrikshjärtan har jag i mängder. Åh vad härligt att det grönskar så ute!!!

Poppins sa...

Har gulltörrel och njuter av den varje dag nu. Den står intill kakausisk förgätmigej och tillsammans bildar de en fantastisk färgkombination.
Har även nunneört och den sprider sig nästan för mycket, men jag har inte hjärta att plocka bort den för den växer ändå ganska diskret.
Sockblomman var en ny och söt bekantskap.
Kram

Guldkant På Livet sa...

Overkligt vackra bilder som vanligt! Otroliga! Mari.

Lusthuset sa...

lotta: Dessa blommor är nästan de vackraste vår- och försommarblommorna tycker jag. De är skira och har fina mjuka färger som passar fint in i denna årstiden innan högsommaren kommer med kraftigare färger. Hoppas du får in dem i din trädgård.

poppins: Visst är väl gulltörel en fantastiskt fin blomma. Den gula och gröna färgen, den är som våren själv. Kombinationen med förgätmigej måste vara fin, skall tänka på det när jag planterar om i höst. Nunneörten har som sagt kommit av sig själv och hos mig sprider den sig inte, det hade faktiskt inte gjort något. Prova sockblomman det är en lite speciell blomma och en fin marktäckare. Kram till dig också.

mari. Tack, tack vad glad jag blir!

karin a sa...

Åhh, vilka underbara bilder och vackra blommor! Fina marktäckare är guld värt i trädgården och de du visar är några utav mina favoriter. Sockblomman har jag även om min lilla planta i jämförelse ter sig väldigt liten. Guldtörel och mejram har jag inte men ska komma ihåg dem!

Lusthuset sa...

karin a: Sockblomman är fin även när den inte blommar. Den har så fin bladform som fina hjärtan. Jag tror varje år att den gått ut för den ser helt död ut, men så genom ett trollslag kommer den jättefort. Man häpnar. Blad och blommor bara hoppar upp ur jorden. Gulltörel är som sagt favoriten. Min planta är ganska gammal så jag får nog skaffa en uppbackning till i höst, det vore tråkigt om den gick ut.

Birgitta sa...

Så vackert det blommar i din trädgård redan, jag älskar fänrikshjärta, de är så givmilda.

Lusthuset sa...

Ja, de är ju så skira och fina. Har de väl slagit sig ner så poppar de upp både här och där.

carina sa...

Ja det var verkligen som att komma till paradiset här. Mängder av foton och trädgårdsinspiration som jag älskar !

Vet du, här grönskar det knappt ännu och jag har nu väntat och väntat på att få börja glädjas av min trädgård i skärgården... Men snart får även jag njuta av vackra blommor.

Som sagt - en mycket trevlig blogg har du och jag kommer självklart hit igen !

Kram Kram

Lusthuset sa...

carina: Tack snälla du för berömmet. Så roligt att du hittade hit. Du är självklart välkommen tillbaka. Snart blommar det nog hos dig också. Här nere i Skåne börjar det tidigt, men blommar också över tidigare, det är ju medaljens baksida. Ha en skön helg. Stor kram till dig också och som sagt välkommen tillbaka!