torsdag 17 maj 2007

IKEA favoriter!

I morse när regnet bara öste ner (bra för trädgården) satt vi kvar i sängen och läste och drack morgonkaffe hur länge som helst. Kom då att tänka på hur fint jag tycker att påslakanet som vi har i sängen just nu är. ALVINE heter det och har en vacker 1700-talskänsla. När denna tanke var född låg det nära till hands att börja se sig om och då upptäcka hur många av mina favoriter hemma som faktiskt kommer från det småländska möbelföretaget.

Våra sängbord HEMNES har en rar lantlig prägel och passar så bra till vår urgamla ommålade furusäng. Det blårandiga överdraget till mammas ommålade stol, fyndade jag också där en gång när de skulle byta färg. De finns kvar men är numera svart- och vitrandiga.

Gardinkappan har jag satt upp i år och är sydd av tyget BERIT och liknar gamla randiga bolstervar. Jag har sytt kuddar också i andra färgställningar.

Bland de senaste fynden är dessa bomullsmattor SIGNE (15:-) i många färger. Jag har använd dem till badrumsmatta och till sommaren kan man använda dem som duk på trädgårdsbordet.

När vi är inne på den "billiga" avdelningen måsta jag visa några andra favoriter. Det svarta bordet NORESUND (19:-) passar fint i hörnan i vårt matrum tillsammans med en gammal ljusstake och en kattavla från ja, just det IKEA. Börjar det bli tjatigt, men så är det faktiskt.

Nu är det ju så att det är inte alltid jag använder saker och ting till vad de är avsedda för utan hittar mina egna lösningar. Sängöverkastet INDIRA har jag upptäckt är en utmärkt duk till vårt stora matbord. Jag har skaffat det i många olika färger. Dessa är väl de senaste tror jag.

Igår när vi gjorde ett snabbt besök för att köpa batterier (går massor!!) så hittade jag denna fina trasmatta AGGER (10:- Hur är det möjligt?). Den var ljuvligt fin och kommer nog att hitta sin plats. Den ser ut som den är såpskurad på bryggan i sommarsol.


En av mina mest använda prylar är skohyllan BABORD som jag har hur många som helst av och använder till bord i och utanför växthuset. Jo vi har en som är skohylla också. Här står den med pelargoner på utanför växthuset. Jättepraktisk. På vintern tar man bara isär alltihop och stuvar undan det i garaget.

Sist men inte minst min stolthet trädgårdsgruppen TULLERÖ (inköpt på höstrea för 695:-). Ursprungligen var den brunbetsad, men är nu grönmålad och pryder sin plats på gräsmattan.

Mitt i allt IKEA inventerandet så gjorde jag en äpplekaka på äpplen från i fjol (har massor i frysen) och bjöd maken på. Kopparna är från Höganäs och är fyndade på loppis.

Tilläggas bör att jag är inte mutad av IKEA, jag tycker bara om många av deras produkter. Användbara, flexibla och prisvärda. Faktiskt något för oss svenskar att vara lite stolta över. Nu låter det som jag jobbar för dom igen, men det gör jag som sagt inte, jag bara tycker så.

8 kommentarer:

mossfolk sa...

Ikea är toppen. Nästan hela mitt hem består av saker från ikea. Bra, snyggt och billigt :)
Härlig färg på kopparna!

Viktoria sa...

Jag håller med dig, det finns massor av bra och fina saker på Ikea. Fina bilder du visar!
Kram.

Marie sa...

Jättefint! Jag gillar också IKEA... Påslakanet var verkligen urgulligt, jag måste nog ta en tur jag också! Ha det gott!

Poppins sa...

Du har verkligen lyckats plocka russina ur kakan och samla på dig bra saker från IKEA. ´

Ett besök där piggar alltid upp och man kan få något med sig hem utan att det gör alldeles för stora hål i plånboken. Kamprad är intresserad av ung svensk design och det är ju roligt att han uppmuntrar det (ja, han tjänar ju bra med pengar, så det är inte ideellt).

Lusthuset sa...

alla: Ja, jag tycker som ni förstår mycket om IKEA, inte allt men mycket. Det finns något för alla där och det är inte alla affärer som kan skryta med det. Textil har alltid varit originellt och nytt. Det är som Poppins säger man får ju något för pengarna och det är ju alltid inspirerande att göra en tur där, för inspirerande ibland. Får nog göra en tur dit och köpa boken om inredning för 99:- som bl.a Kattfot berömde. det var riktigt roligt att gå runt i sitt eget hem med kameran denna regniga torsdag. Hoppas att ni alla får en fin fortsatt helg.

Karin A sa...

Visst finns det mycket fint från Ikea! Blandar gärna ikea men andra saker. Tyghörnan är en favorit. :) Koster det lilla svart avlastningsbordet bara 19 kr? Det skulle jag kunna tänka mig i trädgården och inne för den delen...

Guldkant På Livet sa...

Å så fint du har det hemma!!! Verkligt kul att få se alla köptips och hur snyggt det blir!! Jag har mina planer på att åka till Ikea i dag faktiskt!!
Nej, jag är heller aldrig" mutad" av ngt företag, men det är ju så himla kul att göra reklam för firmor, om man gillar deras produkter! Tack för den fina inspirationen! Ha en bra helg! Mari.

Lusthuset sa...

karin a: Bordet kostade faktiskt bara 19:- den gången men tyvärr var det något år sedan när de hade Tokiga tisdagar på IKEA här och det blev nästan lite upplopp den dagen men jag lyckades norpa till mig ett bord. En väninna slog upp det och det kostar visst 179:- nu. Ibland har man tur.

mari: Så roligt att du tycker att vi har det trevligt. Man gör så gott man kan. På IKEA är det faktiskt lätt att hitta snygga saker och visst är det roligt att göra lite "reklam" för sådant som man själv tycker om.

Ha en skön helg båda två!