lördag 16 juni 2007

Minnen av en ros.

Den första blomma som jag har ett tydligt minne av från min barndom var en vacker rosafärgad ros som doftade så gott nämligen New Dawn. Vi hade ett sommarställe, ett gammalt hus på Ingarö utanför Stockholm där vi tillbringade sommaren. Mina föräldrar byggde en pergola där ute i skogen och över den växte en stor mäktig ros. Min pappa sa alltid att han ville ha en "brottsjö" av rosor och det fick han verkligen.

Varje födelsedag, jag fyller år i augusti, fick jag en födelsedagsbricka på sängen och där fanns alltid några rosenknoppar i en liten vas. Det är ett starkt minne jag har av de små rosenknopparna som doftade så underbart.

På hösten när vi åkte ut på landet och hem med bussen på kvällen hade man alltid en liten bukett av de sista lite frusna rosenknopparna som forfarande fanns kvar. Det blev ett litet sommarminne på köksbordet i stan.

Senare när vår familj flyttade till Skåne så var det första mina föräldrar byggde vid vårt nya hus en pergola med New Dawnrosen som växte lika stort och mäktigt som den första. Min pappa var mycket intresserad av rosor och hade många olika sorter men det var New Dawnrosen som var hans skötebarn.

När jag gifte mig och fick ett eget hus med trädgård så övertalade jag pappa att bygga en pergola till oss också och på den växer New Dawnrosen. Jag tror att jag skulle ha svårt att tänka mig en trädgård utan sällskap av denna vackra tacksamma ros.

Ofta både till fest och till vardags tar jag in den som dekoration på bordet tillsammans med andra blommor från trädgården. Vackrare buketter kan man inte ha.

Vacker som en marsipanros. När jag sitter och tittar på mina blommande rosor och känner deras doft kommer minnena från min uppväxt, mina föräldrar och deras intresse för trädgård och allt som växer tillbaka till mig.

PS. Ha idag försökt binda upp rosen mot pergolan men det är en motspästig krabat skall jag säga. Ha en skön söndag. Här regnar det.

11 kommentarer:

JULIE K sa...

Så goda minner. Ja New Dawn er faktisk en av mina favoritter også. Dom er så vackra : )

Anonym sa...

Elsker roser jeg også, vi har dessverre bare en, Heidelberg. Det beror på at vi bor i et terrassehus og vi har ikke så stor trädgård. Men en dag, når vi kjøper hus (snart håper jeg) så ønsker jeg meg mer trädgård til å ha grønnsaker, urter, et lite drivhus, rosor og en stor uteplats med utepeis/utekjøkken og en hengekøye! That's perfect for me :)

Får drømme enn så lenge ja... :) god søndag!

Lusthuset sa...

julie k: Ja tänk vad en växt kan väcka minnen. Roligt att ha goda minnen eller hur? Nu blommar den som bara den och man sitter med ett tak av rosor på uteplatse, men det blir mycket sopande av rosblad.

koselig koselig: Ja hoppas att dina drömmar går i uppfyllelse någon gång annars är det inte dumt att ha något så fint att drömma om och längta efter. Ha en skön söndag du med.

Bodil sa...

Hej. Jag gillar verkligen din blogg. Själv har jag fått min första utmaning och skickar den vidare till dig om du känner för det. Kolla in utmaningen på min blogg. Kram.

Lusthuset sa...

bodil: Jag skall ta en titt på mitt kylskåp och se om det är något att visa, det är ju som ens egna lilla anteckningsbok. Kul att du gillar min blogg. Ha en bra vecka.

Karin A sa...

Vilka fina minnen om en helt underbar ros! Kan du tänka dig att jag fyller också år i augusti och varje år när jag fyllde år fick jag också en bricka och på den stod ett glas med en New Dawn eller Praire Dawn ros i. :)

Underbara bilder! Ha en fin midsommarvecka. Kram!

Poppins sa...

Jag ska inte säga någonting, utan bara njuuuuuuuta av dina bilder och din fina berättelse. Kram

Lusthuset sa...

karin a: och poppins: Det är så roligt att få dela med sig av sina minnen till andra. Va kul, Karin att du har blivit uppvaktad på liknande sett. Ha en fin vecka bägge två.

Hannele sa...

Underbara bilder, kul med barndomsminnen.

Kattfot sa...

Vilket underbart blomsterminne, så fint skrivet :-)

Anonym sa...

Jisses så underbara bilder... ljuvligt ögongodis :) Trevlig midsommar!