onsdag 23 maj 2007

Mandelträd och vita liljor. Till vad nytta?

Detta porträtt av Linné är gjort av Alexander Roslin 1775 och jag har lånat bilden ur Karin Berglunds Linnébok


Som en liten hyllning till vår Blomsterkung på hans 300-års födelsedag vill jag visa er några bilder som jag tog på Linnéutställningen på Sofiero som heter "Mandelträd och vita liljor. Till vad nytta?"

Blommande mandelträd och äppelblom.
Denna utställning illustrerar Linnés skånska resa 1749 med fragment från den tid han levde i. Den vill ge en föreställning av hur den skånska slottsträdgården såg ut när Linné besökte den. 1700-talet var nyttans århundrade och Linné skickades ut för att hitta nyttigheter som kunde göra Sverige självförsörjande. Han lär ha varit helt betagen av Skåne.

Alla växter som finns i utställningen är sådana som Linné såg på sin resa eller som han själv hade i sin trädgård.

Labyrinten i buxbom och med snäckskal i gångarna är efter hans egna ritningar.

Utställningen på Sofiero är sammanställd av Karin Berglund och hennes dotter Jessika. Karin har också givit ut boken "Linné. Han som såg allt". En riktig "tegelsten" men otroligt intressant sådan och med massor med fantastiska bilder.

Vid vårt besök var Karin Berglund sjäv där och presenterade utställningen. Det var roligt att få träffa henne som ju skrivit så många fina böcker och som är en av mina trädgårdsfavoriter.

Min vana trogen fick jag henne att signera Linnéboken år mig. Inte dumt.

En liten korg med blyga violer i födelsedagsgåva till vår Blomsterkung Linné.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Underbara bilder... ett stort tack för detta härliga ögongodis :)

Eleonor (Elle) sa...

Underbara bilder , ja, hela Din blogg är underbart .. ha det gott, Elle

Poppins sa...

Jag läste om utställningen och tänkte att den nog var trevlig. Men att den skulle vara sååå vacker, det trodde jag inte. Men nu är du ju duktig med kameran, så du lyckades väl hitta det bästa att dokumentera. ;)

Malins-Kuriosa sa...

Åh jag tycker jag bor bra men just när jag hör talas om sådana här utställningar känns läget fel...så vackra bilder och arrangemangen du fotat vill jag också ha. Jag har läst mycket som Karin B skrivit och gillar hennes filosofi då hon "pratar" trädgård...hon gör det så mänskligt och med humor...
Från Malin

karin a sa...

Ser ut att vara en riktigt trevlig utställning, men kanske inte annat att förvänta när K. Berglund står bakom. Jag gillar i alla fall hennes böcker och trädgårdsfilosofi. Tänkte jag skulle köpa boken om Linné till min mor på Morsdag. :) Själv kommer jag nog inte ner och ser utställningen utan ser istället fram emot när Nordfjälls Linnéutställning invigs på Botaniska här i stan.

Lusthuset sa...

ljuvligt hemma: Varsågod! Det var jättefint, har alltid varit lite nyfiken på Linné, vet faktiskt inte varför men så är det. Jag firade Linnés "födelsedag" med att jobba i trädgården passande eller hur.

elle: Tack för berömmet! Det känns så bra att få uppskattning för något som är det roligaste jag vet nämligen fotografering och trädgård.

poppins: Tycker absolut att du skall ta dig dit någon gång i sommar. Det är ett antal fint ihopsatta "bilder" med anknytning till Linné och trädgård med tonvikt på hans skånska resa. Roligt om jag lyckats göra dig sugen på att se den.

malin: Det finns nog någon vacker utställning eller arrangemang om Linné nära dig också. Det uppmärksammas ju över hela landet. Karin B är verkligen fantastisk när det gäller att berätta om trädgård och blommor och deras kulturhistoria. Linnéboken kan jag rekommendera. Kul att få den signerad. Roligt om jag lyckats förmedla något av det fina med utställningen även om det fanns mycket mer.

Lily of the valley sa...

Jisses, vilka fina bilder du visar. Dit måste jag åka i sommar.
Kram
Lily

Lily of the valley sa...

Jisses, vilka fina bilder du visar.
Dit måste jag åka i sommar.
Kram
Lily

Lusthuset sa...

karin a: Ja, Karin Berglund är en fantastisk trädgårdskännare och har en fin förmåga att uttycka det i tryck och foto. Boken är omfångsrik och hon hade tydligen arbetat med den i 7 år. Du har ju så mycket fint att se i Göteborg, hade varit lite sugen på att åka dit någongång. Har skam till sagandes inte varit där så många gånger. Det var i alla fall roligt att träffa Karin B i verkligheten.

Lily: Tack för det. Det tycker jag du skall göra det är det värt. Det finns så mycket annat fint att se på Sofiero.

Froken Kattfot sa...

Underbart, vila fina bilder! Blir jätteinspirerad. Boken hade jag tänkt köpa idag och mysa med i helgen, hoppas på lite fint väder så jag kan ligga under äppelträdet och läsa! Ha så gott!

Lusthuset sa...

fröken kattfot: Det tycker jag bestämt att du skall göra. Den är jättefin. Så mysigt det låter. Ha en jätteskön helg. Kram.